Procena polovnih vozila

Procena polovnih vozila

Kupovina polovnog automobila je prilično stresno iskustvo.

Nema ništa gore od naknadnog saznanja da polovni automobil koji ste kupili na autopijaci nije dobar. Ne samo da ste potrošili pare, nego nećete biti sigurni ni bezbedni dok ga vozite.

Polovni automobil je samo polovni automobil. Kada kupujete treba da znate da svaki, pa i novi auto ima neke mane i nedostatke. Od vas se očekuje da otkrijete te nedostatke, da tačno odmerite odnos cene i kvaliteta vozila koje se prodaje, da napravite dobru procenu i donesete pravu odluku o kupovini.

Ukoliko niste vični u procenama polovnih vozila, pročitajte ove naše savete.

 

1. Karoserija

 

kupovina polovnog vozila

Kada stignete na mestu prodaje prvo pogledajte karoseriju kako biste proverili stanje sa korozijom. Proverite da li na njoj postoje udubljenja, ogrebotine i znakovi sudara. Pojava rđe na karoseriji je znak da to vozilo nije dobro održavano i njegova cena pada. Korozija nije samo kozmetičko pitanje. Ona se brzo širi i može izazvati probleme i sa upravljanjem, vešanjem i pogonom.

Zavirite svuda, zavučite se ispod vozila i proverite sa donje strane, zavirite ispod vrata, blatobrane, podignite haubu i pogledajte motor, proverite i prtljažnik, itd.

Utvrdite da li su svi delovi karoserije iste boje. Ako se boja ne podudara, taj deo je ponovo ofarban, zamenjen ili popravljen, što zmože da znači da je vozilo imalo sudar.

Takođe pogledajte praznine između panela od kojih je sastavljena karoserija, na primer one između prednjih vrata i prednjih blatobrana.

Uporedite praznine na jednoj strani vozila sa drugom stranom. Ako se razmak na jednoj strani vozila značajno razlikuje od druge strane, to je znak da je taj deo zamenjen.

Pogledajte i praznine sa obe strane poklopca motora. Ako nisu isti, hauba nije centrirana, što znači da je originalna uklonjena i zamenjena. Ponekad se haube skidaju kako bi se napravio prostor za zamenu motora.

 

2. Motor

Provera ulja

Skinite poklopac i izvucite prstom malo ulja. Na prstu bi trebalo da bude samo ulje. Ako vidite nešto što liči na crno ili smeđe blato, ulje u motoru nije pravilno zamenjeno. Ovakvo ulje je indikator za stanje motora koje ne može da se nikako popravi.

Isto tako nije dobra ni mlečno bela boja. Ponekad je to uzrokovano kondenzacijom jer motor radi samo na kratkim relacijama, ali takođe može biti znak ozbiljnih problema sa motorom.

 

Provera hladnjaka

Kada je motor hladan (nikako zagrejan) otvorite poklopac hladnjaka i uverite se da antifriz nije braon boje. U redu je ako njegova boja nije baš sjajna, ali braon boja je vrlo loš znak.

 

Upalite motor

Kada se dogovarate da vidite vozilo, insistirajte da motor bude hladan. Treba da budete veoma sumnjičavi ako vlasnik pre vašeg dolaska zagreje motor. Možda tako prikriva probleme u motoru ili u upravljanju.

Neka neko upali motor a vi stanite tako da možete istovremeno da čujete motor i da vidite auspuh. Kada se hladan motor prvi put pokrene treba da se vidi mali dim.

Ono što ne treba da se desi su velike količine belog, plavog ili crnog dima.

Beli dim se javlja kada rashladna tečnost prodre u cilindre motora. Plavi dim je znak nepravilnog sagorevanja ulja, a crni dim je najverovatnije znak zapušenog injektora goriva (dizne) što može da dovede do veoma skupe popravke katalizatora.

Slušajte motor dok radi u praznom hodu. Znate kako bi trebalo da zvuči motor automobila. Svaki zvuk koji liči na lupanje ili kucanje je loš znak i razlog da ne kupite automobil.

Ne zaboravite da proverite i dno motora. Zavučite se ispod auta, lezite na leđa i pomoću baterijske lampe pogledajte ispod motora. Ako primetite znakove curenja, ako je dno motora ili menjača natopljeno uljem i kaplje, to je znak da se kulturno i pristojno udaljite od tog vozila.

 

3. Gume

Kod guma nije toliko bitna dubina njihovih šarki, kupujete polovni automobil i naravno da ćete kupiti nove gume, nego znaci neujednačenog trošenja guma.

Ako bilo koja od četiri gume pokazuje drastično veće habanje iznutra ili samo spolja, amortizacija i vešanje tog vozila nije dobra. A to znači da ni upravljanje nije dobro.

Budite sumnjičavi kada primetite potpuno nove gume na polovnom vozilu. Neko možda hoće nešto da sakrije.

 

4. Unutrašnjost automobila

Proverite udobnost svakog sedišta. Motor i karoserija mogu da budu u redu, ali nije u redu da vas posle svake duže vožnje bole leđa.

Proverite i prozore, brisače, sirenu, volan, svetla. Loša sirena ili neispravan električni prozor nisu razlog da ne kupite automobil, ali možete da spustite cenu.

 

Obavite probnu vožnju

Probna vožnja je “zlatni standard” pri kupovini polovnog vozila. Najbolje je da je obavite sa automehničarem ili iskusnim  poznavaocem vozila.

Trudite se da osetite vozilo i ne plašite se da ga dobro “nagazite”. Slušajte motor i menjač, obratite pažnju na to da li se vozilo zanosi u stranu, da li nešto sumnjivo škripi.

Ako se pri ubrzavanju i kočenju iz zadnjeg diferencijala čuju čudni zvuci, to je znak da su njegovi zupčanici istrošeni ili oštećeni.

Obratite pažnju na menjač i menjanje brzina. Ako se brzine teško nalaze, i traže veći napor i snaga da se promene ili ako se čuje krkljanje pri menjanju brzina, to znači da je menjač na izmaku snaga.

Obratite pažnju na to da li papučica kočnice propada kada se pritisne, što je znak gubitka pritiska.

Kada završite probnu vožnju ne gasite motor. Otvorite poklopac motora dok motor još radi i osluškujte da li ima nekih čudnih zvukova ili udaraca.

 

Na kraju

Na kraju jedna veoma važna sugestija. Ukoliko se ne razumete u automobile, nije sramota potražiti stručnu pomoć. Ako nemate nekog prijatelja znalca, možete da platite majstora ili nekog koji se razume u vozila.

Tako će greška da izaberete loše vozilo biti daleko manja.

 

Nadamo se da će vam ovi saveti barem malo pomoći pri pravilnom izboru vašeg novog polovnog vozila.