10 loših vozačkih navika koje neprimetno oštećuju vozilo

10 loših vozačkih navika koje neprimetno oštećuju vozilo

 

Svaki vozač pravi neku grešku, ali ako se one previše često ponavljaju prelaze u naviku. Neke od ovih loših navika mogu da prouzrokuju nepotrebna naprezanja i kvarove na vozilu.

U produžetku pročitajte10 najčešćih vozačkih navika koje mogu da oštete vozilo a da vlasnik i ne bude svestan toga.

 

1. Vožnja sa nezagrejanim motorom

Motoru treba određeno vreme da dostigne optimalnu radnu temperaturu koja je potrebna da se motorno ulje zagreje i podmaže cilindre, klipove i ostale delove. Nepodmazani delovi se habaju, oštećuju i kvare. Ovo je posebno važno kada je napolju hladno. Još veća greška je nezagrejano vozilo dodatno opteretiti brzim startom i većim brojem obrtaja.

Potrebno je da motor radi barem 30 sekundi u praznom hodu pre nego što se vozilo startuje.

 

2. Kasno kočenje

Kasno kočenje znači i naglo kočenje. Opravdano je kada to zahteva situacija, ali navika kočenja u poslednjem trenutku je veoma štetna za kočioni sistem vozila, njegove komponente se brže troše, a nije nebitno što ovakav stil vožnje sa puno naglih kočenja i ubrazavanja troši više goriva.

Postepeno, mirno i promišljeno kočenje je mnogo bezbednije i sigurnije, vožnja je prijatnija, izbegavaju se oštećenja i kvarovi na vozilu.

 

3. Predugo pritiskanje papučice kočnice

Ovo je tipična greška neiskusnih vozača. Uplašeni da neće na vreme da zakoče, predugo pritiskaju papučicu kočnice. Najčešće je to slučaj kada se vozi nizbrdo. Stalno pritiskanje kočnice može da dovode do bržeg trošenja diskova i pločica (gurtni), na kraju i do većih kvarova.

Neki vozači odmaraju nogu na papučici kočnice, kada završe kočenje noga ostane naslonjena na nju. Pritisak je previše mali da bi se zakočilo, ali i taj mali pritisak postepeno troši delove kočionog sistema, oni se nepotrebno naprežu i ne dozvoljava se hlađenje kočnica.

Da biste izbegli štetu koristite motorno kočenje, kočite mirno i ravnomerno a ne naglo, i najvažnije - kada ne koristite pedalu kočnice podignite nogu sa nje.

 

4. Predugo pritiskanje kvačila

Slična greška kao prethodna. Predugi i prečesti pritisak papučice kvačila izaziva oštećenja i ozbiljno habanje lamele i potisne ploče. To se događa postepeno i neprimetno, vozilo počinje pomalo da gubi snagu i u jednom trenutku kvar je toliko veliki da mora da se poseti automehaničar.

Kvačilo treba da se pritiska samo kada treba, kratko i odsečno, noga ne sme da se odmara na njemu. Još jedan način da se zaštiti kvačilo je kretanje na uzbrdici pod ručnom kočnicom, što se uči još na prvim časovima u auto školi.

 

5. Ruka na menjaču

Veoma česta greška, čak i kod iskusnih profesionalnih vozača. Ruka koja se naslanja na ručici menjača ima svoju težinu koja se prenosi na delove menjača. Ma koliko mali bio taj pritisak, često držanje ruka na menjaču na kraju će izazvati pomeranje, trošenje i oštećenja na viljušci i zupčanikcima u kutiji menjača.

Trudite se da se oslobodite te ružne navike i stavljajte ruku na menjač samo kada menjate brzine.

 

6. Vožnja u pogrešnoj brzini

Ovo je česta greška neiskusnih vozača, ali i navika kod iskusnijih. Ko na vreme ne nauči pravilno menjanje brzina, tako će voziti ceo život. Vozilo se startuje u drugoj brzini, ne menja se u nižu kada se pretiče i kada je potrebna veća snaga, savlađuju se velike strmine u manjoj brzini, itd.

Pogrešna brzina opterećuje motor, smanjuje njegovu efikasnost i životni vek.

Neka vozila imaju indikator za promenu stepena prenosa koji savetuje kada treba da se promenia brzina.

 

7. Ignorisanje lampica upozorenja

Na kontrolnoj tabli postoji mnoštvo lampica, za koje brzopleti i nepažljivi vozači misle da su višak i da nisu potrebne. Ali te lampice su tu da upozore na postojanje nekog problema.

Nemojte da ih ignorišete nego uzmite priručnik za svoje vozilo i upoznajte sve indikatore i šta predstavljaju.

Savremena vozila imaju još i putne kompjutere i senzore koji odmah alarmiraju kada treba da se poseti majstor.

 

8. Vožnja po lošim putevima

Nije tajna da su naši putevi puni neravnina i rupa. Nije ih uvek lako izbeći, posebno noću, kada pada kiša ili kada je magla. Ali vozači koji nikada ne vode računa o lošim putevima mogu na svojim vozilima da izazvu velika oštećenja.

Najviše strada vešanje, amortizeri, opruge i gume. Ali može da stradaju i držači motora, metalni delovi karoserije na kojima se pojavljuju pukotine, auspuh i izduvni sistem, a stradaju i bubrezi i leđa vozača.

Podesite brzinu prema uslovima na putu, trudite se da obilazite rupe, nemojte velikom brzinom da preletate preko neravnina. Vožnja će biti prijatnija, izbećićete kvarove i troškove za popravke.

 

9. Prebacivanje iz vožnje unazad u vožnju unapred bez zaustavljanja

Kada želite da se iz vožnje napred prebacite “u rikverc” (ili obratno), prvo se potpuno zaustavite.

Ako menjate pravac vožnje bez zaustavljanja, može doći do oštećenja menjača, koja se ne primete odmah, ali koja će na kraju zahtevati skupe popravke.  

 

10. Previše tereta

Vozila mogu da izdrže priličnu težinu, ali ipak treba da se vodi računa da se ne preopterete.

Ako treba da prenesete veću količinu stvari, ako se selite ili idete na odmor, prvo pogledajte u uputstvu koja je maksimalno dozvoljena težina. Bolje angažovati agenciju za selidbe nego da  oštetite amortizere, motor i pneumatike.

Ne treba ostavljati teške stvari u vozilu preko noći ili više dana.

Manja težina utiče i na manju potrošnju goriva.

 

Završna reč

Navike u vožnji se teško menjaju. Neke od njih vode ka kvarovima za koje vlasnici nisu ni svesni da su prouzrokovani njihovom nepažnjom i neznanjem. Vodite računa o ovim ružnim navikama kako bi produžili vek svom vozilu.  

Najbolji način da se izbegnu neočekivani problemi i kvarovi je preventiva i redovno servisiranje vozila. Ako nemate vremena da se brinete o svom vozilu, bolje da ga iznajmite