Zašto raste cena polovnih automobila i šta nas čeka u budućnosti?

Zašto raste cena polovnih automobila i šta nas čeka u budućnosti?

U Srbiji je verovali ili ne čak 85 % polovnih vozila. Kod nas su kad je kupovina polovnih vozila u pitanju najpopularniji modeli nemačkih i japanskih proizvođača. To je i dalje sinonim za kvalitet odnosno merilo da će vozilo "služiti" kako treba. Osim toga naši ljudi uvek gledaju i koje su cene rezervnih delova u slučaju potencijalnih kvarova na vozilu. Kada kupujete polovni vozilo definitivno obraćate pažnje na osnovne performanse i karakteristike. Kolika je potrošnja goriva, koliko je vozilo komforno, kapacitet prtljaga i sl. Ali statistike kažu da je većini kupaca najvažnija sama cena.

Zato ćemo i pokušati u nastavku teksta da pružimo odgovar na pitanje šta je to povećalo cenu polovnjaka?

Evropsko tržište polovnjaka

Ovu godinu, mada i prošlu 2020. godine su zadesili potresi na tržištu automobila. Cene su vrtoglavo porasle. Čak i u letnjim mesecima kada cene obično padnu za nekoliko procenata, to se nije desilo. Juli i avgust su i na našem, ali i na tržištu drugih evropskih zemalja bili meseci sa rekordnim cenama. Na početku pandemije koronavirusa, činilo se da će industrija propasti zbog nedostatka kupaca novih i polovnih automobila.  Lokalni saloni automobila bili su  zatvoreni više meseci. U međuvremenu dolazi  i do problema u proizvodnji automobila. Tako da kupovina novih automobila nije tako jednostavna. Najviše zbog  proizvođača koji imaju velika kašnjenja u proizvodnji. Tako osim toga, cene su naglo porasle, zbog novih zakona koji ograničavaju izduvne gasove.


Činjenica je  da kupci ne mogu lako da dođu do novih automobila. To je dovelo do toga da se teže se opraštaju od svojih vozila. Automatski posledica toga  je nekoliko stotina hiljada polovnih automobila manje u ponudi. U Nemačkoj je cena polovnih automobila prilično visoka.
Prema rezultatima istraživanja AutoScout24, koji je najveći nemački oglašivač polovnih vozila, prosečna cena polovnih automobila u avgustu je bila 23.196 evra. To je verovali ili ne povećanje od čak 3.000 evra u odnosu na avgust 2020. godine. Najviše su poskupeli električni automobili. Prosečna cena polovnog električnog automobila u avgustu je iznosila 35.573 evra, što je povećanje od 14,6%. od početka 2021.

Tržište polovnjaka u Srbiji

Na našem tržištu najtraženij automobili  su do 4.000 evra, između 2006. i 2008. godišta. Skupe polovne automobile, od 30.000 evra naviše, kupuje oko 10 odsto kupaca. Najteže se prodaju automobili između 10.000 do 15.000 evra. Nerealno se  očekuje  da će polovna vozila pojeftiniti zbog situacije sa pandemijom. U svim zemljama se dešavaju poskupljenja. Takođe, treba imati u vidu  da je ponuda polovnjaka na evropskom tržištu slaba i da su vozila poskupela. Upravo to je pokazatelj da će i na našem tržištu cena korišćenih automobila nastaviti da raste. Stanje našeg tržišta može se okarakterisati kao manja potražnja ali i manja ponuda. Postoji drugi problem koji bi mogao da dovede i do dodatnog poskupljenja automobila u Srbiji. To je definitivno ozbiljna nestašica čipova i poluprovodnika. Sve to vrlo lako može dovesti do niza neverovatnih situacija. Zamislite da polovni automobili stari godinu ili dve budu skuplji nego kad su kupljeni. U bliskoj budućnosti ćemo videti da li će do toga i zaista doći.
 


Postoji popis vozila  koji je pripremio Car Ekspert kao  prognozu za sledećih pet godina. Ova analiza pokazuje da će se u budućnosti najviše ceniti SUV vozila. Da njihova cena neće padati. Na vrhu ove liste nalazi se Hyundai Tucson, Dacia Duster, Volkswagen Tiguan, Toyota RAV4, Kia Sportage. Dakle ako ste sada u fazi razmišljanja o kupovini polovnjaka uzmite u obzir ove činjenice. Premium segment izgleda nije opcija koja će se u budućnosti ceniti.