Kako oprati iznajmljeni automobil kod kuće

Kako oprati iznajmljeni automobil kod kuće

Prilikom iznajmljivanja automobila, naš savet je da ga zajedno sa službenikom rent a car agencije dobro pregledate, pošto ćete morati da potpišete obrazac o stanju vozila pre i posle najma. Poželjno je da ga vratite u stanju u kome ste ga preuzeli, a u to spada i čistoća vozila. Zato ćemo pokušati da vam damo nekoliko smernica kako oprati iznajmljeni automobil kod kuće.

O semu što se tiče pomenutog obrasca, i uopšte, o uslovima najma, možete pročitati na sajtu rent a car agencije Autorent. Ti uslovi su, manje-više slični kod svih agencija.

Naravno, ukoliko ste u Srbiji samo u prolazu i boravite u hotelu, sigurno nećete imati uslova da iznajmljeni automobil operete sami, pa vam preostaje jedino da ga odvezete u neku od auto perionica, gde će ga detaljno oprati i spolja i iznutra. Ali, ako živite u kući sa dvorištem, verovatno i svoj automobil održavate sami, tako da vam neće biti problem da to uradite i sa iznajmljenim.

Korona virus je ionako učinila da sve, pa i automobile, peremo mnogo češće, a onda i dezinfikujemo, zbog sopstvene sigurnosti. Uopšte ne sumnjamo da vam pranje vozila ide od ruke, ali uvek može da se sazna nešto novo, pa zato, ostanite sa nama, jer možda ćete čuti nešto novo, na šta do sada niste obraćali pažnju.

#1. Uvek započnite ispiranjem

Ako neko vreme niste prali svoj iznajmljeni auto, verovatno se po celoj njegovoj površini nataložila prašina. Direktno nanošenje sredstva za pranje i trljanje sunđerom neće ga pravilno očistiti već naprotiv, utrljaćete prašinu duboko u sloj za poliranje vozila.

Zbog toga je neophodno prvo obaviti ispiranje, da biste sprali onaj prvi sloj prašine. Tek kad se sve te veće čestice prašine otpuste, možete pristupiti pranju, jer to tek tada ima smisla.

#2. Uvek koristite specijalno sredstvo za pranje automobila

Proizvodi koji su specijalno napravljeni za pranje vozila, uticaće na njegov izgled i sjaj. Verovatno ćete na internetu pronaći razne savete da je sredstvo za pranje kuhinjskog posuđa podjednako efikasno kao i sredstvo za pranje automobila. Ali, ne nasedajte na jeftine trikove jer svi ti rastvori za pranje posuđa sadrže hemijske komponente namenjene uklanjanju masnoća sa posuđa. Znate kako to na reklamama kažu, da su za uklanjanje „tvrdokornih masnoća“.

A upravo te hemikalije koje „skidaju sve fleke“, mogu naneti ozbiljna oštećenja sjajnim uljima prisutnim u bojama za automobile, i učiniti ga matiranim na neko vreme. Samim tim, prilikom vraćanja automobila na nekoj od lokacija agencije Autorent, on neće imati onaj sjajni izgled kakav je imao kada ste ga preuzeli. Zato ne rizikujte, koristite pravo sredstvo za pranje automobila, jer samo tako možete dobiti onaj visoki sjaj.

#3. Za sušenje i poliranje, koristite proizvode od mikro vlakana

Ljudi obično za pranje automobila koriste velike sunđere, jer su mekani i neće napraviti ogrebotine na farbi auta. Ali, sunđeri imaju tendenciju da upijaju penu, prljavštinu i pesak sa spoljašnjosti automobila, a ta sitna zrnca se iz sunđera teško uklanjanjaju. Samim tim, ponovna upotreba sunđera koji sadrži pesak i prljavštinu, može da učini proces čišćenja manje efikasnim, a može vam se dogoditi i da na taj način ogrebete auto. Zbog toga je ono prvo ispiranje toliko važno.

Dakle, sunđer treba koristiti samo za nanošenje i razmazivanje sredstva za pranje automobila, a onda, posle ispiranja, više ne. Jer, ako ste već isprali sredstvo, pa ponovo trljate istim sunđerom koji ste, kao, dobro isprali, može se desiti da samo ponovo zamažete površinu. Za te svrhe, posle ispiranja, postoje takođe specijalna sredstva.

Na tržištu već neko vreme postoje rukavice za pranje i poliranje automobila koje sadrže mikrovlakna, i koje su efikasno sredstvo za lako uklanjanje prljavštine sa automobila. A pritom će glatka mikrovlakna biti nežna prema farbi automobila, lako će isprati i očistiti svu prašinu i prljavštinu, ukloniti eventualna zrnca peska, a mogu poslužiti i za poliranje.

Ako nemate rukavice, jer ne možete da ih nabavite, ili su preskupe, uvek možete upotrebiti meku krpu od mikrovlakana, kakvu inače koristite u domaćinstvu. Ona će nežno ukloniti nečistoće, i za njom ne ostaju nikakvi tragovi. Ni prljavštine, ni otisaka, ni fleka. Znate već, neku kao što je ona koja se ranije prodavala kao „magična krpa“, uz koju vam ne trebaju nikakva sredstva za pranje. Danas je u mnogo široj upotrebi, a domaćice je najviše koriste za pranje i poliranje svih sjajnih površina, kako nameštaja, tako i prozorskih stakala ili parketa.

I to bi bilo to…

Kao što rekosmo, nismo ni mislili da ćemo vam otkriti nešto sasvim novo, ali možda nešto i jesmo jer ipak, mnogo je toga o čemu uopšte ne razmišljamo, dok se ne desi situacija da neki posao treba uraditi što kvalitetnije. Da je u pitanju vaš auto, možda biste poželeli da ga posle svega i ispolirate, jer se poliranjem može srediti matirana boja, kao i neke sitne ogrebotine.

Ali, to su već stvari kojima se sigurno nećete baviti kada je u pitanju auto iznajmljen kod rent a car agencije kao što je i Autorent. Mi o svojim automobilima brinemo dobro, tako da uvek izgledaju kao novi. Na vama je da u njima uživate i da ih sačuvate, pa u istom stanju vratite agenciji, u šta uopšte ne sumnjamo, jer tako najčešće i jeste.

Preostaje nam samo da vam u ime cele rent a car agencije Autorent, poželimo srećan put!