Korisni saveti za pripremu automobila za proleće

Korisni saveti za pripremu automobila za proleće

Posle duge i naporne zime, proleće i lepse temperature su nam konačno stigle, zato se u ovom tekstu bavimo temom kako pripremiti automobil za prolećne vožnje. Prvo što bi trebalo uraditi je naravno oprati i očistiti auto, kako bismo skinuli sve ostatke od blata i loših vremenskih uslova, kao što je nedavno bio slučaj sa prljavom kišom, koja nam je donela pesak iz Sahare. Temeljno operite automobil ne bi li se skinula i sva so koja je ostala od vožnje po snegu. Ukoliko nemate uslova sami da to uradite onda se zaputite u najbližu auto perionicu. 

Nakon što ste temeljno oprali i očistili svoj automobil od svih nečistoća koje su ostale tokom zime, da vidimo koji su to sledeći važni koraci koje treba preduzeti, kako biste bili sigurni da vam je automobil spreman za lepo vreme i prolećnu vožnju :

Proverite akumulator 

Ukoliko niste mnogo koristili automobil tokom zime i uglavnom vam je bio parkiran u garazi ili dvorištu, onda je veoma važno pre polaska na put proveriti stanje akumulatora. Ukoliko Vam se akumulator ispraznio, onda ga morate napuniti pre polaska, a ukoliko ni to ne da rezultate, onda je definitivno vreme za novi akumulator. 
Takođe proverite kontakte i da li je akumulator dobro pričvrćen.


Proverite sve tečnosti

Sledeći važan korak za pripremu auta je provera nivoa svih tečnosti u automobilu. Proverite nivo motornog ulja, nivo rashladne tečnosti i njen kvalitet. Ako su nivoi niski, dopunite ih i isprerite/zamenite prema preporuci u korisničkom priručniku. Takođe, proverite i kočiono ulje. Kočiono ulje vremenom prima vlagu. Ako je nivo vlage prevelik, kočenje je slabije i ulje je potrebno promeniti. Ulje u menjaču je takođe stvar koju bi trebalo da proverite ali to prepustite mehaničaru, jer je proces malo komplikovaniji. 

Zamenite metlice brisača 

Zaleđena stakla tokom zime verovatno su ostavila traga na brisačima. Ukoliko ne brišu tako da vetrobran ostaje čist i pogled bude jasan, zamenite metlice novim . Dobra vidljivost je izuzetno važna za bezbednost tokom vožnje.

Zamenite gume 

Prema zakonu o bezbednosti u saobracaju  Vi možete voziti leti sa zimskim gumama, ali se to ne preporučuje. Vožnja sa zimskim gumama po ugrejanom asfaltu je skupa i nebezbedna, a potrošnja je veća. Pored toga, bezbednost je ugrožena zbog dužeg puta kočenja. Da podsetimo, 1. april je rok kada treba zameniti zimske gume za letnje. 

Proverite filtere 

Nakon zimske vožnje poželjno je proveriti filter goriva, ulja, filter vazduha i kabine. Redovnom promenom filtera goriva možete uštedeti na potrošnji goriva i očuvati motor vašeg automobila. Filter ulja je takođe vrlo bitan deo automobila obzirom na njegov zadatak filtriranja ulja od čestica, gareži i ostataka goriva. Ako češće vozite po prašnjavim i blatnjavim putevima nego po asfaltnim, filter vazduha se brže prlja sa česticama prašine, zato je važno proveriti stanje nakon zimskog perioda. Ako se tokom vožnje susrećete sa zamagljenim staklima u kabini automobila to može da bude znak zaprljanog filtera kabine. 

Proverite klima uređaj 

S obzirom da nam se bliže visoke letnje temperature ne bi bilo loše da proverite i klima uređaj u svom automobilu. Kontrola rada i eventualno dopunjavanje gasom nisu veliki trošak. Početkom proleća brojni serviseri nude akcijske cene za servis klima uređaja pa se može uštediti. Ako to učinite na vreme, možete izbeći kasnije gužve.

Nadamo se da Vam je tekst bio koristan, želimo Vam što više lepih putovanja ovog proleća. Vaš Autorent rent a car