Šta je tempomat i kako funkcioniše u vozilima?

Šta je tempomat i kako funkcioniše u vozilima?

Tempomat je sistem održavanje konstantne brzine vozila. Ovaj sistem je osmišljen još 1945. godine, ali može se reći da je tek u poslednjih 20-ak godina široko rasprostranjen i zastupljen u auto industriji. Krajnje je zanimljiva priča o tome kako je izmišljen tempomat. Zapravo, ovaj sistem je osmislio Ralf Titor, mašinski inženjer koji je bio slep od detinjstva i nije mogao da vozi auto, ali ga je nervirala vožnja sa neprestanim oscilacijam brzina. Česte promene brzine tokom vožnje su mu stvarale nelagodnost. Zbog svega toga rešio je da napravi uređaj koji bi automatski održavao konstantnu brzinu vozila i taj uređaj je prvobitno nazvan "speedostat". Tempomat je zaista veoma koristan sistem pogotovo na autoputevima i na regionalnim putevima gde postoji konstantno ograničenje brzine. Uključivanje tempomata je korisno za vozače jer će se manje zamarati i vožnja će biti daleko udobnija i komfornija. Tempomat je stidljivo ušao, kao sistem u autoindustriji i 70-ih godina 20. veka kada je bila velika finansijska kriza i cena goriva porasla našao je veću primenu. Vozači, naročito u Sjedinjenim Američkim državama su koristili tempomat zbog smanjene potrošnje goriva jer se motor održava tokom vožnje u optimalnom radu.

Šta radi tempomat?

Tempomat kao sistem ima više funkcija, osim osnovne naravno koja podrazumeva kontrolisanje brzine kretanja. Tempomat se neće aktivirati pri brzinama koje su ispod 40 km/h. Na tempomatu postoje komande On i Off. Ako pritisnite On to daje signal vašem automobilu da želite da postavite kontrolu brzine, odnosno da postavite željenu brzinu tokom vožnje. Ako pritisnite Off isključili ste tempomat. Treba znati da sistem tempomata kontroliše brzinu automobila na isti način kao i vi, jer tempomat aktivira ventile gasa pomoću sajle koja je povezana na aktivator. Naravno mozak operacije celog sistema je mali kompjuter koji se obično može naći ispod haube.

tempomat

Ovaj sistem ima mnogo korisnih funkcija, osim što može kontrolisati brzinu vozila. Na primer, neki sistemi mogu ubrzati ili usporiti automobil za jedan kilometar, samo pritiskom na dugme. Stoga, pritiskom na dugme pet puta, ubrzaćete za 5 km/h. Tempomat se uglavnom koristi na dugim putovanjima, na autoputu najčešće, gde se vozi ujednačenim brzinama. Tada vozači upale tempomat kako ne bi prekoračili brzinu i motre na put. Samo moramo naglasiti da postoji trenutak koji može biti opasnost po vozače i putnike u automobilu. Zapravo mnoga istraživanja su pokazala da čak 90% vozača ne stigne na vreme da zakoči ako je potrebno dok je tempomat uključen. Razlog je jer se stopalo ne nalazi u blizini papučice, jer dok je tempomat uključen vozači odmaraju nogu. Kada se desi nepredvidiva situacija u saobraćaju reakcija zakasni ili vozači promaše kočnicu.

Koje sve komande tempomata postoje?

Dugmići za aktiviranje i deaktiviranje („on“ i „off“) :

Kada pritisnete „on“, na taj način dajete signal da automobil ide željenom brzinom. Kada pritisnete „off“, jednostavno isključujete tempomat. Moramo naglasiti da neki sistemi nemaju ovu dugmad, pa se isključujuju dodirom kočnice i uključuju kada vozač pritisne „set“ dugme.
„Set/accel“ prekidač poručuje automobilu da održava brzinu kojom se trenutno krećete. Ukoliko ga pritisnete pri brzini od 60 km/h, vozilo će nastaviti da se kreće tom brzinom. Ukoliko prekidač držite nadole, automobil će usporavati, dok će potez nagore dodavati na brzini (obično + 1 km/h sa svakim „klikom“).
Dugme „resume“ (ukoliko postoji), izdaće komandu automobilu da se vrati na poslednju zadatu brzinu.
Držanje „coast“ prekidača nadole, učiniće da automobil usporava.

tempomat


Korišćenje tempomata može biti opasno u uslovima u kojima je iz sigurnosnih razloga potrebno često smanjivati ​​brzinu vozila. Nemojte uključivati ​​tempomat pod sledećim uslovima:

  • Kada su uslovi na putu takvi da  tempomat ne može održavati stabilnu brzinu
  • Pri vožnji po zaleđenim, snežnim, klizavim putevima 
  • Ako je izuzetna gužva u saobraćaju 

Tempomat, je dakle jednostavno rečeno, uređaj putem kojeg možete održavati konstantnu zadanu brzinu automobila. Treba samo znati kada je povoljno, a kada nije preporučljivo da se koristi radi sigurne i bezbedne vožnje. Srećan put i bezbednu vožnju želi Vam Autorent rent a car!