Šta čeka autoindustriju u 2022. godini?

Šta čeka autoindustriju u 2022. godini?

Svi će se složiti da je 2021. godina bila veoma teška za skoro sve branše, pa tako i za automobilsku industriju. Epidemija još nije okončana, niti se kraj nazire, posebno brine ponovno zaključavanje Evrope zbog omikrona. Tako da niko sa sigurnošću ne može da predvidi kako će se stvari odvijajati što se tiče auto industrije. Da li će se putovati, da li će se raditi od kuće, da li će rent a car agencije u 2022. godini nadoknaditi ono što je izgubljeno tokom protekle 2 godine koliko skoro traje situacija sa epidemijom širom sveta. Svaka kompanija postavlja polako strategije oporavka. U 2020. godini prodaja je drastično pala tako da je 2021. bila daleko iznad očekivanja koja su poznavaoci prilika u autoindustriji imali.

Ono što će se kao trend nastaviti i u novoj 2022 jeste zasigurno veća potražnja, a smanjena ponuda.U nastavku teksta potrudićemo se da odgonetnemo zašto je smanjena ponuda i sa kojim se sve problemima suočavaju vodeće fabrike automobila.

Nedostatak čipova uticao je na smanjenje proizvodnje automobila

Moderna vozila koriste veliki broj mikročipova i to nezavisno od opreme koje nude. I dalje se ceo svet bori sa nedostatkom čipova i to je i dalje jedna ogromna prepreka ne samo u autoindustriji. Ono što će obeležiti 2022. godinu su očigledno brojna partnerstva i nužne saradnje između kompanija. Evropska unija se skoncentrisala na to da do kraja decenije preuzime oko 20% svetske proizvodnje poluprovodnika. Ulaganja da bi se pokrenula proizvoda čipova su velika i potrebno je vreme. Takođe postavlja se pitanje koliko je ekonomski isplativo da fabrike automobila pokrenu samostalnu proizvodnju čipova. U SAD kritičari sugerišu da se zemlja ne sme osloniti na uvoz, već da sama proizvodi sve kritične delove i komponente koji su potrebni. Tako da će se u narednom periodu videti i šta su konkretno SAD smislile kao odgovor na krizu sa poluprovodnicima. Posledice pandemije Covid -19 će se verovatno osećati godinama i trebaće i dodatnog opreza kod povlačenja poslovnih poteza. Svima je cilj da pogoni rade punim kapacitetom.

Nedostatak magnezijuma kao pretnja da stane kompletna auto industrija

Trenutne rezerve magnezijuma su za nekih dva meseca. To je veliki i ozbiljan problem koji stvara rizik da se zaustavi cela automobilska industrija. Kina se sa druge strane suočava sa ozbiljnim problemom nedostatka energije. Istovremeno oni su i najveći proizvođači magnezijuma, koji se u auto industriji koristi za proizvodnju aluminijuma. Bez aluminijuma nema automobila. Kina proizvede više od 85% svetske proizvodnje magnezijuma. Sve bi to i dalje išlo po planu da Kina nema problema sa nestašicom energije. Zato su fabrike od kojih zavisi proizvodnja magnezijuma zatvorene. Kina trenutno podmiruje samo vlastite potrebe za magnezijumom. Nema izvoza do daljnjeg. Amerika je proizvođač magnezijuma, pa ih manjak manje pogađa od Evrope. Nedostatak magnezijuma će posebno uticati na evropske fabrike automobila. 
Ostaje da vidimo kako će evropske vlade rešiti problem i da li će moći nešto da se učini  u kratkom roku što bi omogućilo da automobilska industrija nastavi da radi.

Da li će doći do oporavka tržišta u 2022. godini?

Oporavak će ipak trajati jer nema ni brzog rešenja niti trenutni problemi mogu da se reše preko noći. Evidentno je da je tokom 2021. zabeležen porast u odnosu na 2020. godinu. Da bi se rešio trajno problem, potrebne su nove fabrike čipova. Za njihovu izgradnju potrebne su godine. Još jedan evidentan problem koji sve više pogađa Evropu je nedostatak kadrova. U autoindustriji je evidentan deficit elektro inženjera. Proizvođači se snalaze na različite načine i pronalaze načine da se određene komponente kojih zbog nestašice nema zamene sličnim komponentama, ali to iziskuje mnogo napora i dodatno angažovanje inženjera. Kadrova je nedovoljno da bi se nadomestio problem nestašice čipova. Usporena proizvodnja novih vozila i manja ponuda uslovila je smanjenu ponudu polovnih vozila. Jer sve više ljudi zadržava vozilo koje bi da su normalno uslovi zamenili novim. Ostaje nam da vidimo kakve će promene doneti naredna godina.

Nadamo se da će biti povoljnijih prilika i da će se stabilizacija sa epidemijom desiti u skorijoj budućnosti. To bi značilo i uspostavljanje normalizacije u kretanju ljudi. Svi smo željni putovanja bez ograničenja, to bi značilo i stabilnost i u rent a car industriji, koji željno iščekujemo.