Koliko često perete unutrašnjost automobila?

Koliko često perete unutrašnjost automobila?

Čini se da mnogi vozači više pažnje posvećuju održavanju spoljašnjosti automobila, a zanemaruju unutrašnjost, iako u njoj često provedemo i više sati dnevno. Iz godine u godinu se enterijer automobila sve više unapređuje. Enterijer automobila mora redovno da se održava, jer će se tako i vozač i saputnici osećati prijatno. Auto treba redovno održavati i čistiti sedišta od prašine, fleka i prljavštine. Moderan, unapređen i savremen enterijer automobila nije više rezervisan samo za skupe i luksuzne automobile. Ono na šta treba posebno obratiti pažnju kad je u pitanju čišćenje automobila je da voda nikako ne dođe do električnih komponenti. To znači da sedišta ne treba natapati vodom, odnosno rastvorima za čišćenje i pazite da voda ne ode ispod tepiha. Kada završite sa čišćenjem provetravanje je važno, dakle osušite unutrašnjost automobila da ne bi krenuli neprijatni mirisi.

Postoji jednostavan trik ako imate problema sa mrljama na sedištima automobilu. Dovoljna je pena za brijanje, ili sirće i voda (ako ne volite miris sirćeta dodajte malo limuna), pričekajte nekoliko minuta i zatim tu površinu prebrišite suvom krpom. Bićete prezadovoljni rezultatima. Razume se da detaljno čišćenje unutrašnjosti automobila nije baš posao od 5 minuta. Neke delove treba i demontirati, izvaditi, očistiti, vratiti...Počinjete dakle sa usisavanjem  prljavštine i prašine s tim što nemojte zaboraviti da usisate deo između sedišta i da uklonite patosnice. Kada kupujete auto kozmetiku, obavezno čitajte sastav jer tečnosti koje su suviše agresivne mogu da utiču na promenu boje površine. Sledite sva uputstva za pripremu ako su u pitanju koncentrovani rastvori.

Kratko uputstvo za pranje unutrašnjosti automobila

Pre nego što krenete u postupak čišćenja unutrašnjosti pripremite sve što je potrebno. To podrazumeva krpe, sunđere, usisivač, sredstvo za staklo, sredstvo za čišćenje tkanine ili kože, miris za automobil, sredstvo za čišćenje kontrolne table, sredstvo za sjaj...Izvadite patosnice i kadice za prtljag i prvo njih operite i očistite, jer će trebati vreme da se one osuše. Usisavanje je drugi korak i potrudite se da budete temeljni i detaljni. Kada usisate auto, pređite na čišćenje sedišta, pa na pranje prozora.

Ne morate kupovati posebnu tečnost za stakla, jer i ona koja koristimo u domaćinstvu su sasvim adekvatna. Kokpit brišete vlažnim  krpama, kao i sve ostale plastične delove u unutrašnjosti automobila. Čišćenje stakla je važna iz bezbednosnih razloga, ne samo zbog estetike. Prljava stakla, smanjuju vidljivost što povećava rizik od saobraćajnih nezgoda. Mikrofiber krpe su odlične za čišćenje stakla. Ono što treba imati u vidu je da stakla ne perete dok su direktno izložena sunčevim zracima i kada su zagrejana.

Šta podrazumeva dubinsko pranje?

Dubinsko pranje automobila podrazumeva daleko više od klasičnog usisavanja unutrašnjosti vozila. U suštini dubinsko pranje je složen proces koji podrazumeva korišćenje specijalnih mašina, hemije, auto kozmetike, pomoću kojih se otklanjaju mrlje, fleke sa poda sedišta, plafona (neba)...Kada auto odvedete na dubinsko čišćenje biće vam potrebno 3-4 sata da bi mogli ponovo da koristite. Klasičnim pranjem se samo odstrane nečistoće koje se nalaze na površini, a logično je  da  se vremenom sve vrste prljavština uvuku u dublje koji klasičan način pranja ne može da reši.

Dubinskim pranjem dopire se do slojeva koji su i na nekoliko centimetara ispod površine. Prvo, sredstvo koje se koristi dopire do tih netaknutih slojeva, a onda mašina za dubinsko pranje izvlači nečistoće. Dubinsko pranje automobila  će doprineti da vaš auto bude čist i svež, prijatniji za vožnju, a osim toga poboljšava se celokupan izgled vašeg automobila i produžava životni vek enterijera. Dubinsko usisavanje kompletne unutrašnjosti automobila uključuje sve prostirke, sedišta, gepek, sav tapacirung, pod, sedišta, nebo, ali i čišćenje plastičnih delova. Sve površine i pukotine čiste se pomoću komprimovanog vazduha, finih četkica, mekih krpa, kao i posebnih sredstva za čišćenje.

Nadamo se da smo Vam ovim savetima pomogli oko nekih nedoumica vezano za pravilno održavanje unutrašnjosti automobila, srećan put želi Vam Autorent rent a car!