Moderan dizajn automobila kao izazov proizvođačima automobila

Moderan dizajn automobila kao izazov proizvođačima automobila

Moderan dizajn automobila je upravo dokaz koliko je sada imperativ da se tehnologija susreće sa estetikom. Jedan od najvažnijih aspekata proizvodnje automobila je zapravo vizuelni utisak. Izgled vozila i evolucija automobila kroz istoriju predstavljaju veliki izazov za dizajnere i konstruktore. Može se reći da imamo  nekoliko novih pravaca u dizajnu. Pojednostavljenje dizajna enterijera polako dobija na značaju, za razliku od komplikovanih sistema u pilotskoj kabini iz prošlosti.

Moderni dizajni imaju za cilj da se vozač oseća udobno, da je auto komforan. Panoramski krovovi su "must have" sve su popularniji kod kupaca iz celog sveta. Panorama krovovi čine  da unutrašnjost automobila izgleda prostranije. Osim toga, sve manje se proizvode automobili sa ručnim menjačem. Automobilski dizajn kakvog poznajemo danas je začet oko 1920. godine. Da bi poboljšao prodaju i učinio da se kupci identifikuju s oznakama svojih ljubimaca, tadašnji šef General Motorsa, Alfred Sloun, predložio je godišnju promenu dizajna vozila, tako da bi naterao kupce da što češće kupuju automobile. Sve ostalo je istorija, ljudi su počeli da prate trendove i auto se sve više tretira kao statusni simbol. U okviru automobilske industrije, najuticajniji i najuspešniji dizajneri - poput Đuđara, Bertonea i Pininfarine mogu se izjednačiti sa dizajnerima u modnoj industriji poput  su Iv St Loran, Koko Šanel ili Karl Lagerfelda, samo što nisu u tolikoj meri izloženi očima javnosti.

moderan dizajn automobila

Procesne faze u dizajniranju jednog automobila

Prvi korak u dizajnu automobila je skiciranje unutrašnjosti. Ova faza procesa je kritična i uključuje redizajn kako bi se uklopile sve promene na automobilu. Svi  kompjuterski prikazi se izrađuju na osnovu skica. Na kraju se  oni se pretvaraju možemo reći glinene modele koji pokazuju sve dostupne opcije. Tokom čitavog procesa, dizajneri razmatraju volan, sedišta, kontrolnu tablu kao i druge elemente enterijera. Kada se odobri finalni dizajn i izgled tada dizajneri  započinju proces konstrukcije i pravljenja. Dakle, kada klijent odobri koncept, počinje proces dizajna automobila. Dizajn mora odgovarati potrebama proizvođača automobila, kao i bezbednosnim zahtevima. Dok umetnik još uvek skicira, dizajn će proći kroz nekoliko ponovnih crteža i promena. To je neminovnost, a konačni rezultat je jedinstven automobil.

Danas se  koriste savremeni kompjuterski programi i virtuelnu stvarnost za razvoj konačnog dizajna. Kada novi model automobil bude predstavljen, prva karakteristika koju svi uočavamo je upravo njegov dizajn. Naročito u kategoriji luksuznih automobila dizajn postaje sve složeniji iz više razloga, a estetika skoro podjednako važna kao i karakteristike auta. To je uglavnom zbog veće konkurencije i većih očekivanja klijenata kako u pogledu eksterijera tako i unutrašnjosti.

moderan dizajn automobila

Faze u dizajnu kroz istoriju autoindustrije

Od prvih automobila pa do danas prošlo je 136 godina, tehnologija se razvijala, automobili su menjali svoje namene, izglede, dizajn... Navešćemo samo neke od prvih modela automobila De Dion-Buton, Ford T, Cadilac Type 53.  Upravo Cadilac Type 53 je prvi auto koji se palio pomoću ključa. Model Ford T je ostavio neizbrisiv trag u autoindustriji. Prvobitni dizajn automobila je bio inspirisan zaprežnim kolima, a danas imamo autonomna vozila koja se kreću samostalno. Prva faza u dizajnu automobila označena je kao klasična. To su automobili koji su proizvedeni u periodu od 1910-1950. godine.

Posle klasične  faze usledila je "progresivna faza" koja ja trajala do početka 90-ih. Današnja auto-industrija je opterećena komforom, modernizmom,  opsednuta brzinom, stilom linija i fantazijom. Može se reći da skrenut fokus sa dizajna i  performansi i da trenutni dizajn i nije baš u skladu sa potrebama vozača i saputnika.

Pratićemo u kom pravcu će se na dalje razvijati dizajn automobila, trenutno najprodavaniji modeli su SUV vozila. Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv, nastavićemo da pratimo aktuelnosti iz sveta autoindustrije, srećan put želi vam Autorent rent a car!