Na putovanju sa bebom

Na putovanju sa bebom

Putovanje sa bebom je teško!

Puno je problema koji mogu da se dese tokom putovanja, od nekontrolisanog plača, histeričnog vriskanja do propuštanja pelena na sedištu i vi morate da budete spremni na njih

U ovom tekstu vam donosimo nekoliko saveta koje če vam pomoći da lakše prebrodite putovanje sa bebom.

 

 

Saveti za putovanje sa malom decom

 

Torba za bebe

Ukoliko imate bebu ili malo stariju decu, pored vas mora stalno da bude dobro napunjena torba.

U njoj stavite pelene, vlažne i obične maramice, puder, cuce, flašica za hranjenje, rezervna odeća za presvlačenje, flašica sa vodom, veštačka hrana, sokovi, digitalni termometar, najosnovniji lekovi i sirupi, repelenti protiv komaraca, ćebence, itd.

Iskusni roditelji znaju gde se i šta u torbi nalazi, mogu i bez gledanja da izvuku šta u je u hitnoj situaciji potrebno. A hitne situacije na putu sa bebom će svakako da se dese.

 

Ponesite igračke

Igračke nikako ne smeju da se zaborave. One su alfa i omega za zabavu dece i bez njih će vam život na putovanju biti i te kako teži.

Ponesite što je moguće više, odaberite njihove omiljene koje im najviše zaokupljaju pažnju ali i neke nove. I nemojte sve odjednom da im date,  nego tempirajte tako da se prvo dobro izigraju sa jednom igračkom, pa tek onda pređite na drugu.

Osim igračaka ponesite i dečje knjige. Iako ih još ne razumeju, bebe vole da slušaju glas roditelja dok im čitaju.

 

Ponesite dovoljno hrane

Ako je beba još mala i još uvek se doji, treba da isplanirate češće pauze za dojenje. Flašica sa mlekom ili mlečnom formulom je neophodna.

Ako dete ne ume samo da se hrani, onda jedan roditelj treba da savlada veštinu hranjenja na zadnjem sedištu.

Imajte pored sebe spremne obroke od pasiranog voća i povrća, pirinčanih žitarica i slično.

Za stariju decu dobre su zdrave grickalice, sir, sveže voće i povrće, ko već šta voli. Ne treba bežati ni od slatkiša, ali umereno.

 

Muzika i filmovi

Dečije pesme mogu da zaokupe pažnju dece barem na neko vreme. Pre putovanja napravite plejlistu pesama koje vaše dete najviše voli.

Crtani filmovi su izuzetno zahvalni u držanju pažnje kod dece.

Birajte crtane filmove prema uzrastu dece. Ukoliko pogrešite pa ponesete film koji je “preozbiljan” za uzrast vašeg deteta, promašićete cilj. Deca vole da gledaju i reprize, crtać koji im se dopada mogu da gledaju i po nekoliko puta, tako da možete da ponesete i starije gledane filmove. Ali iznenadite ih sa nekim novim.

Ako iznajmljujete vozilo, tražite udobnija vozila koja imaju velike ekrane i DVD plejer. Video sadržaji mogu da se gledaju i na tabletima i pamentnim telefonima, ali prikazivanje na njima nije kvalitetno.

Savet: nemojte da preterujete sa video sadržajima. Mala deca imaju limitiran kapacitet za njih, previše gledanja može i da smeta.

 

Pravite bebi društvo

Jedan od roditelja treba stalno da je sa bebom na zadnjem sedištu. Bebi se vrlo brzo dosadi ukoliko je ostavljena sama. Možete zajedno da se igrate igračkama, pevate i slušate muziku, gledate filmove, ili jednostavno da razgovarate.

Beba u autu

Pripremite svoje vozilo

Kvar na putu je dovoljno stresan i kada ste sami, ali postaje prava noćna mora ako se u autu nalazi beba ili malo dete.

Vaš primarni zadatak kao vozač je da pre nego što krenete na put dobro proverite vaš automobil. Proverite ulje, pneumatike, da li ste sipali dovoljno goriva, da li imate sve rezervne delove, komplet prve pomoći, baterijsku lampu, ćebe i toplu odeću, itd.

Ukoliko iznajmljujete vozilo, na vreme obavestite rent a car agenciju da putujete sa malom decom, oni će se postarati da u autu ima sve što je potrebno za bezbedan put.

Morate da imate sedište za dete, ako vam je skupo da ga kupite, možete da ga iznajmite zajedno sa vozilom.

 

Pazite na dužinu putovanja

Kada putujete sa malom decom, distance ne treba da budu duge.

Vožnja od nekoliko sati je maksimum koji beba ili malo dete mogu da podnesu. Šta god roditelji preduzimali da ih zabave, njima će u nekom trenutku biti dosadno i jednostavno dosta.

Ako idete na more u inostranstvo, možda ćete morati da isplanirate još jedan ili dva dana na putu kako bi mogli češće da se zaustavljate i pravite pauze.  

U zavisnosti od uzrasta i temperamenta deteta, pravite pauze na svakih 1 do 3 sata.

U ovim pauzama promenite pelene bebi, pustite stariju decu da trčkaraju, popiju ili pojedu nešto a i vozaču će dobro doći odmor i mogućnost da protegli noge.

 

Vozite noću

Deca najbolje podnose vožnju dok spavaju. Zato planirajte da vozite noću, naravno ako je to izvodljivo. Neki vozači ne vole noćne vožnje, ali ceniće mir dok im deca spavaju na zadnjem sedištu.

 

Očekujte probleme

Postoji bezbroj problema koji se mogu pojaviti na putovanju, posebno kada se u kolima nalaze mališani. Propuštanje pelene, mučnine i povraćanja, vrištanje, neobuzdan plač i tako dalje.

Budete spremni na potencijalne probleme, nemojte da paničite, naučite se da se stalno smejete, pripremite plan za svaku eventualnost i trudite se da preventivno sprečite probleme.

Ipak budite spremni i na neočekivane slučajeve.

 

Završna reč

Ukoliko putijete sa bebom ili manjom decom treba da budete spremni na potencijalne probleme.

Deca vole da putuju i da menjaju sredinu, uostalom to je dobro za njihov kognitivni razvoj, tako da nemojte da izbegavate putovanje samo zato što su ona mala i mislite da još uvek nisu spremna za put.

Nadamo se da će vam ovi naši saveti pomoći da lakše organizujete njihovo putovanje.