Koliko dugo gorivo može da se čuva i ima li rok trajanja?

Koliko dugo gorivo može da se čuva i ima li rok trajanja?

Ako svoj auto ne vozite često, već duže vremenske periode stoji u garaži, možda ćete se zapitati da li je gorivo koje stoji u rezervoaru u redu. Iako će u tom slučaju većina isprazniti svoj rezervoar, ili bar koristiti stabilizator goriva, možda će poželeti da gorivo skladišti kod kuće, u odgovarajućim kanisterima. A koliko dugo gorivo može da se čuva i ima li rok trajanja, saznaćete u ovom tekstu.

Pa dakle, može li se gorivo čuvati kod kuće?

Pri skladištenju zapaljive tečnosti uvek postoji rizik, tako da za prosečnog vozača nije preporučljivo čuvanje goriva u kućnim uslovima. Kao što smo već pomenuli, ako planirate da svoje vozilo ne vozite neki duži vremenski period, trebalo bi da ispraznite rezervoar i pravilno odložite otpadno gorivo, ili bar da koristite stabilizator goriva.

Postoje neka određena pravila za kućno skladištenje goriva, ali to treba da uradite samo ako ste sigurni da možete da ga čuvate legalno, bezbedno, i sa odgovarajućom opremom. U protivnom, rizik može biti preveliki.

Kako se skladišti gorivo?

Ako nameravate da gorivo držite kod kuće, trebalo bi da ga skladištite u plastičnom, prenosivom kontejneru ili metalnom kanisteru sa poklopcem koji mu savršeno pristaje. Postoje posebni za čuvanje benzina ili dizela.

Kada skladištite benzin, imajte na umu da je veoma zapaljiv, pa ga držite u bezbednoj pomoćnoj zgradi (poput šupe ili garaže), koja je dobro provetrena i udaljena od bilo kakvih izvora paljenja. Treba ga čuvati na što hladnijem mestu, ali nikako napolju. Takođe, treba ga čuvati i van domašaja dece.

Iako dizel nije zapaljiv kao benzin, on i dalje može predstavljati opasnost, i treba ga čuvati na sigurnom mestu, u za to predviđenom kanisteru, i naravno, van domašaja dece. Pobrinite se dobro za njega, jer posledice mogu biti fatalne.

Koliko dugo gorivo može da se čuva u kućnim uslovima?

Verovatno ne onoliko dugo koliko ste mislili da može. Kada gorivo sipate u kanister, imate samo nekoliko meseci pre nego što njegov kvalitet počne da opada, a još manje ako je gorivo na bilo koji način kontaminirano.

Uopšteno govoreći, benzin ima rok trajanja od šest meseci, ako se čuva u zatvorenoj posudi na temperaturi do 20˚C – ili samo tri meseca ako se čuva na 30˚C. Što je viša temperatura kojoj je izložen, pre će početi da propada. A ako kanister u kome stoji nije dobro zatvoren, moći ćete da ga držite u njemu još kraće, uz povećan rizik od požara zbog zapaljivih isparenja.

Kada je dizel u pitanju, on može ostati upotrebljiv između šest i 12 meseci, pre nego što postane „gumast“. Takav, ukoliko se koristi, može da zapuši filtere i izazove velike probleme sa motorom vašeg automobila.

A da li je nezakonito sipati gorivo u kanister na benzinskoj pumpi?

Dozvoljeno je, pre svega zbog poljoprivrednika koji gorivo koriste za poljoprivredne mašine. Bilo bi vrlo nepraktično da svaki put kada im gorivo zatreba, idu sa traktorom ili kosilicom na benzinsku pumpu. Maksimalna količina koja se može sipati na benzinskoj pumpi u odgovarajuće posude za čuvanje goriva je 60 litara. Ovo je, takođe, praktično i ako vam se desilo da ste negde ostali bez goriva, pa se sa kanisterom zaputili do prve benzinske pumpe.

Prilikom punjenja, preporučljivo je staviti kanister na tlo, kako bi se izbeglo potencijalno prosipanje koje bi, ako je dovoljno veliko, moglo dovesti do požara. A prilikom transporta kanistera sa gorivom, treba da se uverite da je pravilno pričvršćen u vašem vozilu, kako biste izbegli curenje i potencijalno izazivanje štete, u slučaju nesreće.

Da li je bezbedno voziti sa starim gorivom?

U roku od šest meseci, verovatno će i benzin i dizel biti sasvim u redu za upotrebu, ali budite oprezni ako je gorivo stajalo duže od tog roka. Veća je verovatnoća da ćete naići na probleme ako imate manje od pola rezervoara.

Na dnu uvek ima trunja, tako da mala količina povećava šansu da ga motor povuče kada probate da ga startujete. Zato, ako sumnjate da je gorivo predugo stajalo u rezervoaru, najbolji savet je da pokušate da dopunite rezervoar svežim gorivom sa benzinske pumpe.

Hoće li staro gorivo oštetiti motor vašeg automobila?

Moguće je da hoće, mada to u velikoj meri zavisi od toga kakvo je gorivo i koliko je staro. Ako koristite stari benzin, može doći do lošeg startovanja motora ili gubitka performansi. Verovatno ćete to moći da prevaziđete dodavanjem svežeg benzina. Međutim, ako je došlo do oksidacije benzina, to bi moglo da izazove da naslage i druge nečistoće začepe unutrašnje mehanizme u vašem motoru, što bi moglo da dovede do značajnih oštećenja.

Kada je dizel u pitanju, raspadanje može prouzrokovati blokiranje filtera za gorivo, i delova sistema za ubrizgavanje goriva, što bi moglo skupo da vas košta. Zato, za početak, dolijte ono već pomenuto sveže gorivo.

Šta je stabilizator goriva?

Stabilizatori goriva su namenjeni za produžavanje roka trajanja kako benzinu, tako i dizelu. Kada koristite stabilizator, uverite se da je prikladan za gorivo koje koristite i uvek pratite uputstva na etiketi. I iako su dostupni za kupovinu, nisu baš preporučljivi za upotrebu, tako da ih treba koristiti samo onda kada se baš mora. I, u svakom slučaju, ako ste nesigurni šta da radite, odvezite svoj auto u servis, i poslušajte preporuku svog mehaničara.

I na kraju...

Kao što vidite, čuvanje goriva se ne preporučuje, jer vremenom i neadekvatnim skladištenjem brzo gubi svoja svojstva. Da ne govorimo o opasnostima koje vrebaju ukoliko ga skladištite na neadekvatan način.

Prilikom iznajmljivanja automobila u rent a car agenciji kao što je Autorent, vozilo preuzimate punog rezervoara, i očekuje se da ga takvog i vratite. Sve o uslovima najma možete pročitati na našem sajtu, a za sve ostale informacije, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

 

 

Fotografije: YouTube.com