9 loših vozačkih navika

9 loših vozačkih navika

Svaki vozač tokom vremena stekne neke vozačke navike, kako dobre tako i loše.

One dobre poboljšavaju performanse vozila i omogućavaju da se iz njega izvuče maksimum, a loše deluju u obratnom pravcu, mogu da dovedu do oštećenja i kvarova, preteranog habanja različitih komponenti, povećavaju potrošnju goriva a utiču i na bezbednost vožnje.

U produžetku teksta pogledajte našu listu najčešćih loših vozačkih navika koje treba da izbegavate.

 

1. Vožnja na rezervi

Bila su nekad neka dobra stara vremena kada se rezervoar za gorivo stalno punio do kraja. Danas sve češće se on samo dopunuje, “stavite za hiljadu dinara”, pa čak i manje.

To za posledicu ima da se na dnu rezervoara skupljaju nečistoće i talog. Te nečistoće mogu otići u filter za gorivo, pumpu za gorivo ili još gore, u motor i naneti mu veliku štetu.

Zato pazite da rezervoar uvek bude pun barem četvrtinu svog kapaciteta. Ako ne vozite svoje vozilo duže vreme, ostavite ga u garaži sa punim ili do pola rezervoara.

 

2. Previše kočenja

Neiskusni (ali i poneki iskusniji) vozači pritiskaju papučicu za kočenje više nego što je optimlano i potrebno.

Radi se o štetnoj navici koja troši kočnice, kočne pločice i diskove.

Svaki put kada pritisnete papučicu kočnice, delovi kočnice su izloženi pritisku koji izaziva njihovo habanje. Što češće koristite kočnice, one će se brže istrošiti.

Zato vozite umerenom brzinom, pratite šta se dešava na putu i trudite se predvidite poteze drugih vozača. Nekad je dovoljno samo da odvojite nogu od gasa i tako bez kočenja smanjiti brzinu.

U gradskoj vožnji nemojte se previše zaletati i onda naglo kočiti na semaforu ili pešačkom prelazu.

Izbegavajte da previše kočite kada se krećete nizbrdo. Umesto toga prebacite u niži stepen prenosa i pustite motor da koči umesto vas. Možda ćete čuti drugačiji zvuk motora, ali to je sasvim normalno.

lose vozacke navike

3. Korišćenje ručne kočnice

Pomoću ručne kočnice možete izbeći mnoge probleme. Na primer, da se vaš automobil otkotrlja na kosom parkingu i udari u druga vozila.

Takođe sprečava blokiranje kočnica, posebno ako se one duže vreme pritiskaju.

 

4. Ruka na menjaču

Neko naprosto obožava da drži svoju desnu ruku na menjaču dok vozi.

Ova navika osim što utiče na bezbednost vožnje (na prvom času u auto školi nas uče da obe ruke moraju da budu na volanu), može da prouzrokuje oštećenje menjača.

Čini se da je pritisak ruke na menjaču mali i zanemarljiv, ali vremenom se može dogoditi da se pomere zupčanici i da oni ne rade sinhronizovano, što dovodi do problema pri izboru stepena prenosa.

Menjači su veoma osetljivi i malo pomeranje može da utiče na njihov rad. Zato, obe ruke na volanu.

 

5. Obratite pažnju na sumnjive zvuke

Mali problemi u vozilu moraju na vreme da se reše kako se ne bi pretvorili u ozbiljnija oštećenja.

Zato nemojte da ignorišete “čudne” zvuke koji dolaze iz vašeg automobila. Oni vas upozoravaju da postoiji verovatnoća da će se vaše vozilo možda pokvariti.

Jedan od znakova da nešto nije u redu su dosadni i čudni zvuci koji dolaze ispod haube. Iako je teško utvrditi problem samo na osnovu zvuka, većina delova automobila ispušta različite zvukove.

  • Na primer ako se čuje zvuk sličan zviždanju, trebalo bi da proverite vakumska creva ili poklopac radijatora.
  • Ako motor radi u neuobičajenom ritmu dok je u praznom hodu, možda je došlo do pogrešnog paljenja u motoru i treba proveriti svećice.
  • Ako čujete snažno škripanje u točkovima kada naglo zakočite, možda imate oštećenje gurtni.
  • Ako škripa dolazi iz motora, ali prestaje kada je motor isključen, to je znak da su se klinasti kaiševi razlabavili.
  • Ako su zvuci uznemirujući i uporni, treba da se obratite vašem mehaničaru.

 

6. Zanemarivanje kontrolnih lampica

Ova svetla su prisutna u vozilu sa razlogom. One nas upozoravaju na neki problem ili kvar u vozilu. Zato kada zasvetle, planirajte da uskoro posetite vašeg mehaničara.

 

7. Kretanje dok motor nije zagrejan

Današnji motori više ne moraju da se zagrevaju na optimalnu radnu temperaturu. Možete jednostavno ući u automobil, upaliti motor i krenuti.

Ali, ipak je važno da sačekate da motor dostigne optimalnu radnu temperaturu pre nego što ga startujete na 2000 obrtaja.

Ako ste baš nestrpljivi i ne možete da čekate, kada uđete u vozilu prvo ga upalite, pa radite nešto drugo, stavite sigurnosni pojas, proverite i namestite retrovizore, nađite omiljenu stanicu na radiju, uključite GPS.

To je dovoljno vremena da se motor zagreje i pripremi za vožnju. Vozite umerenom brzinom oko 5 minuta, kako bi se motor dobro podmazao.

 

8. Menjanje brzina pri niskim obrtajima

Dosta vozača je uvereno da je raniji prelazak na sledeću brzinu (pre nego što motor dostigne maksimalne obrtaje) dobra stvar zato što se štedi gorivo.

Iako je istina da se gorivo štedi, ovo je ipak greška, jer vožnja automobila na niskim obrtajima znači da motor mora da savlada povećano opterećenje dok radi sa nižim pritiskom ulja, što svakako nije dobro za trajnost motora.

 

9. Preopterećenje vozila

Svako vozilo vozilo ima svoju nosivost koju je testirao proizvođač. Kada se ova nosivost prekorači dovodite sebe i putnike u opasnost.

Kada previše opteretite vozilo, opterećujete i sve njegove sisteme - motor, gume, menjač, vešanje, sistem za upravljanje, itd, iznad granica za koje su dizajnirani i proizvedeni.

 

Dobre vozačke navike

Na kraju da pomenemo i neke dobre navike koje produžavaju život vozilima:

  • Pre nego što krenete, zagrejte motor čak i ako je napolju toplo vreme. Zagrevanje motora pomaže tečnostima za podmazivanje da dospeju do svih delova motora.
  • Pregledajte svoje gume i često proveravajte pritisak kako biste sprečili oštećenja i neočekivano ispuštanje vazduha iz njih. Dobro napumpane gume pomažu da se izvuče maksimalna kilometraža uz optimalnu potrošnju goriva.
  • Izbegavajte agresivnu vožnju. Snažno ubrzanje uz škripu guma, brzo zaustavljanje, često menjanje traka i slično, dovodi do preranog habanja guma, kočnica, delova motora, amortizera i menjača.
  • Vodite računa o održavanju vozila. Redovno održavanje produžava životni vek vozila i smanjuje račune za popravke. Zato držite se zakazanih i preporučenih rokova za servise.

lose vozacke navike

Završna reč

Vožnja je veština koja se vremenom uči, svako od nas je napravio neku od gore pomenutih grešaka. Ali sa svakim danom, sa svakom vožnjom mi nešto naučimo.

Nadamo se da smo vam sa ovim tekstom pomogli da se rešite loših vozačkih navika.