Šta treba (a šta ne treba) da radite ako vam se pregreje auto

Šta treba (a šta ne treba) da radite ako vam se pregreje auto

Vikend je blizu i porodica je uzbuđena što ćete provesti zajedno nekoliko dana u prirodi. Ali, posle par stotina kilometara, dolazi do katastrofe! Motor počinje da dimi, i primorava vas da stanete. I šta sad? Šta treba (a šta ne treba) da radite ako vam se pregreje auto, saznaćete ako ostanete sa nama do kraja ovog teksta.

Čini se da nijedan letnji horor film nije potpun bez ovakve, kultne scene, ali to svakako nije nešto što želite da vam se dogodi na putovanju. Uverite se da ste spremni ako dođe do katastrofe, i naučite kako da se ponašate u ovakvoj situaciji.

Zašto se motori uopšte pregrevaju?

Motori se mogu pregrejati iz više razloga. Uopšteno govoreći, to je zato što nešto nije u redu u sistemu za hlađenje, i toplota ne može da pobegne iz motornog prostora. Izvor problema može uključivati curenje sistema za hlađenje, neispravan ventilator hladnjaka, pokvarenu pumpu za vodu ili začepljeno crevo rashladne tečnosti.

Ali, bez obzira na izvor problema, motor koji se pregreva nije nešto što želite da ostavite za kasnije. Motor vašega auta, u tom slučaju, mogao bi da pretrpi ozbiljna, ako ne i trajna oštećenja.

Znaci da se motor vašeg auta pregrejava

Ako ste u mogućnosti da preduzmete korake da ohladite svoj motor pre nego što se pregreje do tačke kvara, možete smanjiti rizik od nepovratnog oštećenja motora. Ali prvo, morate primetiti simptome pregrevanja.

Da vidimo koji su, i na šta bi trebalo obratiti pažnju:

#Para (koja može izgledati kao dim) koja izlazi ispod haube auta

#Merač temperature motora na vašoj kontrolnoj tabli koji prelazi na „H“ ili na crveno, u zavisnosti od tipa automobila. Simboli se razlikuju, pa ako niste sigurni koja je oznaka za vaš auto, pogledajte u uputstvu.

#Čudan miris koji dolazi iz područja motora, na primer, rashladna tečnost koja curi može mirisati slatko, dok ulje miriše više na nagorelo.

Čim primetite neki od ovih simptoma, preduzmite sledeće korake i uputite se u najbliži servis.

Šta uraditi kada se motor pregreje

#1. Ugasite klimu i uključite grejanje

Da, odmah isključite klima uređaj da biste smanjili opterećenje motora, a zatim uključite grejanje na maksimum. Ovo može pomoći da odvuče toplotu od motora, kako bi se sprečilo pregrevanje dok ne stignete do bezbednog mesta. Možda ćete se sami malo pregrejati, ali nekoliko minuta nelagode je mala cena u poređenju sa većim popravkama motora.

#2. Pronađite bezbedno mesto da stanete

Stanite i ugasite auto. Ostavite motor da se hladi najmanje 15 minuta. Pazite na merač temperature, jer bi trebalo da se vrati u normalni opseg, kako se motor hladi.

Dok čekate, napravite plan za proveru pregrejanog motora. Pozovite prijatelja, šlep službu ili AMSS (ukoliko ste član). Oni će pozvati obučenog predstavnika službe da odvuče auto do najbližeg servisa, ili pomoći da uradite ono što ćete pročitati u koraku pod brojem 3.

#3. Proverite i dodajte rashladnu tečnost (ako je imate)

Ako vam je nivo rashladne tečnosti nizak, brzo dopunjavanje može pomoći u zaštiti vašeg motora, i sprečiti pregrevanje dok ne popravite stvari. Međutim, ovaj korak neće doneti mnogo koristi ako je crevo za rashladnu tečnost začepljeno, ili je izvor vaših problema pokvaren ventilator hladnjaka, kao i vodena pumpa. Konsultujte uputstvo za upotrebu da biste znali gde se nalazi rezervoar za rashladnu tečnost, i naučili kako da je dodate u svoj auto.

#4. Ponovo pokrenite motor

Ako šlep služba nije već odvukla vaš auto, probajte ponovo da pokrenete motor i odvezete ga do najbližeg servisa. Pazite na merač temperature dok vozite, pa ako ponovo poraste, stanite i pustite da se sistem ponovo ohladi.

A šta nikako ne treba raditi kada vam se motor pregreje

#1. Ne paničite

Da, motor vašeg auta se ne hladi, ali vi možete! Izbegavajte skretanja kroz saobraćaj ili snažno pritiskanje kočnice kada skrećete s puta.

#2. Nemojte da vozite

Ako vam se motor pregreva, ali i dalje radi, ne činite mu nikakvu uslugu tako što ćete ostati na putu. Naravno, možda ćete moći da stignete do svog odredišta pre nego što se potpuno ugasi, ali možete prouzrokovati značajnu (i veoma skupu) štetu, tako što ćete previše forsirati motor.

#3. Nemojte odmah otvarati haubu

Kada se zaustavite, sačekajte da se motor ohladi pre nego što otvorite haubu da proverite kako stoje stvari. Otvaranje haube odmah, može da vas izloži riziku od opekotina ili povreda usled izbacivanja pare ili dima. Strpljenje je ključno. Sačekajte da se merač temperature motora smiri, pre nego što otvorite haubu.

#3. Ne odlažite ovaj problem za kasnije

Motor koji se pregreva je problem koji se neće rešiti sam, čak i ako se čini da je popravljen, nakon što dodate malo rashladne tečnosti. Biće samo gore, ako se ne reši što pre, pa zato odvezite svoj auto u servis, gde će pronaći srž problema i otkloniti ga, da biste sačuvali motor svog automobila.

A kako sprečiti pregrevanje motora svog automobila?

Čuvajte svoj auto, i on će sačuvati vas. Najbolji način da sprečite pregrevanje motora je da redovno ispirete i menjate rashladnu tečnost na vašem automobilu, i da budete u toku sa održavanjem hladnjaka, prema preporuci proizvođača vašeg auta. Rutinske kontrole vam takođe mogu pomoći da rešite sve potencijalne probleme sa motorom, pre nego što se pogoršaju.

I za kraj...

Ako rešite da za putovanje iznajmite auto kod rent a car agencije Autorent, nećete morati da brinete o pregrevanju. Naši automobili se servisiraju i proveravaju redovno, pre svakog preuzimanja od strane klijenta, tako da su mogućnosti pregrevanja motora svedene na minimum.

O uslovima najma možete pročitati na našem sajtu, a za sve ostale informacije, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi. Srećan put, želi vam Autorent!