Zašto muškarci toliko vole automobile?

Zašto muškarci toliko vole automobile?

Da li zaista postoji odgovor na pitanje zašto muškarci toliko vole automobile? Zašto troše hiljade eura na komad metala koji ih najčešće vozi od kuće do posla i nazad? U njemu ne može normalno da se spava, ne može ni da se skuva i pojede ručak na miru, ali ipak, ima dosta onih kojima je automobil čistiji od stana.

Iako i žene vole automobile, ima nešto posebno u vezi muškarca i njegovog četvorotočkaša, posebno ako je jedan od onih sportskih i izuzetno brzih. Ako samo jednom odete na sajam automobila ili na izložbu oldtajmera, shvatićete o čemu govorimo. Ima mnogo onih koji bi platili uslugu prevoza automobile, da bi svoje ljubimce odvezli na izložbu. Neki od njih ne dobiju ništa, čak ni da pokriju troškove, ali oni će rado platiti prevoz, samo da bi svoje ljubljene automobile pokazali svetu.

Da, u tom svetu ima i žena, ali daleko manje. A ima li naučne osnove za ovo, ili je u pitanju samo biološka? Da vidimo šta to oni toliko vole u vezi sa automobilima.

Muškarci vole da voze

Muškarci ne vole samo da gledaju lepe automobile sa jakim motorima, vole i da ih voze. Studija je pokazala da je vožnja jedan od mnogih načina na koji muškarci potvrđuju svoju muževnost. Oni vole da kontrolišu kuda će i koliko brzo stići do odredišta.

Po jednom drugom istraživanju, kupovina prvog automobila utiče na samopouzdanje muškarca. Oni povezuju vlasništvo nad automobilom sa odrastanjem i osamostaljivanjem, i zato je kupovina prvog automobila prekretnica u njihovom životu. A samopouzdanje im raste još više ako je dotični automobil skup, sportski ili velikih gabarita.

Automobil kao produžetak tela

Muškarci svoje automobile vide kao produžetak sopstvenog tela. Razvijaju lični odnos sa njim jer ga vide kao nešto što im daje moć, slobodu, i vodi ih u avanture. A brinu o njima jer automobili od njih ne zahtevaju dublju posvećenost. Potrebno im je ono što su spremni da im daju, ništa više od toga. Muškarcima se dopada činjenica da sa automobilima imaju više slobode da budu ono što jesu.

Da li ste ikada sreli momka koji je konačno dobio auto za kojim je žudeo od detinjstva? Ako jeste, sigurno ste videli kako se do ušiju zaljubio u svoj auto. Za većinu momaka, njihovi prvi automobili zauvek zauzimaju posebno mesto u njihovim srcima.

Devojke vole muškarce u moćnim automobilima

Ovo možda zvuči površno, ali muškarci vole da impresioniraju devojke svojim automobilima. Misle da devojke više vole muškarce koji voze moćne, brze i muževne automobile. A naravno, postoji nešto mistično u vozačima trkačkih automobila. Oni privlače devojke jer deluju drugačije od ostalih, „običnih“ momaka, koje možete videti kako igraju basket na terenu u vašem kraju.

Posedovanje dobrog automobila je statusni simbol. Za muškarce, ovo dokazuje da su uspeli u životu. Skup auto je najlakši način da se dokažete svetu koji je skeptičan u vezi sa vašom karijerom. Zbog toga muškarci posebno obraćaju pažnju na brend i model svog automobila. Oni takođe žele brze automobile čak i kad uopšte nemaju nameru da ih voze brzo.

To je oblik opuštanja

Vožnja je jedna od stvari koje muškarci rade da bi se opustili. Čak i devojke osećaju izvesnu smirenost i opuštenost u vožnji, i to čak i usred saobraćajne gužve. Zamislite da ste za volanom na autoputu kome se ne vidi kraj. Ne postoji ništa što je deluje više opuštajuće nego kada znate da u svakom trenutku imate potpunu kontrolu nad svojim životom. Za muškarce, ovo je još važnije.

I bez obzira što poslednjih godina popularnost autonomnih vozila raste, muškarci nisu toliko zainteresovani da dozvole mašini da preuzme njegov automobil. Pri vožnji, nema stresa, pritiska ili kritike. Prema tome, zašto bi ikada hteli da dozvole da mašina vozi umesto njih? Čak i veoma uspešne i poznate ličnosti, sportisti i biznismeni, vrlo često voze sami, iako mnogi od njih imaju lične vozače.

Automobil treba da bude baš onakav kakav oni žele

Malo je žena koje žele da svoje automobile potpuno prilagode sebi. U najboljem slučaju, one će ugraditi sve sigurnosne dodatke dostupne na tržištu. Muškarci su ipak drukčiji. Oni bi, zapravo, radije uklonili sigurnosne karakteristike automobila, ako smatraju da to naružuje izgled njihovog ljubimca.

I kao da to nije dovoljno. Oni će potrošiti hiljade eura na prilagođene delove, felne i boje. A zašto? Zato što se u lepom automobilu muškarac oseća kao kralj. To je njegova teritorija. Čak i u domaćinstvu punom devojaka, muškarac je taj koji se obično brine o automobilu.

O da, postoje i žene koje su opsednute automobilima poput muškaraca, ali ne u tolikom procentu, i retko kad u toj meri. Muškarci su gotovo nasledno strastveni prema svojim automobilima. Oni ih ne vide samo kao produžetak sebe, već na svoje automobile gledaju kao na svoje ogledalo. A ovi automobili podižu njihovu reputaciju i stvaraju sliku o tome kako žele da ih ljudi doživljavaju.

Naravno, sve ovo, ne odnosi se na sve muškarce jer ništa ne može da se generalizuje, ali veliki broj muškaraca zaista jeste takav. Prepoznaćete ih i po tome što ključeve svog automobila nikome ne daju u ruke, jer niko ne ume da ga vozi kao oni. Da, ta opsednutost se sreće i kod žena, ali u znatno manjem broju, jer se žene radije vezuju za druge stvari.

I za kraj…

Mnogi muškarci, koji nemaju mogućnosti da kupe automobil svojih snova, odlučuju se da ga bar povremeno iznajme kod rent a car agencije kao što je Autorent. Tako mogu da uživaju u vožnji, i da isprobaju njegove performanse, što je za početak dovoljno.

Ako i vi želite isto, pogledajte na našem sajtu uslove najma vozila, da biste znali šta je sve potrebno. I ne brinite, čvrsta želja se uvek i ostvari. Jednog dana, taj lepi auto biće vaš.