Strah od vožnje i kako ga savladati

Strah od vožnje i kako ga savladati

Vožnja može da izazove paniku i strah kod ljudi. Strah ili fobija od vožnje se još naziva amaksofobija, ohofobija, motorfobija ili hamaksofobija.

Strah potiče od podsvesnog osećaja da će se tokom vožnje dogoditi nešto strašno i tragično. Ako imate fobiju od vožnje, velika je verovatnoća da ćete imati napade panike. To su kratki ili duži periodi intenzivnog straha koji se dešavaju neočekivano. Na primer, vozite već nekog vreme i sve je u redu, ali odjednom vas obuzme neprijatana osećaj straha da bi se uskoro moglo desiti nešto loše. Paniku može da doživi vozač, ali i suvozač i putnici na zadnjem sedištu.

Čak i najnevinije situacije prilikom vožnje mogu izazvati ovakvu uznemirenost i strah: prolazak kroz tunel ili preko mosta, izlazak na autoput gde se vozi brzo, mimoilaženje na putu sa većim kamionom, malo komlikovanije parkiranje, istračavanje pešaka na kolovoz, i slično.

 

Uzroci za strah od vožnje

Postoji nekoliko uzroka zašto se javlja strah (fobija) od vožnje. Najčešći su:

  • Nedostatak poverenja u svoje i nečije vozačke veštine
  • Strah da se tokom vožnje doživi napad panike
  • U prošlosti ste lično doživeli ili svedočili o saobraćajnoj nesreći
  • Neko blizak je doživeo saobraćajnu nesreću
  • Deslilo vam se da ste se izgubili na nepoznatom terenu
  • Gust i nervozni saobraćaj sa puno trubljenja i vređanja od strane drugih učesnika u saobraćaju

 

Znaci da imate fobiju od vožnje:

  • Izbegavate da vozite i da putujete
  • Stalno proveravate u retrovizoru da li je neko iza vas
  • Prespora vožnja daleko ispod dozvoljene brzine (na autoputevima je to veoma nebezbedno)
  • Preterana i uporna panika koja nikako da prođe
  • Znojenje dlanova
  • Dezorijentacija i konfuzija
  • Otežano disanje i pritisak u grudima
  • Vrtoglavica
  • Ubrzani otkucaji srca tokom vožnje

 

Efekti na mentalno zdravlje

Fobiju od vožnje ne treba olako shvatati i prelaziti preko nje, jer na kraju može stvarno da dovede do saobraćajne nesreće. Radi se o veoma ozbiljnom stanju koje zahteva medicinsku pomoć i lečenje. Zbog intenzivnog mentalnog stresa, osoba sa ovom fobijom može razviti dugotrajne zdravstvene probleme kao što su kardiovaskularne ili respiratorne bolesti.

Dobra vest je da se strah od vožnje može lečiti. Potrebno je javiti se stručnjacima za mentalno zdravlje - terapeutima, kliničkim psiholozima ili psihijatrimakoji će u zavisnosti od težine slučaja napraviti plan lečenja. Medicinska pomoć može uključivati lekove, psihoterapiju, pridruživanje grupama za podršku ili kombinacija ova tri načina.

 

Kako prevazići strah od vožnje

Postoje nekoliko načina i tehnika kako možemo da se borimo protiv fobije od vožnje.

 

Nemojte da se odričete vožnje

Ne možete da se oslobodite straha od vožnje ako ne pokušate da vozite. Treba da skupite hrabrost i da se suočite sa svojim strahom, zato skočite u vaš automobil (ako enmate svoj, iznajmite ga) i krenite sa vožnjom. Ako vam je tako lakše, zamolite nekog da vam pravi društvo.

 

Dodatni časovi vožnje

Uzimanje časova je prvi korak kada učite da vozite. Ali dosta polaznika i kada polaže vozački ispit, se ne osećaju dovoljno spremno da izađu na ulice. Za njih naš predlog je da uzmu dodatne časove.

Pri tome važno je pronaći instruktora vožnje koji ima  razumevanje i strpljenje za strah od vožnje kod kandidata. Pažljivi instruktor će ga postepeno i smireno voditi kroz saobraćaj, pričati mu šta se dešava napolju, koje su eventualne pretnje, kako da se reaguje na njih, ponovljače neke situacije sve dok kandidat ne bude siguran u sebe (na primer kretanje na uzbrdici koristeći ručnu kočnicu, uključivanje sa sporednog na glavni put, vožnja autoputem, vožnja u rikverc, itd.).

 

Tehnike opuštanja

Vozači ne smeju da budu prestrašeni i paranoični. Kada želite da vozite, treba da se opustite i ostanete koncentrisani na vožnju.

Postoji mnogo tehnika za opuštanje. Najjednostavnija je tehnika dubokog disanja. Ako osetite uznemirenost i da vas hvata panika, nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite sve dok se ne osetite opuštenije.

Spustite prozor i dozvolite svežem vazduhu da uđe u vozilo, uključite stereo sistem sa umirujućom muzikom.

Postoje i razne tehnike meditacije koje mogu da se rade kući, u vozilu ili na kursevima.

 

Hrabrite sami sebe

Hrabrite se dok vozite i pričajte sami sebi afirmativne rečenice: “ova situacija me plaši, ali mogu da je savladam!”, “vožnja je baš zabavna” i slično. To će doprineti vašem napretku.

 

Kognitivno bihejvioralna terapija

Za ozbiljnije stanje potrebno je primeniti neke terapije. Jedna od najpoznatijih je kognitivno bihejvioralna terapija. Ona deluje tako što kod vozača smanjuje njihove katastrofične pretpostavke i očekivanja i pomaže im da se koncentrišu na vožnju.

Kognitivno bihejvioralna terapija potencira da su strahovi neutemeljeni i da pacijenti ne treba da se dalje udubljavaju u svoje strahove, nego da budu realni i da isprazne svoja negativna emocionalna razmišljanja.

 

Završna reč

Ne treba se predavati svom strahu zato što ekstremni strah vodi ka snažnom emocionalnom rasuđivanju. Ako uporno mislite da će se nešto loše dogoditi, to će se i ostvariti. Ovakva verovanja bespotrebno izazvaju lažni osećaj opasnosti, vozači postaju paranoični i ne mogu normalno da funkcioništu i obavljaju svoje redovne aktivnosti.  

Ako se strah od vožnje ne leči, može poremetiti svakodnevne aktivnosti i izazvati dugoročne probleme sa mentalnim zdravljem.

Prevazilaženje straha od vožnje nije lako, ali nije ni nemoguće. Sa strahovima treba da se direktno suočimo i da ne prelazimo automatski u paniku. To će mnogima možda izgledati kako teži put, ali ako radimo drugačije samo ćemo ojačavati svoje strahove umesto da ih prevazilazimo.