Šta su to kompaktni automobili?

Šta su to kompaktni automobili?

Na tržištu iznajmljivanja automobila izraz "kompaktni automobil"  koristi se za označavanje vozila srednje veličine koja su idealna za do 4 putnika. Hečbek automobil se često nazivaju kompaktni automobili, ali to nije uvek slučaj. Možda je neka najbolja definicija kompaktnog vozila da je to vozilo koje može da zadovolji putne zahteve male porodice. Dakle kompaktni automobili različitih proizvođača imaju slične karakteristike motora, sličnih dimenzija i prostora i gepeka.

Kompaktni automobili su savršeni za  ljude koji žele imati automobil “za sve”. Odnosno, najčešće za svakodnevnu vožnju gradom i povremenu upotrebu za duga putovanja. Univerzalna priroda kompaktnih proizvoda proizlazi iz njihovih malih spoljašnjih dimenzija, u kojima postoji optimalan prostor za 4 odrasle osobe. Prtljažnik dimenzija od 350-400 litara dovoljan je za svakodnevnu upotrebu, a uvijek možete koristiti krovni sanduk za pakovanje stvari kad se ide na godišnji odmor. Za razliku od gradskih automobila, kompaktni su koristili bolje završne materijale, nudili su zanimljiviju i bolju opremu i snažnije motore. Dakle definitivno, ovaj segment vozila neće još dugo nestati s tržišta.

U nastavku ćemo opisati tri vozila koja često viđamo na našim putevima, a pripadaju navedenoj kategoriji kompaktnih vozila.

KIA Ceed


Razvijen je u Riselshajmu u Nemačkoj isključivo za potrebe evropskih kupaca.Ima sve najnovije sisteme bezbednosti, uključujući i autonomnu vožnju drugog nivoa sa sistemom za zadržavanje vozila u sredini saobraćajne trake uz praćenje vozila ispred.


Ceed sam koči i ubrzava, uključujući potpuno automatsko zaustavljanje i kretanje u koloni. Kamera za automatsko kočenje prepoznaje pešake i bicikliste, a po prvi put ugrađuje se i sistem za automatsko parkiranje. Što se tiče motora, ugrađuje se atmosferski 1,4 benzinac od 100 KS, 1,0 trocilindarski turbo-benzinac sa 120 KS i novi 1,4 turbo od 140 KS, koji dolazi kao zamena za dosadašnji 1,6 atmosferski od 132 KS.Najpovovoljnija varijanta – 1.4 atmosferac sa 100 KS
Dizelaš zapremine 1,6 litara je praktično u potpunosti nov i raspoloživ je u dve verzije, sa 115 i 136 konja. Takođe postoji i verzija lakog hibrida sa električnim sistemom napona 48 volti.

Nissan Micra 


Prvi put predstavljena na tržištu početkom 80-ih godina prošlog veka. Danas je jedan od omiljenih kompaktnih automobila. Posebno dizajniran motor, mala potrošnja goriva, odličan auto za gradsku vožnju. Micra nudi MOTOR IG-T 92, dostupan sa ručnim i automatskim menjačem. Micrin 1.0L 92 KS (68 kW) benzinski motor pruža izuzetnu efikasnost sa brzim odzivom koji očekujete od Nissana.

 

 

Citroen C4

Kada je na jesen 2004. godine lansiran Citroen C4 izazvao je dosta pažnje u automobilskom svetu. Citroen C4 dostigao je maksimalnu ocenu od pet zvezdica u crash testu Euro NCAP za bezbednost putnika. Postoje dve verzije Citroen C4 automobila - sa troje i petoro vrata. Kako biste osigurali mirnu vožnju Citroena C4 najbolje bi bilo redovno menjati zupčasti kaiš, jer njegovo prezupčavanje ili pucanje uvek može da izazove značajne troškove. Kod dizela umesto na preporučenih 150.000 km, trebalo bi zameniti zupčasti kaiš na 100.000 km. Kod Citroen C4 benzin motora, takođe ne bi trebalo čekati preporučenih 120.000 km, već bi bilo pametnije ga zamenite na 100.000 km.

Za kraj : 

Kao i u bilo kojoj klasi automobila, i klasa kompaktnih putničkih automobila ima svoje prednosti i nedostatke. Neki bi mogli reći da to nije tako, ekonomičnost goriva, kompaktne veličine i prikladno parkiranje, to je ono što se može pripisati plusevima. S tako kompaktnim automobilom možete lako parkirati i voziti se uskim ulicama i lakše podnesete gradske gužve.
Kompaktna vozila se veoma često iznajmljuju u rent a car agencijama. Ovoj klasi pripadaju Opel Astra, Ford Focus, Citroen C4, Peugeot 307, Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda 3. Većinom imaju motore od 100 do 160 ks i menjač sa 6 brzina.
Imaju četvoro vrata i u njima mogu udobno da se smeste pet osoba, iako je optmimum 4. Vole ih mladi parovi i manje porodice zato što su ekonomični i prijatni za putovanje. posebno u velikim gradovima i za kraća putovanja.