Koliko je opasnija vožnja motocikla, u odnosu na vožnju automobila?

Koliko je opasnija vožnja motocikla, u odnosu na vožnju automobila?

Vožnja motocikla može biti veoma opasna aktivnost, jer nema dodatne zaštite kakvu pruža automobil. Vozači uživaju u brzini i snazi svog vozila, kao i osećaju slobode koji im pruža, ali su potpuno izloženi svim uslovima vožnje, koji ponekad mogu biti veoma opasni. Ali, koliko je opasnija vožnja motocikla, u odnosu na vožnju automobila? Može se reći da je sve to, ipak, najviše u glavi svakoga od nas.

Ima onih koji na motocikl nikada ne bi seli, jer se ne osećaju sigurno. A ima i onih koji decenijama uživaju u ovoj vrsti vožnje, bez ikakvih problema, i nikada svoj motocikl ne bi zamenili automobilom. Sve je moguće.

Ipak, za one koji vole motocikle, postoje načini na koje se mogu zaštiti tokom vožnje, čineći ovu aktivnost bezbednijom i prijatnijom. To je, pre svega, kvalitetna zaštitna oprema, na kojoj nikada ne treba štedeti!

Važnost zaštitne opreme

Kaciga je najbitniji deo opreme, i bez obzira što je vožnja bez nje kažnjiva, često viđamo gologlave motocikliste. Mnogo je onih koji kacigu nose isključivo zbog zakona, jer ne žele da plaćaju kazne na svakom koraku, ne razmišljajući mnogo o tome da im ona čuva glavu. A ima i onih koji je ne nose jer je „njihova glava – njihova stvar“.

Više puta, pokazalo se da kaciga smanjuje težinu povrede u saobraćajnoj nesreći, kao i da je više puta sprečila smrtni ishod. Zato ih ne treba izbegavati i, štaviše, treba uložiti u kvalitetnu kacigu, a ne u bilo kakvu, tek da vas spase stalnih plaćanja kazni.

 

Skoro polovina svih nesreća u kojima učestvuju motociklisti, uključuje sudar sa drugim vozilom. U tim nezgodama, motociklista skoro uvek biva pogođen sa prednje strane. Procenjuje se da bi dosledna upotreba kaciga mogla da spase više hiljada života svake godine.

Najčešći uzroci nesreća na motociklima

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća sa učešćem motocikala vrte se oko brze i bezobzirne vožnje, kao i prakse koju mnogi motociklisti imaju, a to je da se provlače između automobila i time ometaju njihove vozače. Uz to kao i kada je vožnja automobila u pitanju, često se dešava da se vozi pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, što takođe dovodi do nesmotrenosti i gubitka pažnje.

Velike brzine

Ograničenje brzine, u velikoj meri može smanjiti verovatnoću i težinu saobraćajne nesreće. Sporija vožnja vam, takođe, omogućava da bolje reagujete i sprečite predstojeću nesreću. Nažalost, to većini motociklista nije zanimljivo.

Vožnja pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci

Alkohol i psihoaktivne supstance narušavaju vašu procenu, bilo da vozite motocikl, automobil ili bicikl. Izbegavajte alkohol i psihoaktivne supstance kada vozite, da biste smanjili verovatnoću za saobraćajnu nesreću.

Nemarni vozači putničkih automobila

Vozači putničkih automobila poznati su po stvaranju opasnih uslova vožnje za motocikliste. Otvaraju vrata automobila naglo, bez gledanja da li neko dolazi otpozadi, voze bez obaziranja na znak za zaustavljanje (STOP), ne popuštaju, menjaju trake bez uključivanja pokazivača pravca, i tako dalje. Sve to, ometa sve učesnike u saobraćaju, ali su pešaci, biciklisti i motociklisti najviše izloženi rizicima.

Bezobzirni vozači mogu da iseku put motociklistima na putu, da na raskrsnicama skrenu prema njima i udare ih s leđa. Zato vozači motocikala, iako ne postoji način da kontrolišu njihovu vožnju, treba da budu oprezniji kada voze pored putničkih automobila.

Ometena vožnja

Neki vozači, vreme koje provedu na semaforu koriste za slanje poruka i proveravanje svojih profila na društvenim mrežama. Neki u tim kratkim pauzama razgovaraju telefonom, što sve stvara opasne uslove za vožnju kako za njih same, tako i za ostale učesnike u saobraćaju. Zato tokom vožnje treba misliti isključivo na ono što se dešava u saobraćaju, a telefon ili bilo šta drugo što bi moglo da vam odvuče pažnju, ostaviti za kasnije, kada se zaustavite na nekom bezbednom mestu, ili kada stignete na destinaciju na koju ste krenuli.

Vežbajte bezbednu vožnju motocikla

Najbolji način za bezbednu vožnju i izbegavanje saobraćajnih nesreća je da vozite preporučenom i ograničenom brzinom, izbegavate upotrebu alkohola i psihoaktivnih supstanci tokom vožnje, i obraćate punu pažnju na vozače putničkih automobila, kamione i pešake. Takođe, vodite računa kada vozite u slepim uglovima putničkih automobila, oko kamiona i u blizini prepreka kao što su visoko žbunje ili živa ograda. A stručnjaci za bezbednost, još jednom naglašavaju da se bez kacige, ne seda na motocikl.

Za kraj...

Vožnja motocikla nije za svakoga. Čak i ako ste prošli lekarski pregled i dobili vozačku dozvolu A kategorije, potrebno je vreme da postanete dobar vozač motocikla. Što se toga tiče, nema neke velike razlike u odnosu na automobil, potrebna je praksa i iskustvo, a vežbanje – čuda čini!

Ipak, ono što je svakako sigurnije je stara dobra vožnja automobila. Ako nemate svoj, uvek možete da ga iznajmite kod rent a car agencije Autorent. Sve što vas zanima o uslovima najma, možete pogledati na našem sajtu. A za sve ostale informacije, ljubazno osoblje naše agencije, stoji vam na usluzi.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Autorent.