Saveti za održavanje i pranje automobila kada je napolju veoma hladno

Saveti za održavanje i pranje automobila kada je napolju veoma hladno

Kada je zimski period godine, naročito kada je veliki minus napolju, loša vidljivost i padavine važno je da su vam brisači u dobrom stanju i da redovno  dopunjujete tečnost za pranje vetrobrana sa zimskom mešavinom. Podrazumeva se da u autu imate čiste krpe za brisanje stakla i retrovizora. Iako ima često nedoumica oko toga koliko često zimi prati auto, odgovor na to pitanje je isto kao u letnjem periodu, dakle nema razlike.

Čist automobil će uvek biti bolje uočljiv od prljavog, što je veoma važno zimi kada su uslovi loše vidljivosti. Ukoliko je spoljna temperatura  ispod -10 stepeni Celzijusa, odložite odlazak u auto-perionicu. Lak automobila je bukvalno kao koža kod ljudi, osetljiv na ekstremne oscilacije temperature. Osim laka  mogu se oštetiti gumene i plastične komponente automobila jer je temperatura vode u perionici između 10-30°C, a ako se takvom vodom pere automobil koji je pre toga bio na ekstremno niskoj spoljnoj temperaturi može se oštetiti upravo ovi delovi, kao i naknadno ofarbani delovi na automobilu.

Zimi se po ulicama pored industrijske soli posipa i rizla. Upravo ti sitni kamenčići rizle  ostaju zaglavljeni u delovima vozila. Mogu da oštete boju i lak na automobilu što će usloviti dalje  širenje i nagrizanje limarije. U ovom periodu godine takođe je blato neminovna pojava na vozilu naročito oko i na točkovima. To može uticati na bezbednost u vožnji  jer točkovi mogu proklizati posle prolaska kroz baru, a blato koje je na točkovima značajno može produžiti put kočenja. Zato teorija o tome kako treba redukovati pranje automobila tokom zime zaista ne prolazi i nema opravdanja.

pranje automobila, odrzavanje automobila


Šta je najvažnije kada je u pitanju čistoća vozila u zimskim danima?

 Postoje nekoliko osnovnih saveta kojih se treba pridržavati:

 

  1. Ulepljena prašina koja se nakupila se najlakše i najbrže skida sapunicom i vodom pod pritiskom (popularno puškaranje).
  2. Redovno čistite industrijsku so koja se zavukla ispod vozila zbog korozije. Automobili koji su se proizvodili od 2000. godine imaju pocinkovani lim i garanciju  12 godina, a neki i više da se neće pojaviti korozija na limariji ako nije oštećena.
  3. Mora se priznati da se zimi veća prednost daje  manuelnom pranju automobila, nego automatskim perionicama. Glavna razlika je u činjenici da ručno pretpranje vodom pod visokim pritiskom uklanja prljavštinu čak i tamo gde četke iz automata ne mogu da priđu.
  4. Pre nego što uđete u perionicu podrazumeva se da ste uklonili sve ostatke leda i snega, jer struganje leda može u velikoj meri oštetiti lak vozila.
  5. Ono na šta takođe treba obratiti pažnju je masnoća i prljavština na prednjim svetilima. Ovo  može u velikoj meri smanjiti njihovu funkcionalnost, jer sa prljavim prednjim svetlima osvetljenost puta može se smanjiti oko 70%.

Da li zimi treba izbegavati dubinsko pranje?

Da bi smo bili zadovoljni dubinskim pranjem vozila svi polazimo od toga da li su dobre mašine za dubinsko pranje, ali većina perionica zaista ima najkvalitetnije mašine, ali je poenta u sušenju i upravo to je razlog zašto mnoge perionice ne žele da rade dubinsko pranje kada je hladno i kišovito. Proces trajanja dubinskog pranja unutrašnjosti automobila traje oko 4h.
Prilikom dubinskog pranja naše moćne mašine izvlače oko 80% vode iz sedišta i poda, pa  automobil  nakon pranja  ostaje vlažan, a vreme sušenja  zavisi od vremenskih uslova. U letnjem periodu potrebno  je 5-7h i da je prozor otvoren kako bi vlaga izašla napolje. U zimskom periodu vreme potrebno za sušenje unutrašnjosti automobila je dosta duže i minimum je nekih 12h. Kako bi se vozilo brže osušilo ostavite da auto radi u mestu, a grejanje bude uključeno na maksimum u trajanju od 30-60 min.

pranje automobila, odrzavanje automobila,

Nadamo se da smo Vam ovim tekstom rešili nedoumice u vezi održavanja i pranja automobila tokom zime, srećan put želi Vam Autorent rent a car!