Zašto su automobilske gume crne boje?

Zašto su automobilske gume crne boje?

Prirodni gumeni lateks je mlečno bele voje. Kad su proizvođači automobila počeli da koriste gumene gume, one su bile bele. Šta se to promenilo, da bi današnje automobilske gume bile crne boje? Ostanite sa nama i saznaćete.

Zašto su skoro sve gume crne?

Upotreba čađi u proizvodnji guma dovodi do toga da je crna boja ona koja se danas obično viđa na gumama. Čađ pruža brojne jedinstvene prednosti gumama, pomažući u stvaranju izdrljižljivih pneumatika visokih performansi.

Kratka istorija auto-guma

Najraniji automobili bili su nešto više od motorizovanih drvenih kočija i kolica. Kao takvi, često su koristili drvene točkove sa gvozdenom trakom oko felne, kao neku vrstu „gume“. Međutim, kako su performanse automobila rasle, vozači su otkrili da ih metalna „guma“ sputava. Vožnja je bila naporna, a vuča slaba, naročito na klizavim površinama. I tako je 1895. godine stvorena prva gumena automobilska guma.

U ranom XX veku, proizvođači guma eksperimentisali su sa različitim tehnikama kako bi njihovi proizvodi imali bolji učinak. Jedan takav eksperiment doveo je do upotrebe čađi iz različitih industrijskih procesa umešanih u mešavinu gume. U kombinaciji sa pamučnim nitima, čađ (zbog koje je guma postala crna) je učinila gumu izdržljivijom, stabilnijom, i omogućila joj da lakše trpi toplotu. To otkriće upotrebe čađi u smesi za gume, dovelo je do upotrebe hemijskog materijala koji se nalazi u današnjim gumama, pod imanom karbon.

Zanimljivo je da su ta pamučna vlakna na kraju dovela do upotrebe gajtana i kaiševa koji se i danas koriste za izradu guma. A klasični i luksuzni automobili su i dalje, povremeno, opremljeni belim gumama, tj. gumama kod kojih je gazeći sloj tradicionalno crn, ali su im bočne strane bele.

Goodyear takođe proizvodi brojne pneumatike za lake kamione sa belim slovima, gde su određena slova na bočnoj strani ocrtana belom smesom. To jedinjenje bele boje u belim zidovima i belo obrubljenim slovima nema u sebi čađi.

A šta je uopšte čađ?

Čađ je nusproizvod sagorevanja raznih naftnih derivata. Kada se doda kao u smesu gume, značajno povećava otpornost na habanje i zateznu čvrstoću – što doprinosi njenoj dugotrajnosti.

Dakle, čađ pomaže u odvođenju toplote sa gazećeg sloja i kaiševa u gumama, što takođe pomaže da se produži životni vek jedne gume. Takođe, ova jedinjenja pomažu i u zaštiti guma od UV zraka i ozona, što im može skratiti životni vek.

A zašto je čađ tako važna?

Sve što se može učiniti da se izdržljivost gume poboljša je neverovatno važno. Na kraju krajeva, gume su jedina stvar koja povezuje vaš automobil sa zemljom. Znači, gume su za automobil podjednako važne kao što su vama važne cipele. Jer gume utiču na mnogo toga, kao na primer na upravljanje, ubrzanje, kočenje, kao i udobnost same vožnje.

Hemijski inženjeri su otkrili da će životni vek gume napravljene bez čađi biti možda oko 8.000 km ili kraći od toga. Za većinu vozača, to bi značilo da gume treba da menjaju jedan do dva puta godišnje, što bi bilo izuzetno skupo.

Još jedna prednost čađi u gumama je ta što pomaže da gumena jedinjenja budu električno provodljivija. Bez čađi koja stvara provodljivu putanju od vozila do tla, veća je verovatnoća da će se statička naelektrisanja nakupiti na vozilima dok putuju, i dovesti do neočekivanog statičkog pražnjenja ili udara.

Iz svega toga, možemo zaključiti da je čađ u gumama ključna za obezbeđivanje izdržljive, bezbedne gume sa visokim performansama. A osim toga, crne gume se lakše održavaju čistim. Pitajte bilo kog vlasnika klasičnog automobila koji ima gume sa belim stranicama, koliko muka ima da ih održi čistim. Bele stranice se veoma lako prljaju i menjaju boju, usled mrlja od zagađivača na putu. Crne gume, s druge strane, i sa najobičnijim pranjem u uslužnoj perionici, sa crevom pod pritiskom, mogu izgledati čisto i sveže kao da su nove.

I za kraj...

Nadamo se da smo uspeli da razjasnimo zašto su auto gume crne boje, i da vam je bilo zanimljivo ovo kratko putovanje kroz istoriju automobilskih guma. Točkovi i gume su jedan od ključnih delova svakog automobila, jer mu upravo oni obezbeđuju kretanje. A ipak, čini se da o njima ne razmišljamo dok nam ne naprave neki problem, ili dok ne dođe vreme za zamenu zimskih, ili letnjih.

Mi u Autorentu redovno proveravamo pneumatike svojih vozila, tako da vi o tome ne morate da brinete. Ukoliko se odlučite da iznajmite neki od naših automobila, uslove najma možete pogledati na našem sajtu. A za sve ostale informacije, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Autorent!