Kako postati dobar i odgovoran vozač?

Kako postati dobar i odgovoran vozač?

Svako će za sebe reći da je dobar vozač. Danas veliki broj vozača krivicu vide u drugim učesnicima u saobraćaju, a retko polaze od sebe i svojih loših navika. Dakle, činjenica je da niko nije savršen, ali dok vozimo važno je prepoznati i blagovremeno reagovati na situaciju. U vožnji je važna koegzistencija svih učesnika u saobraćaju, ljubaznost, tolerancija. Svako ko je za volanom mora imati odgovornost prema drugim učesnicima u saobraćaju, poštovati prava drugih i poštovati saobraćajne propise i signalizaciju. Vožnja jeste veština, ali daleko od toga da se svodi na brze reflekse, oštar vid i brzinu.

Veoma je važno celokupno psihofizičko stanje, procena, znanje i saobraćajna kultura. Često će instruktori vožnje, kandidatima pričati o stavu. Ako ne zauzmete pravi stav, ne možete biti dobar vozač. Vozač koji je konstantno u grču i uplašen ne može biti odgovaran i pouzdan vozač, jer će ga strah pri svakoj vanrednoj situaciji u saobraćaju paralisati. Odgovaran vozač zna koje su opasnosti u saobraćaju, šta najčešće dovodi do nesreća, svestan je svojih mogućnosti, zna kako da prevaziđe svoja emocionalna i fizička ograničenja... Osim toga podrazumeva se da poznaje svoje vozilo, sve nedostatke svog automobila, da li vozilo ima dovoljno snage za manevrisanje, mimoilaženje, koliko jako treba nagaziti na kočnicu da biste se zaustavili itd...

Koje osobine treba da poseduje dobar i odgovoran vozač?

Kada ste početnik sasvim je normalno da osećate strah ili nervozu kada sednete u auto. Morate znati da je smirenost veoma važna, jer ćete jedino tako moći da budete fokusirani. Svaka uznemirenost uslovljava nagle pokrete i brze nepromišljene odluke. Zato je važno da znate da postoje tehnike i načini da upravljate stresom. Naučite tehniku disanja, opuštanja, samokontrole kako bi ste i u vožnji ostali smireni i skoncentrisani. U vožnji treba uživati, a automobil nemojte doživljavati kao sredstvo koje vas prevozi od tačke A do tačke B. Poštujte ograničenja brzine, jer povećanje brzine sa 70 na 80km/h povećava rizik od sudara za 60 %.

voznja, vozac, dobar vozac

Neka sprovedena istraživanja u Sjedinjenim Američkim državama pokazala su da ljudi koji se bave sportom imaju bolje vozačke sposobnosti. Dokazano je da imaju bolji periferni vid i prostorno-vremenske funkcije u poređenju sa ljudima koji se nisu bavili sportom. Često kažemo da se treba saživeti sa autom. Za to je osim malo vremena potrebno znati i dimenzije, pravilno proceniti ubrzanje, a takođe i poznavanje tehničkog stanja vozila.

Osnovni saveti kako da postanete dobar vozač

Podesite ogledala za početak, tako da eleminišete mrtav ugao. Bočni retrovizori bi po pravilu trebalo da prikazuju samo zadnju četvrtinu automobila, a centralno ogledalo u automobilu bi trebalo da predstavlja odraz celokupnog zadnjeg stakla. Uvek održavajte bezbednu udaljenost od vozila koje se kreće ispred vas i u svakom trenutku budite odgovorni i prema sebi i prema drugima učesnicima u saobraćaju. Krećite se istom brzinom kao i ostala vozila u saobraćaju. Jer i manja i veća brzina mogu biti razlog saobraćajnih nezgoda. Podesite sedište u autu da biste pravilno sedeli. Često vozači  na ovaj važan detalj ne obraćaju pažnju. Veoma je bitno je sedeti pravilno.  Sedište namestite tako da leđa budu prava dok sedite, ali morate imati u vidu i to da volan treba dohvatiti ispruženim rukama. Kolena treba da budu u optimalnom položaju tj ugao u kolenima treba da bude oko 90 stepeni.

voznja dobar vozac

Najčešća greška vozača je nepažnja. Poslednjih godina smo svi svedoci da na ulici  vidimo ogroman broj vozača koji gledaju u mobilne telefone dok voze, kucaju poruke, itd što značajno smanjuje pažnju i skoncentrisanost na vožnju. Budite oprezniji, zaustavite se pa otkucajte poruku i obavite razgovor. Ako baš morate da razgovarate dok vozite, razgovarajte samo pomoću hands free uređaja. Srećan i bezbedan put želi Vam Autorent rent a car!