Odmor na Ohridskom jezeru

Odmor na Ohridskom jezeru

 

Malo ko nije čuo o lepotama Ohrida i Ohridskog jezera. To je najpoznatiji i najznačajniji turistički centar Makedonije, koga posećuju turisti iz svih krajeva sveta – najviše iz Holandije, Poljske, Namačke, Bugarske, Albanije, Turske, Austrije, pa čak i iz Azije, Kine, Indije, Koreje. Drago viđeni gosti su svakako posetioci iz Srbije, koji tradiocionalno dolaze u Ohrid u velikom broju.

Žitelji Ohrida su prijatni, ljubazni i gostoprimljivi, ali se primećuje da turiste gledaju malo kroz pare (to se najviše odnosi na taksiste). Ne treba im zameriti, ipak dosta ljudi živi od turizma.

ohrid

Kako stići do Ohrida?

Stići do Ohridskog jezera nije lak zadatak. Iako je od Beograda udaljeno “samo” 640 kilometara, put se čini znatno duži. Koridorom 10 se do makedonske granice stigne relativno brzo, ali onda vas čeka prelazak granice. U sezoni odmora čekanje može da traje i po nekoliko sati. Kada se prođe granica, autoput postoji još do Gostivara, a onda kreću planine.

Ako iznajmljujete vozilo u rent a car agenciji, tražite veće i jače vozilo, pošto je put strm i ima dosta krivina. Od Kičeva do Ohrida put se već nekoliko godina gradi, tako da vozači treba da budu pažljivi, posebno ako voze noću.

Do Ohrida se može stići i autobusom, postoje redovne linije iz Beograda i Niša, ali za to je potrebno naoružati se strpljenjem pošto putovanje traje i više od 12 sati.

U Ohridu postoji aerodrom, u neka bolja davna vremena potojala je redovna avio linija do Beograda, ali danas nje više nema. Jedino ako iznajmite privatni avion preko Royal Charter Servisa.

ohrid

Klima

Ono što izdvaja Ohrid i okolinu od ostalih mesta je njegova klima. Ako ne volite vrela leta i ne uživate da se pržite na plaži, onda je ovo prava destinacija za vas. Grad i jezero su na nadmorskoj visini od 700 metara, a okolne planine su visoke preko 2000 m (vrh Galičice je na 2250 m, nije retka pojava da se sneg zadrži i u avgustu). Zbog toga su leta sveža, temperature retko prelaze 30 stepeni Celzijusa, skoro nikad nisu preko 35. Koliko god danju bilo toplo, noći su sveže i može lepo da se spava. Veoma često se dešava da u sred jula morate da obučete košulju ili bluzu sa dugim rukavima.

Kada se uporedi sa egejskim i jadranskim morem, voda u jezeru je svežija ali ne i prehladna. Najprijatnija i najtoplija je krajem avgusta i početkom septembra.

Obala ohridske rivijere je dugačka oko 30 km. Plaža ima i u samom gradu, ali one najbolje su malo udaljenije. Ima mngo plaža, neke su peščane, neke kamenite, neke betonirane, neke su komercijalizovane, sa ležaljkama i suncobranima, neke su “divlje”.Da pomenemo one najpopularnije - Lagadin, Gradište, Gorica, Ljubaništa koje su više za mlađe posetioce koji više vole dinamičniji odmor, dok su za porodične ljude sa malom decom najbolje Ineks, Slavija, Sileks, itd.

ohrid

Turistička ponuda

Osim plaža, Ohrid i okolina nude dosta sadržina. Tu su mnogobrojne crkve (Sv Sofija, Sv. Kliment, Sv. Jovan Kaneo, manastir Sveti Naum, kažu da ih ima 365), Samuilova tvrđava, Stari grad, lokalitet Plaošnik gde se nalazi mozaijk iz rimskog perioda, Antički teatar, Zaliv kostiju, Stara čaršija, itd.

Preko jezera voze čamci i brodići, organizuje se dnevna i noćna krstarenja, uz naknadu od 20 evra možete da iznajmite gliser na pola sata. Jeste malo skupo, ali doživljaj je izvanredan. Za ljubitelje ronjenja postoji nautički klub.

Nikako se ne sme propustiti krstarenje čamcem na izvorištu Crnog Drima.

Od kulturnih sadržina preko leta se održava Festival Ohridsko leto sa pretežno klasičnom muzikom i dramskim predstavama, Balkanski festival gde učestvuju folklorni ansambli sa područja Balkana, ali i šire, Festival horova koji je obično pri kraju leta.

Restorana, picerija i kafana ima dosta, hrana je svuda izvrsna, preporučujemo one gde ima “živa” starogradska muzika.

Najatraktivniji kafići se nalaze u centru, a posebno su atraktivni oni koji se nalaze na samoj obali jezera. Ko voli mir i tišinu bolje da izbegava centar grada, zato što je muzika iz kafića preglasna i preagresivna.

Ne treba zaboraviti ni okolne planine. Ko voli planinarenje i brdski biciklizam postoji mnogo staza koje su dosta izazovne, ali pogled sa vrha planine nadomestiće sav trud i mučenje. Treba obratiti pažnju na otrovnice, šarke i poskoci su tu na svom terenu.

ohrid

Smeštaj

Ohrid ima dugu tradiciju u turizmu tako da postoji dosta hotela, kampova, motela, privatnih apartmana. Cene su različite, može se naći smeštaj za svaki džep. U starom gradu i centru su veće, što se ide dalje prema periferiji cene su pristupačnije.

Kvalitetno opremljen apartman, sa malom kuhinjom i toaletom, za vreme sezone se kreće od 20 do 25 evra.

Što se vanpansionskih cena tiče, moramo da kažemo da Ohrid uopšte nije jeftin. Kada počne sezona cene se podižu, i to za nekoliko puta. Ako vam je budžet ograničen, morate se raspitati kod meštana gde oni kupuju (postoje velike samoposluge i tržni centri na periferiji grada van domašaja turista, a za veće nabavke ide se čak i u druge gradove).

ohrid

Završna reč

Nećemo preterati ako kažemo da u Ohridu svako može da pronađe to što voli.

Ako vas zanima plivanje, jedrenje, skijanje na vodi i ostali sportove na vodi, tu je jezero. Ako više volite da se oznojite planinareći, čeka vas planina Galičica. Ako preferirate odmor u miru i tišini, ima i toga, samo morate doći van sezona, naša preporuka je septembar. Tada je još uvek toplo a nema velikih gužvi. Uostalom, lokalni žitelji tada i idu na plažu, ostale mesece ostavljaju turistima.

Ako nikada niste posetili Ohrid i Ohridsko jezero, možda je sada pravo vreme za to. Iznajmite pouzdano i komforno vozilo u našoj rent a car agenciji i uživajte u odmoru. Valjda će i taj put konačno biti završen.

 

Zahvaljujemo se Danijeli Savić na autorskim fotografijama