Znaci koji upozoravaju na mogućnost pucanja gume u skorije vreme

Znaci koji upozoravaju na mogućnost pucanja gume u skorije vreme

Dobre gume su vaša primarna linija odbrane od nesreće. Prosečan vozač pogrešno pretpostavlja da su gume njegovog automobila u dobrom stanju, samo zato što na njima nema vidljivih ispupčenja. Ipak, postoje neki znaci koji upozoravaju na mogućnost pucanja gume u skorije vreme, koje ste nekada možda i primetili, ali niste znali šta je u pitanju. Pa, ako vas zanima koji su, nastavite da čitate.

Ako se gume vašeg automobila ne rotiraju pri svakog promeni ulja, ili ako su stare nekoliko godina, postoji velika šansa da je vreme za nove. E sad, postavlja se pitanje kako možete da znate da je vreme za zamenu? To vam, u suštini, može reći i vaš vulkanizer, naravno, ako je čovek od poverenja, a ne neki kod koga ste prvi put otišli. Ali da vidimo koji su to najčešći znaci da postoji velika mogućnost da vam neka od guma uskoro pukne.

Neravnomerno trošenje guma

Gume koje se ne troše ravnomerno zahtevaju zamenu. Neravnomerno trošenje gazećeg sloja pneumatika otežava zaustavljanje. Takvo neravnomerno habanje gazećeg sloja je takođe indikacija da je vozilo potrebno poravnati. Zamenite gume sa neravnim gazećim slojem, naročito ako krećete na put, jer ćete tako biti sigurni da vaše gume neće otkazati onda kada su vam najpotrebnije.

Buka tokom vožnje

Buka koja se javlja dok vozite jedan je od najočiglednijih znakova upozorenja na probleme sa gumama. Pa ako vam se čini da čujete nešto neobično, utišajte radio, spustite prozore, i slušajte svoje vozilo dok vozite. Buka koja proizilazi iz guma, ponekad je uzrokovana dodatnim izbočinama na gumama, koje prave buku prilikom vožnje. Zato, ako mislite da je guma krivac za čudan zvuk koji dopire ispod vašeg auta, pravac kod vulkanizera!

Izbočine i pukotine

Pukotine ili izbočine na gumi ponekad nastaju kada se spoljna temperatura spusti, pa pneumatik reaguje. Nekoliko jačih zima može lako dovesti do pucanja gume unutar bočne strane. Izbočine se obično javljaju kada se vazduh kreće između obloge i spoljog dela gume. Ako pronađete bilo kakve pukotine ili izbočine na gumama svog auta, odvezite svoj auto u servis, da ih vulkanizer pregleda, analizira i predloži vam šta da uradite.

Problemi sa pritiskom vazduha u gumama postaju sve češći

Iako nizak pritisak u gumama nije razlog za zabrinutost kada ako se javlja tek s vremena na vreme, problemi se ponekad ponavljaju, naročito zimi, kada se spoljna temperatura spusti. Takvi problemi sa pritiskom su indikacija da postoje pukotine u gumi, pa se potrudite da blagovremeno proverite šta se dešava, da vam se ne bi dogodilo da vam u najnezgodnijem momentu pukne guma.

Vibracije

Vibracije su jedan od najčešćih simptoma loših guma. Javljaju se na visokoj frekvenciji, i one zbog kojih se vi ili vaši saputnici osećate neprijatno su indikacija da su gume možda oštećene, ili da im treba balansiranje. U svakom slučaju, vibracije upućuju na to da treba biti oprezan, pa proveriti šta se dešava.

Mehurići ili „plikovi“

Guma sa mehurićem ili „plikom“ je guma koja zahteva brzu zamenu. Mehurići su znak da je unutrašnjost gume pretrpela oštećenje. Takvo bubrenje se, recimo, javlja nakon udaranja u ivičnjak ili barijeru na parkingu. Međutim, možda nećete morati da snosite sav teret troškova novih guma nakon udarca u ivičnjak, jer prvo što treba da uradite je da proverite da li su gume još u garanciji. Ako jesu, trošak će biti manji. Ali ako nisu, znate već šta vam je činiti.

Starost guma

Ako niste sigurni koliko su vam gume stare, proverite svoju evidenciju, tj. datume na računima. Bolje je misliti na vreme, pa zameniti stare gume pre nego što izazovu bezbednosne probleme na putu kao što je pucanje ili izduvavanje. Nove gume obično traju između tri i četiri godine. Međutim, ako vozite mnogo, i volite velike brzine, vaše gume će trajati kraće. U svakom slučaju, ako niste sigurni koliko je prošlo od zamene, dobar vulkanizer će moći da proceni kada je pravo vreme za zamenu guma na vašem automobilu.

Kvalitet pneumatika

Visokokvalitetne gume vam mogu spasiti život. Pogrešno je pretpostaviti da gume na vašem automobilu mogu da traju više od nekoliko godina. Kao što rekosmo na početku ovog teksta – dobre gume su prva linija odbrane prilikom saobraćajne nesreće, pa zato, ne kupujte najjeftinije koje nađete. Prilikom zamene pneumatika, birajte one najbolje koje sebi možete da priuštite, ali istražite gde su najjeftinije, jer se cene dosta razlikuju.

I za kraj...

Onoliko koliko su vama važne dobre cipele – vašem automobilu su važne dobre gume. Mi u Autorentu o tome posebno vodimo računa. Svaki automobil je pre iznajmljivanja kompletno pregledan i servisiran, u to budite sigurni. Sve o uslovima najma možete pročitati na našem sajtu, a za sve ostalo, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas. Srećan put i sigurnu vožnju želi vam rent a car Autorent!