Kako ostati budan za volanom na dužim putovanjima

Kako ostati budan za volanom na dužim putovanjima

Počela je sezona godišnjih odmora i mnogi će se ovih dana uputiti prema nekom od morskih letovališta, što znači da će voziti stotine kilometara i za volanom provesti mnogo sati. Ako ste to već radili, verovatno imate svoje načine za prevazilaženje pospanosti i umora. Ali ako niste, to može biti izazov. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta kako ostati budan za volanom na dužim putovanjima.

Još ako na putovanje ne krećete svojim, već automobilom iznajmljenim kod rent a car agencije poput Autorent-a, verovatno ćete biti još pažljiviji u vožnji. Ali, umor vas, bez obzira na sve što ste preduzeli, u nekom momentu može savladati, pa zato hajde da vidimo šta možete da učinite da biste zadržali budnost i sigurnost za volanom.

#1. Pića sa kofeinom

Bez obzira da li nosite svoju kafu, spremljenu kod kuće, ili je kupujete na putu, popijte crnu, bez dodatka mleka. Gorčina kafe će vas malo rasaniti i pre nego što kofein uđe u vaš krvotok. Kao dodatnu sigurnost, možete poneti neko od energetskih pića, koje možete čuvati u kaseti za rukavice gde će, ako koristite klima uređaj, duže ostati hladno.

#2. Jedite zdrave grickalice

Na dužim putovanjima ponekad se hranimo nezdravo. Svraćamo u restorane brze hrane, koja je često masna i teška, što izaziva pospanost, pa zbog toga nije preporučljiva za vozače. Ipak, zbog napora i stresa, trebaće vam nešto što podiže nivo energije, tako da je dobro da kod sebe, na dohvat ruke, imate nekoliko grickalica.

Ali budite obazrivi, i uverite se da nisu samo prazne kalorije, jer one koje u sebi sadrže manje šećera a više proteina, imaju tendenciju da energiju otpuštaju ravnomenijim tempom. Dobar izbor su razne energetske pločice, koje će vam pomoći da duže budete siti, ali vas neće uspavati. A nisu loše ni žvakaće gume, pošto će vas žvakanje malo rasaniti.

#3. Putujte u društvu

Dobar saputnik je najsigurniji način da vam putovanje protekne u najboljem redu i sa najmanje stresa. Vaš prijatelj ili partner može da pušta muziku i da ćaska sa vama, a može vas i odmeniti za volanom. Naravno, ako ste za potrebe putovanja na letovanje iznajmili automobil kod rent a car agencije poput Autorent-a, njegovo ime morate navesti kao ime dodatnog vozača. Sve o tome možete pročitati u uslovima najma.

U svakom slučaju, prijatelj će vam pomoći da ostanete budni i da vas umor ne savlada. A ovo je digitalno doba, pa možete razmisliti i o preslušavanju neke od audio knjiga. Sve češće za čitanje nemamo vremena, tako da slušanje mođe biti jedna od mogućnosti da spojite lepo s korisnim, pa neku od knjiga koje ste želeli da pročitate – odslušate.

#4. Neka temperatura u automobilu bude malo niža

Tople i ugodne temperature mogu delovati uspavljujuće, zato je bolje da temperatura u autu bude malčice niža od vaše idealne temperature. Naravno, ne treba da vam bude previše neprijatno, ali dovoljno sveže, da vas ne mami da se previše opustite. Ako ni to ne pomogne, uvek možete otvoriti prozor, tako da će vas svež vazduh rasaniti.

#5. Uradite nekoliko vežbi za lice

Svrha ovih vežbi odnosi se na smanjenje bora i toniranje opuštenih mišića lica, ali ove vežbe, pored toga, i veoma dobro razbuđuju. Evo nekoliko takvih, koje biste mogli da probate.

Raširite donju vilicu, pa to radite naizmenično, da osetite kako se mišići zatežu. Zatim uvucite obraze. Onda otvorite usta što više, a onda čvrsto stisnite usne. Otvorite oči širom, pa podignite obrve.

Ponovite nekoliko puta neke od ovih vežbi, ili smislite neke svoje. A ako vam se ovo čini smešnim, probajte da pravite neke manje pokrete poput tapkanja prstima po volanu ili zatezanja mišića butina.

#6. Razmislite o nabavci vozila sa sistemom upozorenja za odlazak iz trake

Da, to je jedna od mogućnosti koje moderni automobili imaju, pa nije loše raspitati se o tome, naročito ako iznajmljujete automobil kod rent a car agencije. Ovaj sistem za upozoravanje reaguje ako zadremate za volanom, pa počnete da skrećete van svoje trake. On vas može obavestiti da ste krenuli da skrećete bez uključivanja pokazivača pravca, što na dužim putovanjima može biti itekako korisno.

#7. Napravite pauzu

Čak i ako kasnite, i ako je ispred vas još uvek dug put, kada osetite da vam se spava, nađite vremena da napravite pauzu. Kad primetite da pejzaž počne da deluje uspavljujuće, skrenite na prvo sledeće odmorište na koje naiđete. Izađite iz automobila, prošetajte, otiđite do toaleta i umijte se, popijte kafu, pojedite nešto lagano, uradite nekoliko vežbi ili, u krajnjem slučaju, odremajte za volanom 20-tak minuta, što će vas osvežiti za dalju vožnju. Uvek je bolje doći na destinaciju sa zakašnjenjem, nego nikada.

I, to bi bilo to...

Mnogi od nas nisu navikli da voze toliko dugo, pa prvo putovanje do mora na njih može delovati frustrirajuće. Nadamo se da će vam naši saveti pomoći da na destinaciju stignete bezbedno i sa što manje stresa.

A ukoliko se dvoumite oko izbora automobila za vaše potrebe, ljubazno osoblje rent a car agencije Autorent, uvek je tu za vas.