Kako pronaći dobar auto servis?

Kako pronaći dobar auto servis?

 

Svaki vlasnik vozila će barem jednom u svom vozačkom veku morati da poseti neki auto-mehaničarski servis. Uopšte ne mora da se radi o kvaru, svako vozilo mora da se redovno održava i radi mali i veliki servis.

Dobar primer su rent a car agencije, koja imaju nova i savremena vozila, ali ipak barem jednom godišnje obave preventivno servisiranje. 

Pitanje je kako pronaći servis koji može da ponudi profesionalno i kvalitetno održavanje vozila?

Daleko je lakše vlasnicima novih vozila, koja su još uvek pokrivena garancijom, oni mogu da odvezu svoje četvorotočkaše u ovlašćeni servis.

 

Ovlašćeni servisi

Ovlašćeni servisi imaju sledeće prednosti:

  • Njihovi radnici su obučeni od strane proizvođača. Današnja vozila su opremljena računarima i elektronikom koja kontroliše rad motora, menjača, kočnica i ostalih sistema. Za njihovo održavanje potrebno je veći stepen znanja i veština
  • Mogu da poprave bilo koji kvar na bilo kom modelu vozila za koji su ovlašćeni
  • Imaju originalni softver i dijagnostičke aparate koji se koriste za utvrđivanje kvarova kod vozila
  • Imaju unikatne i specifične alate sa kojima mogu da se izvrše potrebne popravke
  • Garancije koje daju ovlašćeni servisi su potvrđene od strane proizvođača

 

Servisi za starija vozila

Ne mora da znači da su lokalni automehaničarski servisi i majstori “iz garaže” loši i nekompetentni. Ponekad se oni daleko bolje snalaze kod starijih vozila i nestandardnih kvarova.

Starija vozila nemaju toliko sofisticiranu i naprednu elektroniku, ali i njihovo održavanje traži pouzdane mehaničare koji imaju iskustvo, znanje i potrebnu opremu.

Kako ih pronaći? U nastavku vam nudimo nekoliko saveta:

 

Preporuke, renome, recenzije

Najbolju preporuku da li je neki majstor ili servis dobar ili loš, daće vam prijatelj, rođak, komšija, drugi vozači koji su već popravljali svoje vozilo tamo. Možete i da istražite na internetu i pogledate onlajn recenzije i ocene, s tim da retko koji servis ima svoj sajt. Više su prisutni na društvenim mrežama, najviše na Facebooku, ali možete da pogledate specijalizovane forume.  

 

Krenite u potragu na vreme

Dobar auto servis treba naći mnogo pre nego što vam zatreba. Ne čekajte da se desi kvar, tada ste primorani da što pre nađete majstora. Kao po pravilu tada se ide kod najbližeg i neproverenog automehaničara o kome ne znate ništa i uzdate se u sreću da zna da vam popravi auto.

 

Posedovanje potrebne opreme

Da bi se vozila mogli popravljati potrebno je posedovati mnogo alata i opreme.

Kada uđete u radnju pređite pogledom da vidite šta sve ima. Ako je polu prazna i ako majstori pozajmljuju alate od drugih, onda bolje potražite neki drugi servis. Ako vaš automobil ima putni kompjuter, potrebno je da se prikopča na opremu za dijagnostiku kako bi se utvrdio kvar. Ne verujte majstorima ako kažu da oni znaju da otkriju kvar i bez toga.

 

Pričajte sa majstorima

Dosta auto servisa ima praksu da udalje vlasnika od vozila kada ga popravljaju. Ako niste stalni mušteija i još uvek niste izgradili poverenje, nemojte to da dopustite. Budite aktivni, postavljajte pitanja majstorima i tražite iskrene i transparentne odgovore.

I kada ne razumete o čemu pričaju, nemojte to da pokazujete. Ako imate nekog ko se bolje razume u vozila, zamolite ga da dođe sa vama i da proceni majstore.

 

Garancije

Tražite od majstora da vam daju garancije za svoj rad i za rezervne delove koje su ugradili u vaše vozilo. Ako nisu pošteni, staviće vam stare i nekvalitetne delove koje će brzo ponovo da se pokvare. Sa garancijom u džepu, možete da budete malo sigurniji. Ako vam kažu da njihova firma ne daje garancije, tražite drugi servis.

 

Najjeftiniji majstor nije i najbolji

Dobri majstori su obično skupi. Ovlašćeni servisi su isto tako skuplji od ostalih. Ali džaba ste našli jeftinog majstora ako morate svoj automobil ponovo da popravljate. Logika je sledeća: dobar majstor više zarađuje, ali vi dobijate ono što plaćate.

Ali ne treba ni da se preteruje, sama cena nije dovoljno merilo. Na vlasniku je da oceni da li će da plati premium cenu za uslugu koja ne vredi toliko.

Kada istražujete više automehaničarskih radnji tražite od svih da vam daju procenu troškova i uporedite cene.

 

Završna reč

Nije lako pronaći dobrog, i što je još važnije, poštenog auto mehaničara, koji će kvalitetno da održava vaše vozilo, koji neće da vas “odere”, niti da vam ugrađuje loše delove, koga nećete da čekate celu večnost da vam popravi auto.

Održavanje i popravke u ovlašćenim servisima, iako možda malo skuplje, donosi manju glavobolju, ali njihove usluge nisu uvek dostupne. Oni ne popravljaju starija vozila i vozila za koja nisu ovlašćeni.

U tim slučajevima vlasnici su prinuđeni da traže alternativne servise, kojih na sreću ima dovoljno. Potrebno je samo imati sreću i znanje kako odabrati majstore koji znaju da rade svoj posao. 

Sa vaše strane, možete pomoći drugim vozačima tako što ćete ostaviti iskrenu pozitivnu ili negativnu recenziju.

A najpametnije što može da uradite je da vodite računa o svom automobilu, da ga dobro održavate, na vreme da radite redovne i vanredne servise i da ga pažljivo vozite.