5 najčešćih grešaka vozača u toku vožnje

5 najčešćih grešaka vozača u toku vožnje

Velika većina vozača pravi nesvesno iste greške. Posle položenog vozačkog ispita, svako stekne rutinu vožnje, ali uz iskustvo uglavnom kasnije ide i po neka loša navika. Neke od tih grešaka mogu na duže staze da nas koštati mnogo novca. Novi automobili su definitivno jednostavniji za upotrebu i manje je definitivno potrebe da se odlazi kod mahaničara. Novi automobili imaju sisteme koji kontrolišu parametre kvaliteta ulja kao i načina vožnje, tako da ćete dobiti informaciju kada je potrebno odraditi servis.

Mi ćemo se u nastavku teksta bazirati na 5 najčešćih grešaka koje su se ustalile kod mnogih vozača.

1. Držanje ruke na ručici menjača dok vozite

Jedno od osnovnih pravila koje naučimo u auto školi je da se ruka ne drži na menjaču dok vozimo. Obe ruke su na volanu, osim ako ne menjamo brzinu u trenutku. Šta se dešava kada položimo vozački ispit? Većina vozača (mada mnogi neće to priznati) drži ruku na menjaču dok čeka na semaforu. Menjač predstavlja jednu od glavnih komponenti pogona automobila. Bez menjača je nemoguće zamisliti vožnju automobila i njegovo kretanje. Takođe česta je i navika kod vozača da ruku odmaraju na ručici menjača. Pod težinom ruke delovi koji su u menjaču odgovorni za promenu brzine se međusobno dodiruju i tako troše, opterećuju se ležajevi i membrane unutar menjača. Kako bi sprečili nepotrebno trošenje i kvar menjača, izbacite menjač iz brzine na semaforu. Ovako možete uštedeti veliki novac na popravku kako ležajeva unutar kvačila, tako i popravke celog menjača jer te popravke nisu nimalo jeftine.

2. Vožnja na rezervi

Vožnja na rezervi je opasnija nego što mislite. Probajte da izbegavate paljenje lampice i dugotrajnu vožnju na rezervi jer upravo česta vožnja na rezervi može da dovede do kvara na automobila. Stručnjaci iz oblasti automobilske industrije kao i proizvođači automobila su jednoglasni kad je u pitanju vožnja sa malom količinom goriva u rezervoaru. Svi se dakle slažu da je štetna za vaše vozilo i preporučuju redovno dopunjavanje  rezervoara. Tako ćete izbeći skupe kvarove na vozilu. Prazan rezervoar za gorivo osim toga što će vas ostaviti negde na putu, može prouzrokovati i mnogo veće probleme s vašim vozilom.


Neće biti ništa strašno ako se nekoliko puta godišnje dogodi da vozite na rezervi. Problem je ako vam to postane navika da i to činite konstantno.  Ovakva praksa može prouzrokovati ozbiljne i skupe kvarove na vozilu. Kod novijih automobila sa dizel motorom koji imaju DPF filter, ne može se pokrenuti njegova regeneracija ako nemate više od 25% goriva u rezervoaru. U suprotnom, postoji mogućnost da se DPF filter začepi što zahteva prinudnu regeneraciju u servisu ili pak zamenu istog što nije nimalo jeftino. Osim toga česta vožnja na rezervi smanjuje radni vek pumpe za gorivo i dizni kod benzinskih i dizel motora zbog mogućeg povlačenja vazduha umesto goriva.

3. Dugo držanje noge na kvačilu

Jedan od čestih nemarnosti vozača je odmaranje noge na kvačilu. Tom lošom navikom mogu da skrate vek trajanja ovog sklopa i do 7.000 kilometara! Dakle kad čekate na semaforu izbacite menjač iz brzine. Ukoliko ste na uzbrdici povucite ručnu kočnicu. Ne držite stopalo na pedali kvačila, već ga sklonite nakon promene stepena prenosa. Važno je pravilo da nema preterivanja sa motornim kočenjem. Dakle možemo reći da je ova navika skupa navika jer je uvod u velike troškove. Popravka može da košta stotine evra. Komplet kvačila košta od 50 do 400 evra zavisi od automobila. Međutim, taj iznos često uključuje i plivajući zamajac i plus ruke mehaničara, što znači prilično veliku sumu novca.

4. Previše nizak pritisak u gumama

Pritisak u pneumaticima utiče na njihov radni vek. Nedovoljno naduvani pneumatici brže se habaju i skloniji su oštećenju. Nizak pritisak u pneumaticima dovodi do zagrevanja i pojačanog habanja. 
Nedovoljna naduvanost uzrokuje da se smanji rastojanje između felne i površine pneumatika. Zbog toga pneumatik lakše može da udari u felnu i logično je veća verovatnoća oštećivanja pneumatika prilikom prelaska preko bankine, naročito posle zime u  proleće zbog izbočina i udarnih rupa dolazi do čestih udaraca u pneumatik.
 

5. Odlaganje intervala zamene ulja

Intervali zamene ulja su propisani od strane proizvođača automobila. Oni variraju od modela vozila, vrste goriva, viskoziteta ulja... Uglavnom se podrazumeva da je to period od 5000-15000 km. Motorna ulja gube svojstva tokom vremena i to se uvek mora imati u vidu. Preporuka je da se zameni bar jednom godišnje. Ukoliko ste kupili polovno vozilo uvek je preporuka odmah uraditi mali servis.

Pod malim servisom se podrazumeva sledeće:

  • Zamena motornog ulja
  • Zamena filtera motornog ulja;
  • Poništavanje servisnog intervala (na vozilima koja imaju pokazivač servisnog intervala);
  • Zamena filtera vazduha motora;
  • Zamena filtera vazduha kabine (polen filtera);
  • Zamena filtera goriva;
  • Provera nivoa kočione tečnosti 
  • Provera nivoa rashladne tečnosti

Nadamo se da Vam je tekst koristio, srećan put želi vam Autorent rent a car!