Važnost propisnog parkiranja

Važnost propisnog parkiranja

Ne postoji ništa gore nego kad se vratite do svog parkiranog automobila i na njemu pronađete ogrebotinu, udubljenje ili nešto ozbiljnije, što se na volšeban način pojavilo u vašem odsustvu. Kad je u pitanju vaš automobil, prihvatićete to malo lakše, ali kad je u pitanju automobil iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Autorent, neće vam biti nimalo svejedno jer ipak, ono što je tuđe, čuvate i više nego svoje a opet, može da se dogodi se nešto što nikako ne želite. Ali, da bismo ovakve mogućnosti sveli na najmanju meru, veoma je važno propisno parkiranje, kojim ćemo se baviti u ovom tekstu.

Jer, iako ne možemo da izbegnemo određene nezgode, možemo da pokušamo da eliminišemo neke od potencijalnih mogućnosti da do njih uopšte dođe. A naravno, prilikom iznajmljivanja, na raspolaganju vam je više vrsta osiguranja, tako da bi svakako trebalo da proučite uslove najma. Ali hajde da zajedno pogledamo kako možete odabrati sigurnija mesta za parkiranje kako svog, tako i iznajmljenog automobila.

#1. Parkiranje u garažama i na parkinzima tržnih centara

Tržni centri su ozloglašena mesta kako za manja, tako i za veća oštećenja na vozilu. Mnogo automobila, ljudi, kolica za kupovinu i betonskih barijera samo umnožava rizike. Imajte to na umu kada odlučujete o najboljem mestu za ostavljanje automobila.

Pokušajte da izbegnete parkiranje blizu mesta za ostavljanje kolica. Pokušajte da parkirate malo dalje i u manje aktivnim delovima parkinga. Ako parkirate u blizini drugih automobila, obratite pažnju na automobile koji su oko vas. Imaju li dovoljno mesta za otvaranje vrata? Kako im se otvara prtljažnik? Da li će imati dovoljno mesta da sa kolicima priđu i otvore ga, da bi spakovali ono što su kupili? Sve to možda deluje kao malo previše, ali ako vi ne razmišljate o tome na vreme, možete očekivati svašta, jer neko će vam ogrebati auto i namerno, ukoliko ste mu blokirali prilaz prtljažniku. A o lošim vozačima kojima je parkiranje veliki problem i da ne govorimo. Svega ima, zato mislite na vreme.

Ne zaboravite da na parkingu isto tako ima i betonskih barijera, koje služe kao graničnici, da se na svoje mesto lakše uparkirate. Često se dešava da se manja vozila mogu navući na ove barijere, što može prouzrokovati oštećenje podvozja. Zato imajte ovo na umu, i pokušajte da izbegnete parkiranje suviše blizu njih.

#2. Parkiranje na ulici

Možda ćete pomisliti da se na ulici možete parkirati slobodnije, ali ipak, budite oprezni u kom okruženju ostavljate svoj, ili automobil rent a car agencije kao što je Autorent.

Ako parkirate u stambenoj četvrti, uzmite u obzir prostor koji je potreban ostalima koji su parkirani u blizini, kada izlaze sa svojih mesta. Naročito ako to treba da urade izlazeći unazad. Iako im ne ometate pristup izlazu, može se desiti da nedostatak pažnje s njihove strane može prouzrokovati da ne procenjuju udaljenost između svog obrtnog kruga i vašeg parkiranog vozila.

Takođe, izbegavajte parkiranje ispod drveća, posebno u sezonama sa nestabilnim vremenskim prilikama, kada su moguće oluje. Naravno da postoje određena stabla koja neće predstavljati veliku opasnost za vaše vozilo, ali sa onih starijih može pasti neka veća grana, i tako napraviti veliku štetu na vašem ili rent a car vozilu.

Ne parkirajte se ni blizu kanti za smeće, jer to može napraviti problem radnicima komunalnog preduzeća, a isto tako, može se desiti i da vam nehotice oštete automobil. Pripazite i na stanice javnog prevoza, bez obzira na vrstu vozila. Izbegavajte da se parkirate u njihovoj blizini, zbog sigurnosti putnika koji ulaze i izlaze.

#3. Parkiranje na parkingu stambene zgrade

Ako planirate posetu prijateljima i porodici, imajte na umu da se neke manje nezgode mogu dogoditi i na parkinzima oko njihove zgrade. Ali isto tako, da ima i bahatih vozača koji će, bez pardona, zauzeti dva mesta.

Ipak, pre nego što izađete sa parkinga i odete, obavezno proverite da li treba da krenete unazad i obratite pažnju na eventualne ograde, stubove ili betonske barijere. Prilično je lako ogrebati ili udariti auto, ako niste upoznati sa okolinom, a isto tako ni sa autom, jer ste ga, recimo, danas iznajmili. Zato, budite obazrivi.

#4. Pre nego što napustite automobil

Pre nego što napustite svoj automobil, proverite da li ste aktivirali ručnu kočnicu. Niko ne želi da se vrati i pronađe svoj automobil parkiran na nezgodan način, samo zato što ste zaboravili na ručnu kočnicu. Ovo će vam se u Beogradu, s obzirom na brojne uzbrdice i nizbrdice, teško dogoditi, pošto bez ručne, nećete moći ni da stanete.

Ali ima i parkinga, najčešće stambenih, gde nema dovoljno mesta, a pritom su ravni, pa stanari imaju dogovor da ostavljaju svoje automobile otkočene, tako da svako, da bi izašao sa svog mesta, može da pogura malo vaš i pomeri ga, da ga ne bi oštetio. Ipak, to stanari znaju, ali gosti ne, tako da to ne možete znati ukoliko vam domaćini na to ne ukažu.

I za kraj…

Nadamo se da smo uspeli da vam ukažemo bar na neke stvari koje biste mogli da uradite da biste koliko-toliko sačuvali svoje, ili rent a car vozilo prilikom parkiranja. Naravno, to ne važi za pijane vozače, koji su u stanju da prilikom parkiranja oštete tri automobila i na kraju se zakucaju u zid.

Svega ima, ali za svaki slučaj, potrudite se da uradite sve što je u vašoj moći. Od ovakvih, spasa nema, ali će u svakom slučaju sam morati da plati sve što je uradio.

Ono što vi sami možete je da izaberete najbolje osiguranje, a o najpovoljnijim uslovima, obavestiće vas ljubazno osoblje rent a car agencije Autorent.