5 stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kada ste vozač početnik

5 stvari na koje je potrebno obratiti pažnju kada ste vozač početnik

Statistički podaci ne idu baš u prilog vozačima početnicima. Kada se analiziraju situacije u saobraćaju, početnicima su uglavnom prekršaji vezani za vožnje posle 23h, kao i upravljanje vozilom čija je snaga motora veća od 80 kilovata bez člana porodice, a do udesa uglavnom dolazi zbog neprilagođene brzine i vožnje u alkoholisanom stanju. Po novim propisima već sa 16 godina se može poći na teorijsku i praktičnu obuku za vozača, ali moramo naglasiti da je važno da se pre svega kandidati osećaju zrelo za tu ulogu. Na polaganje se može izaći tek sa punih 17, a po položenom ispitu izdaje se probna dozvola. novim propisima iz 2018. godine.

Rok važenja probne dozvole je:

  • 2 GODINE – licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života
  • DO NAVRŠENE 21. godine života – licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života


Svi vozači neminovno prave greške manje ili veće, opasne, bezazlene, nesvesne, svesne, ali moramo uvek kao cilj imati bezbednost u saobraćaju. 

U nastavku teksta sledi 5 osnovnih  stvari koje je potrebno da uvek imate na umu dok se ne iskalite u "iskusne vozače" :

1. Nema vožnje posle 23h i nikako alkohol!!!

Mladi vozači ne smeju da voze u periodu od 23 časa do 6 časova ujutru, takođe obavezno je da označe vozilo kako bi drugi učesnici u saobraćaju znali da je u vozilu lice sa probnom dozvolom. Dakle potrebno je imati oznaku P na autu. Važno je napomenuti da za vozače početnike važi nulta tolerancija za alkohol i za korišćenje mobilnih telefona. Dakle nemojte se zavaravati, nije dozvoljeno telefoniranje ni uz hands free aparat. Što se tiče vožnje na auto putu za vozače sa probnom vozačkom dozvolom ograničenje brzine iznosi 110km/h, a na moto putu 90km/h.

2. Izbegavajte sve što vam odvlači pažnju dok vozite

 Postoje mnogo stvari i sitnih poteza  koje iskusni vozači rutinski odrade tokom vožnje, ali kada su početnici u pitanju to ne bi trebalo da bude praksa. Navešćemo samo neke situacije koje deluju bezazleno, a poprilično mogu da skrenu fokus da vožnje : podešavanje klime u automobilu, menjanje stanice na radiju, pojačavanje muzike, mobilni telefon, šminkanje na semaforu...
 

3. Redovno održavanje automobila

Jednom godišnje se podrazumeva da će vozilo ići na tehnički pregled, ali za vozilo koje voze početnici je tek dodatno važno da sve funkcioniše besprekorno i da nema nečega što bi moglo da ometa vožnju. Redovno radite mali i veliki servis, a ukoliko se desi da vam nešto deluje neuobičajeno dok vozite odmah se obratite mehaničaru. Auto škole sada zaista imaju odlične nove, moderne automobile, tako da najveći broj novih vozača će posle položenog vozačkog ispita voziti lošiji auto. Ali to ne sme da vam bude opravdanje za propuste, nego se trudite da se naviknete i saživite sa kolima. Dakle nije vam potreban novi auto već volja praksa i strpljenje da se naviknite na teži volan, kvačilo ili menjač. Neko je napisao da vožnja nije za razmažene ljude i možemo samo da se složimo sa takvom konstatacijom.

4. Ne pritiskajte kvačilo dok vozite

Pritiskanje kvačila tokom vožnje kada ne menjate brzinu  je česta situacija u vožnji, a najviše je karakteristična za vozače početnike. Često je stopalo naslonjeno na kvačilo tokom čitave vožnje, a kvačilo postoji da bi omogućilo promenu brzine. Kada menjate brzinu kvačilo se pritisne i promena brzine bude laka. A ako  pritiskate kvačilo bez promene brzine, čak i najmanje, možete  oštetiti menjač automobila

5. Ne ubrzavajte kad je žuto na semaforu

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže sledeće žuto svetlo – upaljeno nezavisno, označava zabranjen prolaz, osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred semafora.
Dakle, prioritet je da se zaustavite a ne ubrzavanje kako bi prošli semafor. Bezbedno se zaustavite i neka vam je uvek bezbednost u saobraćaju prioritet.

Ako ste vozač poćetnik nadamo se da su Vam naši saveti bili od koristi, i ne zaboravite da je bezbednost uvek na prvom mestu. Srećan put želi Vam Autorent rent a car.