Prednosti i mane putovanja u kamperu

Prednosti i mane putovanja u kamperu

 

Kamperi su jedan najboljih načina da se putuje, obiđe što više destinacija, da se upozna što više ljudi, da se uživa u prirodi.

 

Šta su kamperi?

Kamperi su motorna vozila koja su opremljeni kao pravi dom. U njima postoje kreveti, kuhinjski elementi za spremanje hrane (frižider, šporet, mikrotalasna peć, itd.), veliki skladišni prostor, trpezarija, malo kupatilo sa umivaonikom (luksuzniji modeli imaju tuš kabinu), WC, TV, stereo sistem, Wi-Fi ruter. Mogu da se priključe na gradsku elektro i vodovodnu mrežu.

Kamperima se može putovati u svim godišnjim dobima i zimi i leti, i noću i danju. Može se ići na odmor, može se i živeti u njemu. Digitalni nomadi ga koriste kako bi mogli i da putuju i da rade istovremeno.

Ako želite da iskusite kako je da putujete u kamperu i da vidite da li vam takav način putovanja odgovara, bolje je da ga iznajmite na neko vreme i se uverite u njegove prednosti i mane

 

Prednosti putovanja u kamperu

kamper

Sloboda putovanja

Kamperi su odlična opcija ako želite sami da planirate svoj odmor, da sami određujete svoje ture, da možete danima bez žurbe i pritiska da otkrivate lepote nekog mesta, planine, mora, jezera, grada.

Kamper vam omogućuje potpuno uživanje u prirodi. Možete da se stacionirate u nekom nacionalnom parku i da ga danima istražujete. Kada vam dosadi, samo se premestite na drugo mesto.

Kamperom možete da posećujete mesta koja nisu u turističkoj ponudi. Nema veze što to mesto nema hotele i restorane, vi imate svoj kamper u kome ćete prespavati i skloniti se od nevremena.

Ne morate da se brinete o hrani, da vodite računa o tačnom vremenu obroka u restoranima. Svaki kamper ima frižider koji samo treba da se napuni. Ima stolove i stolice na kojima može da se jede, ima mali šporet na kome može da kuva. Ako putujete sa malom decom, znaćete to cenite.

Putovanja kamperom su fleskibilna, možete da donosite odluke u poslednjem trenutku. Palo vam je napamet da krenete na put na neku od vinskih tura u Srbiji, nema problema, iznajmite kamper i možete još sutradan da krenete na put.

 

Udobnost

Dosta ljudi voli kampovanje ali ne voli neudobno spavanje u šatoru. U kamperu imate sve što je potrebno za udoban prestoj: krevete sa udobnim duševima od memorijske pene, posteljina, ćebad ili jorgani, jastuci i peškiri, sopstveni kuhinjski i trpezarijski pribor. Spavanje i boravak u njemu su udobni kao u sopstvenoj kući.

 

Sve je spakovano i spremno za put

Kada putujete kamperom, sve što vam je potrebno za put je na dohvat ruke. Za razliku od boravka u hotelima i apartmanima, nema potrebe da pakujete i raspakujete odeću i obuću, peškire, vući teške torbe. Ne treba da brinete da li će vaši koferi da se izgube na aerodromu, da se brinete da li ste nešto zaboravili. Imate dovoljno vremena pre kretanja na put da sve što vam treba smestite u vaš kamper.

U kamper možete da stavite šerpe, tanjire, roštilj, šatore, bicikle, gumene čamce, pribor za lov i ribolov, skije, čak i manje motorne sanke. Možete da ponesete daleko više stvari nego kada putujete avionom, autobusom ili vozom.

 

Putovanja su jeftinija

Putovanja kamperom su ekonomičnija od rezervacija hotelskih soba. Što je grupa veća, odmor u kamperu je jeftinji.

Možete sami da izračunate: na cenu iznajamljivanja kampera dodajte troškove za gorivo i uporedite to sa cenom pansiona ili polupansiona u hotelu.

Kada putujete kamperom ne treba plaćati skupe avio karte ni proviziju turističkim agencijama, ne treba da se brinete o rezervaciji smeštaja u špicu sezone kada su sve sobe izdate.

kamper

Nedostaci kampera

 

Morate da radite kućne poslove

Kamperi se još zovu “kuće na točkovima”. A kao i svaka kuća, i on mora da se čisti i održava. Tanjire i šerpe posle ručka morate da operete, isto tako i posteljinu, ostaci hrane moraju da se usisaju i pometu, toalet mora da se redovno prazni.

Ako iznajmljujete vozilo, morate da ga vratite u stanju u kom ste ga preuzeli, u suprotnom morate da platiti za čišćenje.

Ukoliko ne volite da radite “kućne poslove” dok ste na odmoru, onda bolje ne razmišljajte o kamperu.

 

Vožnja i pronalaženje parkinga

Kamperi su možda malo i problematični za ljude koji ne vole da voze dok su na odmoru.

Radi se o velikim i gabaritnim vozilima koja su teška za vožnju. Nije lako naći parking za njih. Ako treba da se ode u grad po zalihe, provlačenje kroz male i vijugave uličice neće biti lako. Mora da se pazi i na niske nadvožnjake koji su česti na manje prometnim putevima.

Kamperi su odlični za posetu planinama, ali to ne znači da možete da ga vozite po lošim, strmim i neasfaltiranim planinskim putevima koji su puni rupa. Zbog svojih dimenzija, veoma su nezgrapni, neiskusni vozač može lako da se prevrne.

U većini država nije dozvoljeno da se kamper parkira pored glavnog puta i da se tu kampuje. Mora da pronađete legalan parking ili kamp.

Osim toga, o kamperu treba da se brinete kao o svakom drugom vozilu, da redovno menjate ulje, da proveravate gume, da idete na redovne tehničke preglede. Osim motora i karoserije, tu su još i kuhinjski aparati, bojler, instalacije koje su komplikovane i teško se popravljaju.

 

Zaključak

Posedovanje i putovanje kamperom može da bude predivna avantura. Svaki vlasnik sa ponosom i zadovoljstvom će reći da je to njegova najbolja investicija.

Ipak, kamperi su veoma skupa vozila, teško ih je kupiti, ali zato mogu da se iznajme. Smatramo da je njihovo iznajmljivanje pametnije od kupovine. Zna se da većina vlasnika u proseku svoje kampere koriste dve do tri nedelje u godini, kada odlaze na odmor.

Zato je najbolje da iznajmite kamper i da se sami uverite u sve njihove prednosti i mane.