Provesti odmor u Bosni i Hercegovini

Provesti odmor u Bosni i Hercegovini

 

Bosna i Hercegovina je fantastična i malo poznata turistička destinacija koja krije mnoga iznenađenja. Možda to nije destinacija koja se obično bira za letniji odmor, ali ako se odlučite za promenu, budite sigurni da se neće razočarati.

Najbolji način da upoznate Bosnu i Hercegovinu je da iznajmite vozilo i krenete u obilazak.

 

Šta posetiti u Bosni i Hercegovini?

 

Kozara

Da krenemo od severozapada zemlje gde se nalazi predivna planina Kozara koja je okružena sa četiri reke - Una, Sana, Sava i Vrbas. Godine 1967 Kozara je proglašena za nacionalni park. U centralnom delu parka se nalazi Memorijalna zona Mrakovica koja je izgrađena u znak sećanja na partizane i civile koji su izgubili život u Drugom svetskom ratu. Memorijalna zona se sastoji od spomenika, muzeja i zida na kojem su ugravirana imena žrtava.

U gustim šumama Kozare živi veliki broj divljih životinja - jelena, divljih svinja, zečeva, ptica, lisica, itd., i zato je omiljena kod lovaca. U sklopu nacionalnog parka je odvojeno oko 16 000 hektara za lovište.

Kozaru vole i planinari i obični šetači zbog čistog planinskog vazduha i lepih staza za pešačenje. Ima više planinskih tura, od onih za početnike koje traju oko 1 sat, do malo zahtevnijih koje traju 6 sati.

Kozara memorijalni centar

Teslić

Teslić je malo poznati gradić na severu zemlje koji je okružen planinama. U Tesliću je razvijen banjski, planinski, verski, seoski, etno i speleološki turizam.

U blizini grada se nalazi lečilište Banja Vrućica, idealna destinacija za odmor i opuštanje, ali i za lečenje i prevenciju kardiovaskularnih i fizijatrijsko-reumatoloških oboljenja.

Od znamenitosti možemo da izdvajamo pravoslavni manastir Liplje iz XIV veka, sportsko-rekreativni centar na planini Borja, Rastušku pećinu, etno selo Usora, izletište Eko Oaza, Vučju planinu, itd.

 

Rafting

Ako niste nikada niste bili na raftingu, Bosna je mesto gde treba da probate. Ovaj sport u BiH već nekoliko godina doživljava veliku ekspanziju, ponajviše zbog odličnih uslova - reke su čiste, predeli kroz koje teku su lepi i atraktivni, organizacija smeštaja i vodiča besprekorna. Nije ni čudo da u Bosnu dolaze zaljubljenici brzih reka iz cele Evrope i sveta.

Ima više reka na kojima se organizuju raftinzi: Neretva, Drina i Tara, Una, Sana, Vrbas, itd. Spust niz reku može biti različite težine, postoje klase I, II i III, tako da avanturistički duh mogu da probaju i početnici i iskusni rafteri.

rafting u BiH

Sarajevo

Sarajevo je glavni grad države i nalazi se u centralnom delu države. Ima bogatu istoriju, zanimljivu arhitekturu i šarmantnu atmosferu. Sarajevo je mesto gde se sudaraju dve kulture i gde se susreću istok i zapad, deluje kao kliše, ali mnogobrojne znamenitosti to potvrđuju.

U Sarajevu obavezno treba posetiti i pogledati Baščaršiju, Sahat kulu, Carevu Džamiju, Gazi Husrev-begovu džamiju i Gazi Husrev-begov bezistan, katedralu Srca Isusova, Trg oslobođenja, kej pored Miljacke, Gradsku većnicu i još puno toga. Naravno da jedan dan neće biti dovoljan, posebno ako planirate posetu Vrelu Bosne, mestu gde izvire reka Bosna.

U Sarajevu se uživa u hrani, u ćevapčićima, pitama, bureku, baklavama, tufahijama, i pije se prava bosanska (ili turska) kafa.

Sa okolnih brda se pružaju prekrasni pogledi na grad, posebno pri zalasku sunca, tako da ne zaboravite foto aparat.

Sarajevo

Kanjon reke Rakitnice

Na samo 30 kilomerara od Sarajeva, između planina Bjelašnice i Visočice, nalazi se jedan od najdubljih kanjona u Evropi – kanjon reke Rakitice.

Kanjon je dugačak 26 km, pun brzaka, slapova, vodopada i mirnih bazena. Priroda je divlja i netaknuta a kanjon je naseljen mnogim endemskim vrstama flore i faune.

Za ljubitelje avantura i adrenalinskog turizma u ovom kanjonu se organizuju ture kanjoninga. Kanjoning se sastoji od kombinacije pešačenja, planinarenja, plivanja i ronjenja u brzoj reci, spuštanja i penjanja pomoću užeta niz strme litice, provlačenje kroz uske prolaze. Ne radi se o običnoj turističkoj turi, već je to prava ekspedicija koja zahteva dobre pripreme i zavidna fizička sprema. 

 

Mostar

Mostar je blistavi dragulj Hercegovine. Nadaleko poznati simbol grada je Stari most iznad reke Neretve. Izgrađen je 1566 godine po nalogu sultana Sulejmana, tokom poslednjeg rata je srušen, ali je ponovo obnovljen.

Osim Starog mosta, Mostar nudi još puno znamenitosti koje vredi pogledati: malu krivudavu ulicu pod kaldrmom Kujundžiluk, utvrđenje Tabhana, muzej Starog mosta, Karađozbegova džamija, Saborna crkva, Španski trg gde se nalazi gimnazija Aleksa Šantić, Kajtazova kuća, itd.

Na 12 kilometara od Mostara se nalazi predivno i neponovljivo Vrelo Bune, koje nikako ne smete preskočiti. Smatra se da je to jedno od najlepših mesta, ne samo u Hercegovini nego i na Balkanu.

 

Vodopad Kravice

Nedaleko od Mostara se nalazi i impresivni vodopad Kravice. Do vodopada ne možete doći autom, do njega vodi uređena pešačka staza.

Vodopad Kravica se sastoji od više manjih vodopada koje je formirala reka Trebižat. Visoki su 25 metara a široki oko 120 m.

Ovu divnu prirodnu oazu možete posetiti tokom leta kada je voda dovoljno topla za kupanje, ali i u proleće, kada cveta vegetacija. I ovde važi da ne smete da zaboravite fotoaparat.

vodopad Kravica, BiH

Neum

Ako ipak ne možete bez mora, onda je tu Neum. Nalazi se na 70 km od Sarajeva i predstavlja jedini izlaz na more za Bosnu i Hercegovinu.

Ima predivnu obalu sa dosta plaža, koje su leti prepune, voda je topla, leta su duga sa mnogo sunčanih dana, sezona traje 7 meseci.

Kada vam dosadi plaža, možete da se odvezete u okolinu i da posetite pećinu Vjetrenicu i Hutovo blato. 

 

Umesto zaključka

Šta vi mislite o Bosni i Hercegovini? Da li ste nekad posetili neko od ovih mesta? Ako niste, nema razloga da se premišljate, iznajmite kvalitetan i snažan automobil u našoj rent a car agenciji i krenite na put.