Kako privremeno sanirati razbijeni prozor na vozilu

Kako privremeno sanirati razbijeni prozor na vozilu

 

Videti razbijen prozor na svom vozilu i rasuto staklo po sedištima je užasna scena koju niko ne želi da vidi i doživi.

Vlasnicima takvog vozila ne preostaje ništa drugo nego da kupe novi prozor i zamene razbijeno staklo.

Zamenu rade specijizovani servisi i uopšte nije tako brza. Potrebno je vreme da se pronađe adekvatno staklo (posebno ako se radi o zameni vetrobranskog stakla), da se ono naruči, da stigne do radnje, da ga (prezauzeti) majstori zamene...

U međuvremenu, vozilo mora i dalje da se koristi, da se ide po neophodne nabavke, da se vodi dete u vrtić ili u školu, da se ide na posao.

Vozilo sa slomljenim prozorima ne sme da se vozi, tako da vlasnici moraju nekako da se snađu i da reše neugodni problem.

Zatvaranje prozora je važno iz bezbednosnih razloga da bi se vozači i putnici zaštitili od vetra, jakog sunca, snega, kiše, prašine, povreda od sitnih i krupnih kamenčića koji odskaču sa puta, itd. Osim toga, otvoreni nepokriveni prozori su jasan poziv lopovima da pokušaju da ukradu vozilo ili nešto iz njega.

Na sreću, postoje brza i praktična rešenja za koja su potrebne samo makaze, lepljiva traka, zaštitna folija i malo umeća.

slomlejno staklo na autu

Kako zatvoriti slomljeni prozor automobila?

  • Prvo što morate da uradite je da uklonite delove razbijenog stakla. Malim čekićem ili nekim priručnim alatom uklonite parčiće stakla koja su ostala na ramovima prozora. Budite pažljivi zato što su komadi stakla veoma oštri i opasni, tako da je preporučljivo da nosite zaštitne rukavice.
  • Zatim skupite komadiće stakla sa sedišta i unutrašnjosti automobila. Kada skupite krupnije komade, usisivačem usisajte  one manje i nevidljive.
  • Kada završite sa unutrašnje strane pokupite i komade stakla sa vanjske strane. Ovo je važno da ne biste probušili gume i da se vi ili neko drugi ne bi povredio na slomljenom staklu.
  • Na kraju, pređite debelim peškirom ili krpom preko ramova prozora kako biste bili sigurni da nije ostao neki ostatak stakla. Neće ništa škoditi i ako operete površinu oko slomljenog prozora.

 

Šta može da se koristi za zatvaranje slomljenog prozora?

Za zatvaranje oštećenog prozora može da se koristi prozirna lepljiva traka (salotejp), zaštitna folija ili obična najlonska kesa. Zajedničko za sve materijale je da su prozirni i ne utiču na vozačev pogled na put (nije baš da se vidi kao kroz staklo, ipak je pogled zamućen, tako da se brzina auta treba prilagoditi novonastalim uslovima).

 

Lepljiva traka (salotejp)

Za zatvaranje slomljenog prozora se koristi široka i prozirna lepljiva traka koja je veoma jaka i izdržljiva. Prvo se postavlja sa unutrašnje strane i horizontalno i vertikalno. Trake treba da budu blizu jedna druge tako da između njih nema praznog prostora. Kada se završi sa unutrašnje strane, isti postupak se ponovlja i sa spoljašnje strane. Tako se dobija relativno debela pregrada koja nudi solidan stepen zaštite i koja dozvoljava da se kroz nju može  gledati.

 

Zaštitna folija

Radi se o specijalizovanim zaštitnim folijama koje se namenski proizvode za ovakve i slične namene.

Kraj folije se zalepiti na jedan kraj prozora, a zatim se rolna odmotava ka drugoj strani. Kada se razvuče do kraja, folija se odseca i snažno se pritisne na okvir prozora. Da bi se pojačala njena jačina, stavlja se i sa unutrašnje i sa spoljašne strane.

Većina zaštitnih folija su samolepljive, ali za svaki slučaj preporuka je da se pojačaju lepljivim trakama.

 

Plastične kese

Za brzu popravku razbijenog vetrobranskog stakla i ostalih prozora na vozilu, može se improvizovati sa običnom, malo većom plastičnom kesom. Najbolje su kese velike gustine, jer su čvršće i ne mogu se lako pocepati.

Postupak je više nego jednostavan, plastična kesa se stavlja preko cele površine i zalepi se na krajevima salotejpom.

VAŽNO: plastične kese su dobra opcija samo ako se vozilo ne koristi dok se čeka zamena prozora ili za veoma kratke distance sa mesta sudara do kuće.

 

Karton

Kartoni isto tako mogu da se koriste samo dok vozilo nije u upotrebi. Razlog je jasan – kroz njega ne može da se gleda.

Kartoni nisu otporni na vodu i vlagu, tako da ukoliko vozilo nije u garaži, treba sa spoljašne strane da se zaštite zaštitnom PVC folijom ili najlonskom kesom.

 

Završna reč

Niko ne voli kada se staklo na prozorima vozila razbije, ali takve stvari mogu svakom da se dogode, da li zbog sudara ili nekog drugog razloga. Ne treba očajaviti i plakati nad sudbinom, nego preuzeti neophodne mere kako bi se polomljeni prozori sanirali  i vozilo nastavilo da se koristi.

Treba imati na umu da su ova naša ponuđena rešenja privremenog karaktera i način da kupite malo vremena dok ne zamenite svoj razbijeni prozor.

Uostalom, vožnja vozila sa pokrivenim prozorom nije zakonski dozvoljena, i policija će da vam gleda kroz prste samo dok ne stignete do auto-mehaničarske radnje.