Kako je „džip“ dobio ime

Kako je „džip“ dobio ime

„Džip“ (Jeep) je danas kultno ime poznato širom sveta, ali je njegovo poreklo do današnjih dana ostalo misterija. Jer, sama firma Jeep nikada nije objavila zvanično objašnjenje koje stoji iza imena, tako da ga je ostavila otvorenim za razne spekulacije. Postoji mnogo teorija o tome, pa hajde da pogledamo neka od objašnjenja kako je „džip“ dobio ime.

Vojni nadimak

Kada se u Drugom svetskom ratu pojavio model Willys MB, vojnici su mu dali nadimak „džip“. Iznenađujuće, ime se zadržalo, i na kraju koristilo za opisivanje lakih vojnih izviđačkih vozila.

Irving Hausman, koji je bio jedan od inženjera koji su radili za Willis-Overland, izvestio je da je čuo i preuzeo ime „džip“ od vojnika, dok je testirao vozilo. Jedan od prvih zabeleženih primera imena džip pojavio se u Vašington Dejli Njuzu u junu 1941. godine, nakon što se Irving Hausman u džipu popeo uz stepenice Kapitol Hila, a naslov je glasio upravo tako: „Džip se penje uz stepenice Kapitola“.

Ford opšte namene (GP)

Još jedna zanimljiva teorija je da je naziv „džip“ proizašao od Ford GP (General Purpose, ili u prevodu – opšta namena). Ova GP vozila bila su Fordovi rani vojni modeli i čak i zvuče blisko reči „džip“. Međutim, ima mnogo skeptičnih po tom pitanju, koji tvrde da GP nije predstavljao „opštu svrhu”, mada ne daju neko konkretnije objašnjenje.

Mornar Popaj i Judžin Džip

Svi se sećaju jednog od najomiljenijih likova iz crtanih filmova, Mornara Popaja, kome snagu superheroja daje spanać, pa je tako, ova teorija postala veoma popularna. Naime, u stripovima o Popaju i Olivi, postojao je kućni ljubimac Judžin Džip (Eugene The Jeep). Judžin je hibrid mačke i psa sa velikim okruglim nosom. Poznato je da Judžinov lik „ide bilo gde i radi bilo šta“, što je ironično, postao moto za vozila marke Jeep, dakle bez limita.

Ova teorija ukazuje na mogućnost da su mnogi vojnici koji su se borili u Drugom svetskom ratu mogli biti obožavaoci poznatog lika iz tada stripova, a kasnije i crtanih filmova, Mornara Popaja i njegovog ljubimca Judžina Džipa. Zbog toga se i misli da su taj nadimak dali „džipu“, upravo zbog njegovih sposobnosti da ide svuda, pa i da se popne uz stepenice Kapitola.

Šta označava ime "JEEP"?

Ova teorija postoji već neko vreme, i tvrdi da je „Jeep“ u stvari akronim koji znači „Just Enough Essential Parts“ – ili u prevodu „taman dovoljno važnih delova“. Čak su i Jeep Wrangler modeli poznati po svojim više nego dovoljno važnim delovima. Iako ova teorija najmanje „drži vodu“, ona i dalje odražava ono od čega se danas pravi „džip“.

Pa koji se zaključak na kraju može izvesti?

Većina ovih teorija se vrti oko vojne istorije džipa, što ga čini još posebnijim. Možda nikada nećemo saznati tačan podatak kako je „džip“ dobio ime, ali je jasno da je ono, što je oduvek predstavljao za sve koji ga vole to da je bio sinonim za „avanturu i sposobnost“.

Upravo zbog toga, ovim imenom često zbirno nazivamo mnogo automobila različitih proizvođača, kojima bez limita možemo da se vozimo svuda, pa tako i po bespućima, preko reka, po planinama, plažama i pustinjama. U današnje vreme, ovi automobili su sinonim za avanturizam i slobodan duh, mada nema mnogo pravila, jer voze ih biznismeni, avanturisti, mladi ljudi koji vole da putuju bez ograničenja, ali i moderne mame, koje ovo sjajno vozilo koriste za odvoženje dece u školu, nabavke za kuću, i tako dalje.

I za kraj...

Ne znamo koja se, od svih ovih teorija, vama najviše dopala. Nama je najdraža ona o Mornaru Popaju, njegovoj ljubavi Olivi i njihovom ljubimcu Judžinu Džipu, koji je i sam bio neka vrsta superheroja, poput svog vlasnika.

Današnji superheroji voze neke modernije i mnogo moćnije automobile, tako da se ovi, s početka, vezuju za retro nostalgiju, a oni koje „Jeep“ danas proizvodi su daleko moćniji. Ipak, ono što je važilo za sve njih, važi i za današnje, a to je da „nemaju limite“, i da mogu da se voze po različitim terenima, što znači da su „opšte namene“ (ili GP – General Purpose).

Ako volite moćne automobile, a nemate mogućnosti da kupite neki od njih, uvek možete da ih iznajmite. Ljubazno osoblje rent a car Autorent, uvek je tu za vas.

 

Fotografije: YouTube.com