Prednosti električnih vozila i njihovo tržište u Srbiji

Prednosti električnih vozila i njihovo tržište u Srbiji


Sve više ljudi počinje da veruje u električna vozila i sve više se stiče utisak da će ona zaista postati realna alternativa benzincima. Sa druge strane, stvari baš i nisu tako jednostavne i nije baš sve sjajno u vezi ovog električnog pogona. U svetu postoji konsenzus da će jednog dana fosilna goriva (tu spada ugalj, nafta, prirodni gas) biti potrošena i ispcrpljenja. Taj momenat se stalno odlaže otkrivanjem novih nalazišta nafte i gasa, ali definitivno će doći trenutak kada  će nafte biti nedovoljno ili će biti previše skupa da bi se vadila. Sve manje je vremena da se čovečanstvo  prilagodi, zato države ulažu ogromna sredstva da bi se spremila za scenario  „ šta posle“.


Kina  trenutno ubedljivo vodi kada je u pitanju prelazak sa standardnih na električna vozila. Podstaknuti državnim subvencijama i ozbiljnim strateškim planovima, kineski vozači kupuju oko polovine svih novih EV u svetu.Kineski industrijalci su izgradili najveću svetsku infrastrukturu za proizvodnju baterija. Što se tiče evropskih zemalja, Norveška je na dobrom putu,  da do 2025. godine prodaje isključivo automobile na električni pogon. Trenutno se svaki drugi prodati automobil u Norveškoj kreće na struju. 
Udeo električnih vozila prodatih u EU više se nego utrostručio 2020. godine, prvi put dostigavši 10,5 odsto, pokazuju najnoviji podaci.

Dobre strane električnih automobila 


1) Ušteda

Prva prednost električnih vozila je definitivno to što vozeći ove automobile štedite mnogo novca. Nema trošenja na gorivo i na održavanje. Servisiranje električnih automobila je jeftinije dok je punjenje čak tri puta jeftinije od sipanja goriva. 

2) Stabilnost tokom vožnje

Sva električna vozila kreću se zahvaljujući baterijama koje su veoma teške, ali koje, sa druge strane, doprinose niskom centru gravitacije automobila. Baterija su ravne i nalaze se ispod poda automobila. To je definitivno velika prednost jer se smanjuje verovatnoća da  se auto prevrne u situacijama u kojima bi se lako prevrnula vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

3) Tehnološke inovacije

Kod električnih vozila postoji mogućnost tehnoloških unapređenja. Autonomna vozila sa sobom će doneti druge prednosti kao što su smanjenje zagušenja na putevima i manji broj nesreća, a vozači će imate veći broj sati za sebe umesto da ih provedu u vožnji.

4) Smanjuje se štetni uticaj vozila na životnu sredinu

Električna vozila manje utiču na zagađenje životne sredine. Tokom njihove vožnje nema emitovanja štetnih gasova u okruženje, ali zato se oni oslobađaju u atmosferu prilikom proizvodnje njihovih delova, kao što su baterije, koje sadrže litijum i bakar. Ipak, pretpostavlja se da će se naći bolji način za pravljenje ovih materijala, a postoji i mogućnost za korišćenje obnovljive sunčeve energije za punjenje električnih automobila.

Procene tržišta električnim automobilima u Srbiji

Na tržištu Evrope prošle godine svaki deseti prodati novi automobil bio je ili plug in hibrid ili potpuno električni.
Podsticaji za kupovinu električnih vozila i ograničenja u emisijama gasova doveli su do rasta interesovanja za tehnologije koje se smatraju budućnošću automobilske industrije.
Dugoročne procene ukazuju da će do 2030. godine udeo električnih u prodaji automobila dostići 30 odsto.

Što se tiče naše zemlje mnogo veće interesovanje je za hibride kojih je prošle godine prodato 999, dok je npr svega 34 prodata električna automobila.
Ipak, interesovanje za elektrifikovana vozila raste i to je posledica i subvencija koje su uvedene prošle godine.


Država sunbvencioniše kupovinu novog elektro motorcikla sa 500 evra, hibridna putnička i laka teretna vozila (koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu) sa 2.500 evra, dok se plug-in hibridni automobili i električna vozila koja pored elektromotora imaju i benzinski motor koji služi kao generator struje subvencionišu sa 3.500 evra.
Najveća subvencija je za nabavku čisto električnog automobila i iznosi 5.000 evra.

Dakle da zaključimo...


Kroz subvencionisanje kupovine novih električnih i hibridnih vozila i izgradnju neophodne prateće infrastrukture,  prelazak na ekološki čistija vozila biće lakši.Električna vozila su definitivno budućnost, u to više niko ne  sumnja, ali je pitanje  dana kada će u potpunosti da preuzmu primat. 
Rent a car agencije će  skladu sa svojim mogućnostima nabavljati električna vozila i prelaziti na nove modele poslovanja.