3 činjenice koje govore u prilog tome da su žene oprezniji vozači

3 činjenice koje govore u prilog tome da su žene oprezniji vozači

Stalna polemika kad su u pitanju muško ženski odnosi vlada oko toga ko su bolji vozači. Nema žene koja nije od svog partnera, brata, oca ili druga bar jednom doživela neku opasku ili šalu na temu žena vozača. Zašto većina muškaraca i dalje žene na putu doživljava kao nekog ko ometa i  usporava saobraćaj? Ako je auto loše parkiran, čuju se komentari, ovo je sigurno žena parkirala. Mada mora se priznati ruku na srce, da to zaista nije više u tolikom obimu kao recimo pre 20 - ak godina. Kada govorimo o Srbiji, broj žena vozača jeste porastao, ali i dalje zaostajemo u odnosu na razvijenije zemlje.

Podaci kažu da kod nas svaka treća žena ima položeni vozački ispit, ali svaka šesta žena aktivno vozi. To je zaista malo ako se  poredi sa Britanijom npr gde oko 70% žena aktivno vozi automobil. Moramo takođe da se osvrnemo i na samu razliku o tome kako muškarci, a kako žene doživljavaju i percipiraju vožnju, kao i  automobile. Žene su naime potpuno pragmatične i auto je samo prevozno sredstvo koje im olakšava život. Kod muškaraca je to potpuno drugačiji način viđenja. Auto oni vide kao mesto gde će izbaciti stres, frustracije. Takođe kad voze dobar auto vraća im se samopouzdanje, doživljavaju ga i kao simbol statusa, moći. Ono što se ženama nikako ne može osporiti kada je u pitanju način na koji voze jeste opreznost. To su pokazala brojna istraživanja i studije ozbiljnih institucija kako u svetu, tako i koda nas.

A koje su to tri najvažnije činjenice koje govore u prilog tome koliko su obazrive navešćemo u nastavku teksta :

1. Žene imaju strah od vožnje

To da žene imaju strah od vožnje je uobičajena pojava. One se odluče da upišu auto školu jer shvataju da je auto potreba modernog društva, ali i tokom obuke će većina instruktora potvrditi da su žene mahom u grču. One se plaše da će izazvati neku incidentnu situaciju, da neće umeti da se parkiraju, da će oštetiti auto. Većina žena će vam i reći da je ubrzo nakon položenog vozačkog ispita doživela kritiku od oca, muža, dečka i da je to narušilo samopouzdanje. Dakle te kritike ne treba doživljavati lično. One žene koje su motivisane da nastave da aktivno voze su definitivno oprezniji vozači nego većina muškaraca. U prilog tome govore procenti i brojke jedne studije koja je urađena kod nas, a to je upravo Studija o rodnoj ravnopravnosti u saobraćaju. Žene uglavnom učestvuju u manjim saobraćajnim udesima gde ne dolazi do povreda. Uglavnom su to situacije kada ne propuste vozilo koje ima prednost. Ova studija je pokazala frapantan podatak, a odnosi se na 2018.godinu. Od ukupnog  broja nastradalih u saobraćaju 93% su bili muškarci, a samo 7% je stradalih žena.

2. Žene imaju bolji periferni vid

Priroda nam je dala za vožnju iste predispozicije, nema razlike u sposobnostima koje bi odredile nečiju blagu prednost. Za vožnju je potrebna osnovna koordinacija oka, ali ono što je činjenica je da žene imaju bolji periferni vid. To znači da je ženama šire vidno polje i da mogu da bolje da procene i budu svesne situacije koja se dešava oko njih. Muškarci su bolji u procenjivanju razdaljine zato se lakše uparkiraju.

3. Žene imaju veći stepen kulture ponašanja u saobraćaju

Instruktori vožnje se slažu da je ženama potrebno više vremena da savladaju tehniku vožnje kao i da polaže pismene i praktične ispite. Ali zasigurno se kad izađu autom u saobraćaju posle položene vožnje mnogo opreznije nego jači pol koji je upravo položio. Žene neće forsirati brzu vožnju, neće se dokazivati, neće prekoračiti brzinu, poštovaće signalizaciju i saobraćajne znake, što baš i nije uvek slučaj kad je jači pol u pitanju. Ono što takođe napominju instruktori vožnje je da žene poštuju signalizaciju i saobraćajne znake i godinama posle položene vožnje dok se muškarci brzo opuste pa možemo reći da posle dobijene dozvole vrlo brzo počinju da "hvataju krivine".

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, srećan put i bezbednu vožnju želi Vam Autorent rent a car!