Top 5 najprodavanijih automobila svih vremena

Top 5 najprodavanijih automobila svih vremena

U ovom tekstu bavićemo se modelima koji nisu trenutno najprodavaniji, već su na globalnom planu najprodavaniji od kada postoji autoindustrija. Dakle, možda će lista biti malo čudna jer na njoj nema modela koji bi vam u ovom trenutku pali na pamet, recimo nema Škode Octavie koja je trenutno prvi izbor u čak sedam zemalja: Srbiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Austriji....Toyota Etios ili Volkswagen Polo takođe nisu na listi najprodavanijih automobila, iako su poslednjih godina aktuelni modeli. 

 Da vidimo onda koji to automobili čine listu TOP 5 najprodavanijih automobila na svetu : 

1. Toyota Corolla

Toyota je model Corolla predstavila 1966. godine i planirana godišnja proizvodnja je tada bila 240 000 automobila. Vrlo brzo je postala najprodavaniji automobil u Japanu, a za samo 8 godina od prvog proizvodenog modela Corolla je 1974. bila najprodavaniji automobil u svetu. Danas se na godišnjem nivou proizvede više od 1,1 milon primeraka u više fabrika širom sveta, što znači da se na svakih sat vremena proizvede 125 automobila. Tokom proizvodnje duže od pola veka Corolla se prodavala u različitim verzijama i kao kupe, limuzina, minivan, porodični auto...
Međutim, da biste dobili predstavu o njenoj komercijalnoj ulozi uporedićemo je sa Golfom koji zaostaje za jedno 10 miliona prodatih primeraka. Corolla je odavno prešla 50 miliona prodatih automobila širom sveta.

toyota corolla

2. Ford F -Series 

Ovaj model drži drugo mesto sa preko 40 miliona prodatih modela. Od 1981 godine do 2019 godine, dakle 38 godina zaredom bio najprodavaniji model u Sjedinjenim Američkim državama. Rekord prodatih modela u jednoj godini zabeležen je 2005. godine, kada je prodato 939 500 primerka. Prosečna cena je 49 500 dolara. Ford F-serija je nastavila svoju decenijsku dominaciju u prodaji u SAD i tokom prošle 2022. iako je opšte poznato koliko ima problemu u lancu snabdevanja delova, poluprovodnika itd. Prodaja u 2022. iznosi u proseku najmanje jedan kamion F-serije prodat na svakih 50-ak sekundi.

3. Volkswagen Golf

Golf je prodat do sad u preko 30 miliona primeraka različitih verzija. Redovno bude izabran kao najprodavaniji model na evropskom tržištu. Kada se pojavo Volkswgenov Golf 2 G60 sa motorom od 210 konjskih snaga to je bio  najmoćniji Golf svih vremena. Te 1989. godine ova ograničena serija proglašena je za jednu od najređih, a napravljen je samo 71 ovakav automobil i to potpuno ručno.Da biste ga kupili, tada ste morali da izdvojite čak 68.500 nemačkih maraka. Golf je u svakom pogledu i smislu bio ogroman pomak i novitet u poređenju sa „bubom“, pre svega se to odnosi na prostor, praktičnost i udobnost. Volkswagen u Americi nikada nije stekao veliku popularnost pa tako ni Golf. Na njihovoj listi brendova Volkswagen je tek na 19. mestu od 30 kandidata.

volkswagen golf

 

4. Volkswagen Buba

Bubu je dizajnirao još daleke 1930. godine legendarni inženjer Ferdinand Porše, po nalogu Adolfa Hitlera, koji je želeo jeftin i praktičan automobil, koji će se masovno proizvoditi i biti  dostupan stanovnicima Nemačke. Model Buba je prodat u preko 23 miliona primeraka. Postojale su samo tri generacije Bube, ali je nažalost proizvodnja prestala 2019. godine. Volkswagen je odlučio da u potpunosti prestane da proizvodi ovaj model i teško je zamisliti gde bi ova kompanija bila danas da nije bilo Bube, ali mora se priznati da nisu godine ubile ovaj auto već promene na tržištu i to što je postala prava pomama za SUV automobilima.

5. Lada 1200

Lada 1200 ili model 2101 poznat je i kao Lada Ziguli po brdu Ziguli koji se nalazi u blizini fabrike. Ovaj model je zapravo rekonstruisana verzija Fijata 124. Pošto je od Fijata uzeta licenca po ugovoru je bilo zabranjeno da se Lada 1200 prodaje na italijanskom tržištu. Ovaj model zauzima 5. mesto na listi najprodavanijih automobila svih vremena sa prodatih 19 miliona primeraka.
 

lada 1200

 

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, a o ostalim zanimljivostima iz sveta autoindustrije nastavićemo redovno da pišemo na našem blogu. Vaš Autorent rent a car.