Razlike između halogenih, ksenon i LED automobilskih svetala

Razlike između halogenih, ksenon i LED automobilskih svetala

Sasvim smo sigurni da ste primetili da poslednjih godina, kada vozite noću, ne svetle svi farovi isto. Neka svetla su žućkasta, neka beličasta, a neka sijaju čak i plavo. Isto tako, neki farovi sijaju jače od ostalih. Da bismo objasnili zašto je tako, u ovom tekstu bavićemo se razlikama između halogenih, ksenon i LED automobilskih svetala.

Inače, jedan od glavnih faktora za ovakve razlike je prvenstveno starost automobila, s obzirom na to da oni moderniji obično imaju svetlije farove od starijih, a što je još važnije, za izradu sijalica koriste se različite tehnologije. A upravo te tehnologije i jesu tema ovog teksta, pa hajde da vidimo po čemu se razlikuju.

Halogena automobilska svetla

Za razliku od ksenon i LED svetala, halogena tehnologija je prilično stara. Jednostavno rečeno, to je samo dalji razvoj konvencionalne sijalice. Za razliku od ove, halogena sijalica je, umesto joda, napunjena halogenim gasom. Dakle, filament napravljen od volframa se zagreva električnom strujom, što uzrokuje emitovanje svetlosti.

Prednosti halogenog svetla u odnosu na konvencionalno su sledeće:

# viša radna temperatura, pa samim tim svetlije i belje svetlo

# halogeni gas produžava životni vek lampe i povećava prinos svetlosti

# manje složena konstrukcija sistema osvetljenja

# isplativo u poređenju sa ksenon i LED svetlom.

Dok ksenonska ili LED svetla za automobile imaju veoma dug životni vek, halogene automobilske sijalice obično traju kraće, svega 250 do 400 sati. Kao rezultat toga, treba ih menjati češće nego druge vrste svetala. Ali kako su sijalice veoma jeftine i jednostavne za zamenu, obično ih nije neophodno menjati u servisu, pa je njihova zamena čak i na duži rok, ipak jeftinija od ksenon i LED svetala.

Ksenonska automobilska svetla

Ksenonski farovi imaju specijalnu ksenonsku lampu za pražnjenje gasa u kratkom ili dugom svetlu. To znači da se lampa pali pod visokim naponom (20.000 volti), stvarajući luk svetlosti. Najveća razlika između halogenih i ksenon farova je u tome što su ksenonska svetla mnogo intenzivnija. A evo koje su njihove prednosti:

# nude više nego dvostruko jači intenzitet svetlosti od halogenih svetala

# njihova svetla boja odgovara dnevnom svetlu

# zahvaljujući visokoj otpornosti na vibracije i udarce, imaju nisku stopu kvarova

# ksenonska svetla imaju duži vek trajanja.

Ksenon sistemi imaju automatsko nivelisanje farova. Senzori se koriste za praćenje težine vozila i njegove brzine, i takođe, kontinuirano regulišu položaj farova. Ovo obezbeđuje optimalno osvetljenje puta, bez obzira na stanje opterećenja i trenutnu dinamiku vozila.

LED automobilska svetla

Dugo su ksenonska svetla za automobile bila standard za vozila luksuzne i srednje klase. Ali, u poslednje vreme, LED svetla se sve više koriste u novijim modelima vozila. U ranim danima LED svetla su uglavnom bila prisutna samo u zadnjim i stop svetlima, ali sada se sve više koriste i za kratka i duga svetla. Trend se jasno kreće u pravcu LED svetala, pa je vrlo verovatno da će u ne tako dalekoj budućnosti, potpuno zameniti ksenonska i halogena svetla.

Postoji nekoliko razlika između LED, ksenonskih i halogenih svetala za automobile, a LED svetla nude mnoge prednosti u odnosu na druge dve opcije:

# LED svetla su svetlija od halogenih

# štede energiju

# veoma su izdržljiva.

Matrica LED lampe se sastoji od nekoliko LED dioda, koje se mogu kontrolisati pojedinačno. To znači da se mogu uključiti i isključiti pojedinačno, a takođe i zatamniti u različitim gradacijama. Ovakva fina kontrola omogućava da se intenzitet svetlosti i pravac svetlosnog konusa optimalno prilagode relevantnim uslovima saobraćaja, vremenskih uslova i vidljivosti.

A ovo smanjuje odsjaj za vozača nailazećeg vozila, kao i onog ispred, jer se LED diode jednostavno automatski isključuju ili zatamnjuju, kada se detektuje nailazeći saobraćaj ili vozilo ispred. Dakle, osveljenost je uvek regulisana na način da se ne naruši osvetljenost kolovoza, već se samo smanjuje efekat odsjaja za ostale učesnike u saobraćaju.

Po pravilu, LED svetla za automobile traju 15 godina, što je veoma dug životni vek u poređenju sa ksenonskim ili halogenim svetlima. Ali, zamena LED lampi takođe ide ruku pod ruku sa zamenom kompletnog fara, jer se pojedinačne neispravne diode ne mogu zameniti pojedinačno. U zavisnosti od brenda automobila i samog fara, ovo može da košta između 600 i 5.000 eura. Pa ko voli – nek' izvoli!

I za kraj...

Kao što je to slučaj sa većinom delova kada je u pitanju automobilska industrija, izbor farova za vaš dragoceni četvorotočkaš zavisiće od brojnih faktora, kao što su model automobila koji vozite, vaše lične preferencije i naravno, budžet koji imate na raspolaganju. Zato, kada kupujete automobil, dobro razmislite i izvagajte šta je za vas najpovoljnije, i šta će vam, na duže staze, najviše odgovarati.

A ako niste sigurni da li će vam neki automobil odgovarati, uvek možete da ga iznajmite iz neke od rent a car agencija kao što je Autorent. Iznajmite, probate ga nekoliko dana, razmotrite sve mogućnosti, pa se odlučite šta dalje. Sve o uslovima najma vozila možete pročitati na našem sajtu, a za sva vaša dodatna pitanja, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi

Fotografije: Unsplash.com