Šta treba da znate ako imate automobil sa start-stop akumulatorom

Šta treba da znate ako imate automobil sa start-stop akumulatorom

Ako vam je akumulator otkazao, i tražite da kupite novi, možda ćete se osećati zbunjeno, s obzirom na sve opcije koje se danas nude na tržištu. Još više ako ste to poslednji put radili pre mnogo godina jer, najnovije tehnologije imaju posebne sisteme, za koje ne odgovaraju standardni. A šta treba da znate ako imate automobil sa start-stop akumulatorom, saznaćete u ovom tekstu, pa zato, nastavite da čitate.

Šta je uopšte start-stop tehnologija?

Kao što i samo ime sugeriše, start-stop je sistem koji postoji u novijim modelima automobila, koji automatski zaustavlja motor automobila kada je vozilo u mirovanju, a onda ga ponovo pokreće kada je kočnica isključena (u automobilima sa automatskim menjačem), ili kada se aktivira kvačilo (kod ručnih menjača).

Start-stop baterije su dizajnirane da smanje potrošnju goriva i emisije ugljen dioksida, kao i da istovremeno uštede na tekućim troškovima. U standardnom automobilu, motor nastavlja da radi i kad automobil stoji u mestu (recimo na semaforu), i tako troši gorivo, povećavajući i troškove rada motora, i nivoe emisije ugljen dioksida.

Dok se u automobilima sa start-stop tehnologijom, motor potpuno zaustavlja onda kada nije potreban, tako da se gorivo ne troši. Zahvaljući mogućnosti ciklusa start-stop, akumulator je i dalje dostupan za pokretanje dodatne opreme automobila, tako da ne morate da prestanete da slušate radio, ili da se hladite/grejete. A generalno, procenjuje se da sistemi start-stop proizvode 3-8% niže emisije CO2, dok obezbeđuju istu efikasnost goriva.

Dobro, a zašto vam treba poseban akumulator za start-stop automobil?

U standardnom vozilu, pokretanje automobila je obično jednokratan događaj, na početku vašeg putovanja. Dakle, upalićete auto, i ostaviti ga da radi dok ne stignete tamo gde ste krenuli. Standardni akumulatori su dizajnirani za ovu svrhu. Oni prazne veliki, kratki nalet snage, a zatim se ponovo pune pomoću alternatora u automobilu, tokom vašeg putovanja.

U start-stop vozilu, automobil će se često restartovati. Sa standardnim akumulatorom, ovo često novo pokretanje zateva brojne navale energije, koje bi brzo ispraznile bateriju pre nego što bi alternator mogao da je u potpunosti napuni.

Zato start-stop baterija mora da izdrži dvostruko opterećenje, što znači da ostaje u upotrebi i nakon početnog pokretanja vašeg automobila. Nastaviće da napaja vaše pomoćne sisteme kao što su radio, svetla ili klima uređaj, čak i kada je motor zaustavljen. Štaviše, koristi regenerativno kočenje, koje pretvara deo kinetičke energije automobila u električnu kada kočite, pomažući da se akumulator ponovo napuni za sledeće pokretanje. Zbog nekih jedinstvenih karakteristika start-stop akumulatora, oni su u stanju da se pune mnogo brže od konvencionalnih, a takođe se isprazne u mnogo dublje stanje.

Ove posebne karakteristike omogućavaju akumulatoru da brže povrati punjenje i koristi neke od novijih sistema vozila, kao što su regenerativno kočenje i sistemi za za upravljanje baterijom. A svi oni imaju za cilj smanjenje emisije CO2 i povećanje efikasnosti goriva.

Različiti tipovi start-stop akumulatora

Postoje dva osnovna tipa akumulatora koje će vam ponuditi kada tražite novi, za svoj automobil. To su akumulator sa upijajućom staklenom površinom (Absorbent Glass Mat) i sa poboljšanom, potopljenom baterijom (Enhanced Flooded Battery). Hajde malo da objasnimo njihove karakteristike.

Kakav je AGM start-stop akumulator?

Oni su danas najmoćniji, zbog čega su pogodniji za teža i zahtevnija vozila, a ne za vaš svakodnevni, putnički automobil. Ova tehnologija je prvobitno razvijena za vojne potrebe pre mnogo godina, ali je od tada postala popularna i na tržištu akumulatora za putnička vozila. AGM akumulatori su često potrebni da bi se držao korak sa zahtevima gladnih sistema vozila, indikatora menjača i napredne tehnologije u automobilu.

U stanju da obezbede dublje pražnjenje bez ugrožavanja baterije. AGM start-stop akumulatori kombinuju snagu pokretanja sa mogućnošću dubokog ciklusa, da bi isporučile najbolje hibridno rešenje za akumulatore za savremena vozila.

Prednosti AGM akumulatora:

# 3-4 puta duži vek trajanja od standardnih

# do 8% niže emisije CO2 i veća efikasnost goriva

# veća otpornost na vibracije

# manji unutrašnji otpor koji omogućava brže punjenje

# visok kapacitet punjenja, što je ključno za sisteme regenerativnog kočenja i upravljanja energijom

# pouzdana, jaka startna snaga, čak i pri malom punjenju

# potpuno bez održavanja

# 100% nepropusan i zapečaćen, bez nestabilne kiseline.

A šta je poboljšana, potopljena baterija (EFB)?

Druga vrsta start-stop akumulatora koju možete pronaći je upravo ta poboljšana, potopljena baterija (EFB). Ova baterija je u suštini modernija, naprednija verzija standardnog akumulatora, posebno dizajnirana za start-stop vozila. Imaju tečno punjenje elektrolitom i slične su standardnim potopljenim baterijama, međutim, postoje tehničke razlike koje im daju poboljšanu sposobnost pri radu i bolje prihvatanje punjenja.

EFB baterije su pristupačnije, mada manje snažne, i najprikladinije su za vaše svakodnevno privatno putničko vozilo, bez ikakvih značajnih zahteva za strujom. Ako je vaš automobil već opremljen EFB-om, može se nadograditi na AGM, ali ne treba pokušavati da ga zamenite standardnim akumulatorom. Isto tako, automobil koji je dizajniran za AGM, ne bi trebalo da koristi EFB, ni standardni akumulator.

Prednosti EFB baterije (akumulatora):

# duplo veća ciklična izdržljivost standardne potopljene baterije

# do 6% manje emisije CO2 i veća efikasnost goriva

# dizajniran da zadovolji većinu zahteva OEM vozila

# pogodan za start-stop automobile početnog nivoa

# potpuno zatvoren i bez održavanja.

A zašto se start-stop akumulatori sve češće ugrađuju u automobile?

Uopšteno govoreći, start-stop tehnologija postaje sve popularnija jer vlade širom sveta postavljaju sve veća ograničenja na emisije CO2. Ona omogućava proizvođačima da smanje emisije svojih vozila, postignu ciljeve i rade zajedno na zdravijem globalnom okruženju.

A koji proizvođači koriste start-stop tehnologiju?

Većina proizvođača automobila širom sveta koristi start-stop tehnologiju i ugrađuje sisteme za uštedu goriva u svoje najnovije modele. Konkretno, poznato je da Audi, BMW, Fiat i Volkswagen promovišu upotrebu start-stop sistema širom Evrope, a odnedavno to radi i američki Ford. Toyota Australija je prvobitno odbacila ovu tehnologiju 2017. godine, ali njihovi noviji, hibridni modeli ipak imaju start-stop tehnologiju, zbog smanjenja potrošnje goriva.

I za kraj...

Kao što rekosmo, ako odavno niste kupovali akumulator za svoj auto, možda se niste ni susreli sa ovom relativno novom, start-stop tehnologijom. Nadamo se da smo uspeli da objasnimo na šta treba da obratite pažnju, ako kupite neko od takvih vozila.

A može vam se desiti i da ga iznajmite kod neke od rent a car agencija kao što je Autorent, a da i ne znate da imate takve mogućnosti. Zato se raspitajte o tome kod našeg osoblja, kada rešite da iznajmite automobil, da se ne biste iznenadili u toku vožnje.

Srećan put, želi vam Autorent!

 

Fotografije: Unsplash.com i YouTube.com