Zašto raste popularnost mikro automobila?

Zašto raste popularnost mikro automobila?

Svedoci smo da popularnost mikro automobila raste iz godine u godinu. Autoindustrija je prvi talas ovih automobila doživela negde 60-ih godina 20. veka i kasnije se može reći da je decinijama stagnirala. Kompanija Peel Engneering je proizvodila model po imenu Peel P50 koji ostao i dan danas najmanji auto koji je ikad napravljen. Automobil Peel P50 imao je svega 59 kilograma i bio je dugačak 1,37 metara, dok mu je širina iznosila 99 centimetara. Auto je imao samo jedan far, a danas u svetu postoji samo 27 primeraka. Logično, ovakav auto je imao samo jedno sedište, tako da niko osim vozača nije mogao da bude u autu, a da bi vozač stigao od jedne tačke do druge morao je da vozi u tri brzine bez rikverca.


Danas, kada pomenemo mikro automobil, većini je prva asocijacija "Smart". Što se tiče trenutne situacije u autoindustriji i kada cene goriva stalno rastu, a gužve na putevima u mnogim gradovima poprilično zamaraju mnogi vozači se radije odlučuju da voze male automobile. Pre svega je lakše manevrisanje, parkiranje, manja potrošnja goriva, niža cena održavanja ovakvih vozila. Ono što se podrazumeva je dopadljiv dizajn. Mali automobili po pravilu imaju neodoljiv dizajn, privlačne boje, ali i razumne cene kada je u pitanju kupovina i novih i polovnih modela.

U nastavku teksta ćemo predstaviti modele mikro automobila koji su trenutno najtraženiji i najpopularniji : 

1. Smart

Smart se pojavio kao inovativan model i to u mnogim karakteristikama, od dizajna, dimenzija, do menjača... Isključivo je namenjen vožnji po gradu što znači da je osnovna ideja bila da to bude auto niske potrošnje i da  je praktičan za uslove vožnje u gradskim sredinama. Bilo je mnogo sumnje i skeptičnosti kada je pitanju bezbednost ovih malih automobila i to potpuno opravdano. Moderni automobili su dizajnirani tako da se prednji deo smrvi tokom udesa i rasprši kinetičku energiju, a s obzirom na to da Smart nema mnogo delova ispred vozača, brige su bile logične. Međutim, o svemu se mislilo, Smart je bezbedniji nego što izgleda.

Specijalno dizajnirana „Tridion” ćelija pruža izuzetno veliki nivo sigurnosti. Električni pogon  se ugrađuje u „smart“ automobile od 2007. godine.
Baterije su smeštene ispod poda, tako da su bezbedne u slučaju sudara, a istovremeno snižavaju težište. U odnosu na „smart“ sa benzinskim motorom, na prvi pogled nema razlike. Elektro-motor je smešten pozadi, baš kao i kod benzinaca. Dakle reč je o najnovijoj generaciji trofaznog sinhronog motora,  elektronika za njegovu kontrolu je poprilično uznapredovala, tako da  nema menjača. Auto, zapravo, ima samo jednu brzinu. Cena je naravno veća nego cena Smarta koji je benzinac.

2. Citroen Ami

Iz Citroena dolazi novo električno vozilo, nazvano „Ami“ koje upravo spada u grupu mikro automobila. To je mali dvosed napravljen za gradsku vožnju, čije karakteristike su takve da u većini država za njegovu upotrebu nije potrebna vozačka dozvola. Podrazumeva se da morate  ispuniti neke osnovne preduslove da biste učestvovali u saobraćaju npr u Francuskoj je uslov 14 godina, dok je 16 godina uslov u većini drugih evropskih zemalja.
Ami ima bateriju od 5.5 KWh smeštenu u podu, koja obezbeđuje oko 70 km vožnje sa jednim punjenjem. Za njeno punjenje je potrebno oko tri sata. Maksimalna brzina mu je oko 45 km/h.

3. Toyota Aygo

Toyota Aygo je klasičan predstavnik mikro gradskih automobila, čija je proizvodnja počela sad se već može reći davne 2005. godine. Ideja je bila da se napravi pouzdan, ali jeftin i atraktivan auto. Potpuno novi Aygo X spojio je najbolja tehnološka rešenja i izuzetno je ekonomičan u vožnji, o dizajnu se čuju samo pohvale jer je izuzetno smeo i jedinstven. Tema koja se tiče boje i izgleda auta bila je inspirisana začinima, od krova, karoserije, pa sve do boja u kabini i na elementima kontrolne table.

Nadamo se da vam se tekst dopao, srećan put želi Vam Autorent rent a car!