Šta obara cenu vašeg automobila prilikom prodaje

Šta obara cenu vašeg automobila prilikom prodaje

Svako ko se odluči da proda svoj automobil, želi da za njega dobije što bolju cenu. Nažalost, to ponekad nije moguće iz nekih, za mnoge, potpuno banalnih razloga. Za neke jesu, ali za neke i nisu, tako da će vam bez trunke emotivnosti ponuditi manje novca jer im je nešto zasmetalo. Zato hajde da vidimo šta to obara cenu vašeg automobila prilikom prodaje.

Možda to niste znali, ali i rent a car agencije, pa tako i Autorent, povremeno prodaju svoje automobile koji su odradili svoj radni vek, ali su još uvek u sasvim dobrom stanju. Ako vas zanima kako to sve funkcioniše, na našem blogu možete pronaći tekst u kome ćete saznati sve o ovoj temi.

Pušenje u automobilu

Automobil u kome se redovno pušilo, može pretrpeti i neka fizička oštećenja u unutrašnjosti, a o mirisu dima i da ne govorimo. Verovali ili ne, ovo je jedan od najčešćih razloga za obaranje njegove cene prilikom prodaje.

Dim cigareta se uvlači u presvlake i ostaje zarobljen u sistemu klimatizacije, što se vrlo teško uklanja. Za ovo je potreban profesionalac i specijalna oprema za čišćenje, da bi vaš automobil ponovo mogao da miriše na čisto. U težim slučajevima, nije dovoljno zameniti presvlake koje se skidaju, potrebno je skinuti i tapacirung, što onda još više povećava troškove sređivanja, a samim tim umanjuje cenu auta.

Preskakanje redovnog održavanja

Ako zanemarujete svoj automobil neko duže vreme, on će polako početi da vam otkazuje poverenje i ljubav. Redovne promene tečnosti, filtera i kaiša, čine da motor radi glatko, dok redovno pranje sprečava nakupljanje rđe.

Održavanje automobila je neophodno, ne samo zbog bezbednosti i pouzdanosti dok vozite, već i zbog povećanja njegove vrednosti prilikom prodaje u budućnosti. Ako ne servisirate svoj automobil redovno i nikada ga ne čistite, brže će se istrošiti.

Ono što je takođe potrebno je da vodite sveobuhvatnu evidenciju istorije servisa automobila, uključujući i promene ulja i filtera. Jer kada jednog dana dođete u situaciju da želite da prodate svoj automobil, ove informacije pomažu u tome jer će potencijalni kupac na to gledati vrlo pozitivno. Ako o svemu što ste radili imate evidenciju, to znači da ste o svom automobilu dobro brinuli, što povećava vrednost svakog polovnog vozila.

Zamena podstandardnih delova

Poznato je da neki vlasnici automobila koji vole da se bave mehanikom, pokušavaju sami da popravljaju svoj automobil, koristeći polovne ili jeftinije neoriginalne delove umesto potpuno novih i originalnih. Ako ste to ikada radili sa svojim automobilom, to bi moglo da obori njegovu ukupnu cenu i poveća račun za buduće popravke, jer bi ti neodgovarajući delovi mogli da se istroše za upola kraće vreme od originalnih.

Farbanje jarkim bojama

Možda će vas to iznenaditi, ali boja automobila može imati veliki uticaj na njegovu preprodajnu vrednost. Iako je, recimo, svetlo narandžasta boja možda izgledala kao dobra ideja u vreme kada ste ga farbali, možda ćete na kraju, kada rešite da ga prodate, zažaliti zbog te odluke.

Upradljiva boja, ili boja koja za taj tip automobila nikada nije bila korišćena, može delovati odbojno na potencijalne kupce. Kao opšte pravilo, najbolje je da se, ako odlučite da prefarbate svoj auto, držite njegove originalne boje.

Neutralne boje kao što su srebrna, bela ili crna imaju tendenciju da najbolje zadržavaju svoju vrednost, dok smele boje, kao što su jarko crvena, žuta ili zelena, imaju tendenciju da obore vrednost auta. A sve to iz prostog razloga što postoji znatno manji broj kupaca koji traže takve nijanse automobila.

Vožnja svog kućnog ljubimca u automobilu

Znamo da volite svog ljubimca, ali nažalost, poput dima, i mirisi vaših kućnih ljubimaca takođe ostaju u presvlakama, što na kupca ponekad može ostaviti utisak da se niste najbolje brinuli za svoje vozilo. Zato, ako za prevoz svog četvoronožnog prijatelja koristite zadnje sedište, pokušajte da neutrališete miris i uklonite sve vidljive dlake i tragove.

Ako su se u uglove zavukle dlake koje ne možete da očistite, to može smanjiti cenu vašeg automobila. Osim ako ne pronađete kupca koji je i sam vlasnik psa, pa planira da i svog ljubimca vozi na zadnjem sedištu.

Vozite svoj auto i onda kada ne morate

Da li povremeno odete do prodavnice kolima, iako je ona udaljena svega desetak minuta laganog hoda od vaše kuće? Da li se vozite na posao svaki dan iako biste mogli da delite vožnju sa kolegom?

Kilometraža je ta koja najviše utiče na vrednost vašeg polovnog auta, pa zato prestanite da ga vozite i onda kada ne morate. Razmislite malo o tome pre nego što sednete u auto. Da li vam je zaista potrebno da vozite baš svaki put?

Šetajte, vozite bicikl, idite javnim prevozom ili delite vožnje sa nekim od kolega koji živi blizu vas. Znate ono, jednog dana se vozite njegovim autom, jednog dana vašim, što znači da ćete obojica praviti upola manju kilometražu. Ima logike, zar ne?

I to bi, otprilike, bilo to…

Verovatno da ima još toga što bi moglo da se nađe na ovom spisku, iz prostog razloga što ne volimo svi sve. Nekome smeta pušenje, nekome kućni ljubimci, nekome jarke boje, nekome opšta zapuštenost, a svima, generalno, prevelika kilometraža. Eto još jednog razloga da recimo, iznajmite automobil kod rent a car agencije kao što je Autorent za odlazak na odmor. Vaš auto ostane kod kuće u garaži, a vi iznajmite neki jači, veći, udobniji i verovatno sigurniji, i odete na porodični odmor. Priznaćete da o tome vredi razmisliti. A za sva pitanja vezana za iznajmljivanje automobila, ljubazno osoblje naše agencije stoji vam na usluzi.