Top 3 najlepša automobila po kriterijumima vozača

Top 3 najlepša automobila po kriterijumima vozača

 

Veoma je teško nedvosmisleno proceniti kriterijume za lepotu automobila, odnosno modela ili marke auta. Svako ima svoje vlastite standarde i definicije veličanstvenosti. Ako je  auto za jednu osobu idealan, drugoj osobi taj dizajn može  biti totalno neprihvatljiv. Eksperiment je potvrdio da ljudi emotivno reaguju na oblik automobila, a očigledno je da su muškarci genetski programirani da im se sviđa uglađen dizajn s elegantnim linijama.

Naučni eksperiment, koji su "Volvo automobili" sproveli u saradnji s EEG specijalistima kompanije "Myndplay", dokazao je način na koji ljudski mozak emotivno reaguje na dizajn automobila, kao i na estetski doživljaj koji pobuđuje. EEG (elektroencefalografija) je proces snimanja električne aktivnosti na koži lobanje, kod kojeg se mere fluktuacije u naponu između neurona u mozgu. Oko 74 odsto muškaraca izjavilo je  da dobar dizajn automobila izaziva kod njih pozitivna osećanja.Dok kod 60 odsto muškaraca vožnja lepog automobila budi osećanja samouverenosti i moći.

Zlatni presek primenjen na automobilu

Lepota je subjektivan osećaj, ili kako se često kaže lapota je u oku posmatrača. Međutim, otkrivajući individualne ukuse za automobile, određeni modeli teže ka tome da se ponovo istaknu svojim klasičnim i ikoničnim izgledom.
Zlatni presek datira unazad 2.500 godina i to je matematička jednačina koja se koristi kao merilo za idealne proprocije. Koristili su ga u arhitekturi i umetnosti u potrazi za savršenstvom.Da li se može zlatni presek primeniti i na automobile? 
U novije vreme često se koristi za analizu lepote ljudskih lica i slično, ali ovaj put je korišćen za odgovor na pitanje – koji je najlepši automobil na svetu.

Prvi na toj listi našao se jedinstveni dizajn Ferrari Monze SP1 iz 2019. godine. Čak 61.75 posto proporcija ovog modela u skladu je sa “zlatnim presekom”. Ono što iznenađuje je da je reč o jedinom automobilu iz poslednje decenije koji je pronašao mesto na listi najlepših. Modelom Monza je 2018. godine otvorena Ferrarijeva serija “Icona” – linija automobila koja spaja Ferrarijev otmen stil iz polovine 20. veka sa modernom tehnologijom sportskih bolida.

Top 3 najlepša automobila po kriterijumima vozača su : 

Lexus LC

Postoji vrlo malo automobila koji su na prvi pogled upečatljivi i beskompromisno lepi kao što je Lexus LC.
Iako je u pitanju fabrički model, LC više izgleda kao futuristički koncept koji definitivno pleni poglede svih ostalih na putu.
Elegantan, ali ujedno i sportski dizajniran eksterijer svakako čini ovaj model jednim od najlepših automobila na svetu.


lexus lc automobil

BMW i8

Novi BMW i8, sportski automobil budućnosti, dostupan je u dve varijante karoserije - i8 Roadster i novi BMW i8 Coupe. Oba plug-in hibridna modela sadrže dodatno razvijenu BMW eDrive tehnologiju, koja omogućava duži domet i više vremena u čisto električnom modu.
Novi BMW i8 Roadster pruža vožnju „bez krova“ u sportskom dvosedu čija eDrive komanda omogućava praktično bešumnu vožnju, lišenu emisija štetnih gasova, do brzine od 120 km/h. Novi BMW i8 poseduje moćan spoljni dizajn sa elegantno dinamičnom i istegnutom siluetom i vizuelno nižim centrom gravitacije. Ovaj roadster koncept odlikuje LifeDrive arhitektura vozila i laka konstrukcija BMWi modela.

Ferrari 458

Italijanski model Ferrari 458 je jedan od najluksuznijih i najlepših automobila na svetu. Ovo je prvi sportski automobil od proizvođača sa uvlačnim vrhom, koji impresionira motoriste i profesionalce sa spoljašnjim i jedinstvenim enterijerom. Izdvajaju ga svetla ekstravagantnog oblika, tvrdi krov, koji je, ukoliko je potrebno, potpuno maskiran ispod krova sa dva kompaktna gopa. Komforan, moćan, lep i moderan ovaj auto oduzima dah.

ferrari 458


Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, i da Vam se dopao naš izbor najlepših automobila na svetu! Vaš Autorent rent a car!