Šta nikako ne bi trebalo da ostavljate u automobilu tokom leta, i zašto

Šta nikako ne bi trebalo da ostavljate u automobilu tokom leta, i zašto

Leto je na pragu, tako da ćemo uskoro mnogo više vremena provoditi u pokretu, bilo da su u pitnju izleti u prirodu, putovanje na more, ili samo posete prijateljima. Ali, dok ste napolju, možda vam neće ni pasti na pamet da postoje stvari kojima toplota ne prija i koje, ako ih zaboravimo u autu, mogu da nam naprave mnogo problema. U ovom tekstu, bavićemo se upravo time, šta nikako ne bi trebalo da ostavljate u automobilu tokom leta, i zašto. Evo naše liste...

#1. Naočare za sunce

Ako nosite naočare isključivo za vožnju, ima smisla da ih držite u automobilu, ali, budite oprezni. Sočiva mogu da deluju kao lupa, i ako su na vidnom mestu – izazovu požar! Osim toga, plastični okviri na vrućini mogu da se istope i iskrive, a ako je okvir metalni, nemojte žuriti da ih stavite na nos ako su dugo bile u automobilu, jer vam mogu napraviti opekotine.

#2. Krema za sunčanje

Aktivni sastojci kreme za sunčanje mogu se razgraditi na visokim temperaturama, smanjujući efikasnost zaštite, tako da ih ne treba ostavljati u automobilu na neki duži vremenski period. Umesto toga, kremu za sunčanje treba čuvati na hladnom i suvom mestu.

#3. Vlažna odeća posle boravka na plaži

Ako u automobilu zaboravite svoju opremu za plivanje ili vlažne peškire, stvarate plodno tle za razvoj gljivica i bakterija, koje vam mogu izazvati infekcije. Zato radije sa plaže idite pravo kući, gde ćete mokru odeću moći odmah da operete.

#4. Elektronika

Elektronski uređaji koje po vrelom danu ostavite u automobilu, mogu da se oštete i pokvare. Toplota utiče na mehanizme kao što su baterije i čipovi, tako da je bolje da ih nosite sa sobom, ili ostavite kod kuće zbog dodatne bezbednosti. Jer između ostalog, ako su na vidnom mestu, mogu da privuku i pažnju lopova.

#5. Torbe/novčanici

Torbe su takođe veoma privlačne lopovima jer možda sadrže kreditne kartice, gotovinu, mobilne telefone i druge dragocenosti. Predmeti koji su osetljivi na dodir su takođe leglo bakterija, koje se u toplim uslovima masovno razmnožavaju. Obično ne brinemo da ćemo se zaraziti nečim iz sopstvene torbe, ali ako dugo stoji u vrućem automobilu, sasvim je moguće.

#6. Aerosoli (boce pod pritiskom)

Boce pod pritiskom su u automobilima zaista opasne tako da, ako u njemu čuvate dezodorans za posle treninga, ili lak za kosu, za učvršćivanje frizure na putu do posla, trebalo bi da promenite svoju rutinu. One bukvalno mogu da eksplodiraju na visokoj temperaturi, jer i pritisak unutar boce na toploti raste.

#7. Upaljači

Pušači – oprez! Upaljače ne bi trebalo da ostavljate u automobilu, jer oni predstavljaju pravu opasnost od požara, ukoliko stoje na suncu. Možda ih po navici ostavljate na kontrolnoj tabli ili na mestu suvozača, ali je mnogo sigurnije staviti ih u džep, jer ćete tako sačuvati i sebe i automobil.

#8. Baterije

Bilo da se radi o novom kompletu baterija koje ste upravo kupili, ili o starim, koje ste izvadili iz nečega i neoprezno ubacili u automobil, da biste iste takve kupili. Baterije na visokim temperaturama mogu da iscure, a kiselina iz njih je toksična, i može da ošteti unutrašnjost vašeg vozila.

#9. Biljke

Čak i blage temperature, mogu da ubiju neke od biljaka u roku od svega nekoliko sati, uzrokujući im dehidraciju i stres. Ako imate da obavite više obaveza, sačuvajte kupovinu biljaka za kraj, da biste mogli da ih odnesete kući što je pre moguće. Držite ih u senci, i na hladnom, dok su u automobilu.

#10. Šminka

Neki od proizvoda za šminkanje, kao što su karmini, istopiće se na temperaturama iznad sobne. Losioni i tečni proizvodi, kao i kreme ili ulja, takođe mogu da počnu da se kvare na visokim temperaturama, pa ih ne treba ostavljati u automobilu, a posebno u vreme letnjih vrućina.

#11. Sveće

Sveće se, na visokoj temperaturi, mogu istopiti, a one u staklenoj posudi su još opasnije. One se mogu razbiti ako su izložene visokoj temperaturi.

#12. Hrana

U letnjim mesecima, mnoge namirnice postaju opasne za jelo nakon prilično kratkog vremenskog perioda, provedenog u vrelom autu. Nemojte da rizikujete trovanje hranom, kupujte je kada ste na svom odredištu, ako krećete na duže putovanje. Bakterije koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom se udvostručuju svakih 20 minuta na sobnoj temperaturi, a čak i brže na vrućini. Zato, budite oprezni.

#13. Piće

Toplota izaziva isparavanje alkohola, a takođe može izazvati i pucanje čepova od vina. Limenke za gazirana pića mogu da eksplodiraju ako postanu previše vruće, a izlaganje suncu može uticati i na ukus mnogih pića. Pića jednostavno „ne vole“ putovanja, tako da vam je mnogo bolje da kupite ono što vam je potrebno kada stignete na odredište.

#14. Plastične boce

Visoke temperature mogu da uzrokuju kvarenje plastičnih boca, izazivajući oslobađanje toksičnih hemikalija, koje mogu da poremete normalnu funkciju hormona u vašem telu. Ti toksini su povezani sa zdravstvenim stanjima kao što su rak i bolesti srca, tako da pijenje iz plastične flaše koja je stajala u vašem automobilu može biti smrtonosno.

#15. Sredstvo za dezinfekciju ruku

Sredstva za dezinfekciju ruku postala su naši stalni pratioci tokom pandemije korona virusa. Ali, ako su na bazi alkohola, po visokim temperaturama, ona mogu predstavljati rizik od požara. Zato ih radije ponesite sa sobom.

#16. Lekovi

Visoka vlažnost i temperatura mogu učiniti lekove manje efikasnim, što ponekad može biti opasno po život, ako vam je lek neophodan, ili za hitne slučajeve. Recimo, pumpice za astmu, nitroglicerin, i slično.

#18. Hrana za kućne ljubimce

Baš kao i hrana za ljude, i ona koju jedu vaši kućni ljubimci može da se pokvari ako postane previše vruće, pa imajte ovo na umu kada pakujete njihovu hranu za putovanje. Kao i vama, i njima ovakva hrana može da uznemiri i pokvari stomak, što neće biti prijatno ni za njih, ni za vas.

I to bi, otprilike, bilo to...

Da, za ovaj put. Kao što vidite, mnogo je toga što može biti opasno kada stoji automobilu, bilo za vas, vaš automobil ili porodicu. Zato mislite o tome na vreme, a naročito ako ne vozite svoj, već auto koji je iznajmljen kod neke od rent a car agencija kao što je Autorent.

Sve o uslovima najma možete pročitati na našem sajtu, a za sva ostala pitanja, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.

Srećan put!

 

Fotografije: Unsplash.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi