Modeli automobila koji će obeležiti 2022. godinu

Modeli automobila koji će obeležiti 2022. godinu

Prošla godina je protekla kao i 2020. u borbi sa pandemijom, ali je svaka fabrika prolazila i kroz svoje probleme koji su se odnosili na nestašicu čipova. Drugu polovinu 2021.godine  obeležio je i pad proizvodnje i prodaje automobila. Izostale su takođe i brojne premijere novih modela koje su odložene za ovu godinu. Lista automobila čija se premijera očekuje tokom godine je dakle impozantna. SUV vozila ostaju i dalje popularna i najtraženija, a očigledno je da ćemo viđati sve više električnih automobila sa sve većim dometom.

Ono što je novina u autoindustriji je da će još jedan sistem postati deo obavezne opreme automobila. Sa tom uredbom se kreće od jula 2022.godine. Evropska komisija usvojila je nacrt uredbe kojom se definiše obavezna ugradnja uređaja za “inteligentno prilagođavanje brzine” (Intelligent Speed Assistance – ISA) na svim novim vozilima i to od 6. jula 2022. godine. Sve nas naravno interesuje i kakve će boje biti aktuelne. Proteklih godina dominirale su siva i crna, a zatim je iznenada bela postala omiljena kod kupaca. Naročito je tražena kad su u pitanju SUV vozila. Što se tiče boja mnogi su dali titulu  trendsetera Hyundai modelima. Zelena nijansa će izgleda biti top ove godine. Uostalom to ćemo videti uskoro jer ima premijera i tokom januara.

U nastavku ćemo predstaviti neke od modela koje će poznate svetske auto kuće predstaviti:

ŠKODA Enyaq iV

Škoda će predstaviti svoj novi ENYAQ COUPÉ iV 31. januara 2022. godine. To će biti  električni top model češkog proizvođača automobila. S koeficijentom otpora od 0,234, ENYAQ COUPÉ iV je predvodnik u svojoj klasi, što ga čini posebno efikasnim u vožnji.
Poput modela ENYAQ iV, novi ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV takođe se temelji na modularnoj platformi (MEB) Volkswagen grupe. S koeficijentom otpora od cd 0,234, elegantni coupé postaće predvodnika u svom segmentu i poboljšaće već odličnu vrednost modela ŠKODA ENYAQ iV, delom zahvaljujući novom obliku karoserije.  Svetska premijera novog ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV održaće se 31. januara 2022.

RENAULT Austral 

Renault za ovu godinu najavljuje novi SUV pod nazivom Austral, kojim želi osvojiti C-segment. Biće to, prema rečima glavnog dizajnera, elegantan i tehnološki napredan automobil.
Zadržane su temeljne karakteristike koje SUV-ove čine privlačnima. Ipak, novi dizajnerski pristup i novi oblici predstavljaju pomak od tradicionalnih i statičnih vodoravnih linija, postavljenih u ravni sa tlom. Austral će se tako isticati oštrim i dinamičnim linijama, naglašenim bočnim linijama, ali i novim oblikom svjetala.
Prednja i stražnja svjetla ističu se i na prvim objavljenim fotografijama. Dva velika zadnja svetla u obliku slova C stapaju se sa središnjim logotipom. Renault Austral trebao bi da se na tržištu pojavi u drugoj polovini godine.

Audi A3 Allroad

Iako je u poslednjih par godina ozbiljno zaigrao na kartu električnih automobila, a i u 2022. planira lansiranje noviteta na struju, jedna od premijera koja se očekuje sa zanimanjem biće A3 namenjen vožnji za sve terene.
Reč je o modelu napravljenom po proverenoj matrici A4 Allroad i A6 Allroad, koji će zauzeti mesto u gami između običnog A3 i Audija Q3.

Alfa Romeo Tonale

Ovaj uglađeni novajlija je tek drugi terenski automobil u 111-godišnjoj istoriji italijanskog brenda i cilja na BMV Ks1 i Mercedes GLA.
Zasnovan je na upečatljivom konceptu Tonale sa Sajma automobila u Ženevi 2019. 
Ispod svoje prepoznatljive karoserije, Tonale će koristiti istu platformu kao Jeep Renegade, ali prilagođeno vešanje i kočnice bi trebalo da pruže oštriju dinamiku. Biće u ponudi poznati asortiman benzinskih motora, od kojih bi neki mogli da imaju blagu hibridnu tehnologiju. Tonale će takođe biti prvi Alfin plug-in hibrid, koji će verovatno koristiti Jeep-ov 4ke pogon na sva četiri točka od 237 KS.

Mercedes-Benz Vision EQXX

Ovaj model se smatra za  “najefikasniji ikada izrađen Mercedes”. To nije prvi konstruisan novi masovno proizvedeni električni Mercedes EQS ili pak EQE, već potpuno nov automobil. On je dakle osmišljen na novim osnovama od samih početaka razvoja. Novitet predstavlja neku vrstu manifesta za diviziju Mercedes-EQ nemačke grupacije Daimler koja se bavi elektromobilima i kao takav daje uvid u smer razvoja kompanijskih baterijskih modela.


Projekat Vision EQXX je pokrenut pre samo nekih godinu i po dana. Za glavni cilj konstruktora je postavljena težnja da se osmisli električni automobil koji će moći da prevali 1.000 kilometara sa samo jednom dopunom trakcione baterije. To je nametnulo i cilj da se dostigne potrošnja energije koja bi bila manja od 10 kWh na 100 pređenih kilometara.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv i da imate nekog svog favorita među ovim modelima. Vaš Autorent rent a car.