Korisni saveti za bezbednu vožnju po snegu

Korisni saveti za bezbednu vožnju po snegu

Ako živite u snežnim predelima, verovatno ste već viđali preterano samouverene vozače kako jure snežnim putevima, i pitali se da li će završiti u nekom jarku. Bilo da jesu ili nisu, jedno je sigurno, ne želite da se to dogodi i vama. Zato smo za vas pripremili neke korisne savete za bezbednu vožnju po snegu.

Godine vožnje i testiranja automobila u zimskim uslovima naučile su nas da će poštovanje upravo ovih saveta, znatno poboljšati vaše šanse da na odredište snignete smireni, pribrani i što je najvažnije - bezbedni. Hajde onda da vidimo šta je to na šta treba obratiti pažnju.

#1. Trudite se da vozite glatko

Ključ bezbedne vožnje po snegu je glatka upotreba volana, gasa i kočnica. Ništa naglo, i apsolutno bez trzanja. A zašto? Zato što trzanje i nagle komande lako odlepljuju gume koje slabo prijanjaju po klizavom terenu, tako da svaki pokret mora biti dobro promišljen, nežan i postepen. Da bismo to plastičnije objasnili – zamislite da u krilu imate šolju vruće kafe, a vi vozite, i ne želite da je prospete. E, na to smo mislili.

#2. Gledajte daleko unapred

Što put postaje klizaviji, to dalje treba gledati, a i razmišljati. Pokušajte da predvidite šta ćete sledeće morati da uradite. Usporite sasvim pri skretanju. Dajte sebi duplo duži zaustavni put kada je kolovoz mokar, a još duži na ledu. Pažljiva i bezbedna vožnja zahteva dodatnu koncentraciju.

#3. Obratite pažnju na trepćuće svetlo

Koliku vuču zapravo imate na snežnom putu? Jedan od načina da to saznate pre nego što upadnete u nevolje jeste da razumete šta znači jedno malo, žuto, trepćuće svetlo na instrument tabli (to je obris automobila sa vijugavim linijama iza njega). Ako ubrzavate pravolinijski i ovo svetlo zatreperi, to je sistem kontrole stabilnosti, koji vas upozorava da pogonski točkovi proklizavaju. Pazite na to, i smanjite pritisak na papučicu gasa, kako bi gume povratile prijanjanje.

Ako se okrećete i vidite trepćuće žuto svetlo, ovo je takođe sistem za kontrolu stabilnosti koji vas upozorava da automobil počinje da klizi sa vaše predviđene putanje. Opet, veoma polako vraćajte gas, jer ovo omogućava automobilu da povrati prijanjanje. I ne ubrzavajte agresivno kada skrećete u uske krivine u gradu, na snežnim ili bljuzgavim ulicama. Uvek lagano sa papučicom gasa, kako se ništa ne bi dogodilo naglo.

#4. Gledajte napred, uvek!

Ako osećate da automobil počinje da klizi, uvek gledajte samo u pravcu u kome idete, a ne kuda je auto krenuo u tom trenutku. Neka vaš periferni vid brine o svemu što pokušavate da izbegnete. Reli vozači znaju da skoro uvek završite tamo gde idete. To i jeste jedan od razloga zašto su tako dobri u oporavku od proklizavanja.

#5. Koristite ABS ovako

Ako ništa drugo ne uspe i morate da se zaustavite što je pre moguće na snegu ili legu, vreme je da uključite pomoć sistema protiv blokiranja točkova (ABS) vašeg automobila. Sva novija vozila na putu danas su opremljena antiblokirajućim kočnicama, koje koriste ugrađeni računar za optimizaciju kočenja automobila u ekstremnim uslovima. Ako ste u proklizavanju iz kog ne možete da se vratite, ili morate da izbegnete prepreku, a vaše vozilo ima ima ABS, snažno pritisnite kočnicu i ne puštajte je. Kompjuter će učiniti ostalo, pobrinuvši se da svaki točak koči što je moguće agresivnije, na osnovu raspoložive vučne sile.

Neverovatna stvar u vezi sa ABS sistemima je da možete da držite kočnicu potpuno pritisnutu, dok se krećete oko prepreka; kompjuter će podesiti silu kočenja na svakom točku kako bi vam omogućio manevrisanje dok istovremeno usporavate. Dakle, u hitnim slučajevima, nemojte samo pritisnuti kočnicu – nastavite da upravljate!

Nijedan bezbednosni sistem ne može da obezbedi da izbegnete apsolutno sve nezgode, ali ABS kočnice su nesumnjivo spasle mnoge vozače od katastrofe. Napomena: većina ABS sistema izaziva vibriranje papučice kočnice kada se aktivira, da bi vas obavestili da rade. Zato, nemojte puštati kočnice kada osetite vibraciju, to je sasvim normalno.

#6. Stalno procenjujte svoju vuču

Tokom vožnje po snegu, vaša raspoloživa vuča opada i teče kako se uslovi menjaju. Pored svetla upozorenja iz sistema za kontrolu vuče i stabilnosti, vaš ABS vam može pomoći da procenite koliko prijanjanja imate na putevima prekrivenim snegom. Uverite se da nema automobila blizu vas, a zatim lagano pritisnite kočnicu na sekundu-dve dok vozite pravolinijski.

Ako osetite da pedala kočnice vibrira, ali primećujete minimalno usporavanje, ABS se aktivirao i možete biti sigurni da je put veoma klizav. A ako možete da usporite razumnom brzinom bez aktiviranja ABS-a, površina kojom vozite je čvršća.

#7. I ono najvažnije – obavezne su zimske gume

Tehnički, ovo i nije savet za vožnju, već više za preživljavanje. A to je zato što je postavljanje seta od četiri zimske gume zapravo najbolja stvar koju možete da uradite da biste poboljšali svoj prag bezbednosti i smanjili nivo anksioznosti u lošim uslovima vožnje.

Ispravne zimske gume pružaju mnogo više vučne sile po snegu, lapavici i na ledu, nego čak i najbolji komplet guma za sva godišnja doba. Naravno, i lanci za sneg umnogome mogu da pomognu, pa se preporučuje da ih u ovo vreme uvek imate u autu.

Za kraj…

Mi u agenciji rent a car Autorent zaista mnogo polažemo na bezbednost, tako da sa našim automobilima ne bi trebalo da imate problema, sve ipak zavisi od samog vozača. Ipak, ako nemate siguran auto, a treba da krenete na zimovanje, najbolje je da iznajmite neki iz našeg bogatog voznog parka. Zato, mislite na vreme i rezervišite svoje vozilo, a onda uživajte u zimskim radostima na nekoj od naših prelepih planina.

Srećan put i ugodan odmor želi vam rent a car Autorent!

 

Fotografije: YouTube.com