Da li kupiti polovno vozilo iz rent a car agencije?

Da li kupiti polovno vozilo iz rent a car agencije?

Kupovina polovnog vozila iz rent a car agencije može zvučati rizično.

Njihova najveća prednost je što imaju razumne cene i što se radi o dobro  održavanim automobilima. Ali, potencijalni kupci se pitaju koliko vozača ih je vozilo pre prodaje, da li su ta vozila pouzdana i koliko će još trajati.

 

A zašto rent a car kompanije uopšte prodaju svoje automobile?

Agencije za iznajmljivanje veoma često kupuju vozila kako bi obogatile svoj vozni park novijim modelima i ostale konkurentne u ovom veoma zahtevnom biznisu.

Kako bi napravile mesta za njih, odlučuju se na prodaju starijih vozila. Prodaju ih auto.placevima ali i direktno kupcima.

 

Prednosti kupovine iz agencije za iznajmljivanje vozila

 

1. Rent a car vozila su dobro održavana vozila

Potencijalne kupce najviše brine veliki broj vozača koji su vozili ova vozila pre njih. Tuđe je tuđe, neki vozači ne paze kako voze i ne održavaju vozila.

Ali umesto njih o održavanju svojih vozila vodi računa rent a car agencija. I to radi mnogo bolje i temeljitije od mnogih vlasnika. Rade se redovni tehnički pregledi, prati se raspored servisa, proveravaju i menjaju na vreme pneumatici, svetla, kočnice, redovno se menja ulje, tečnost u kočnicama, antifriz, itd. Svaki sumnjivi simptom i neobični zvuk se odmah proverava kod majstora i odmah se menja deo koji je počeo da se kvari. Veće agencije imaju i svoje majstore koje po potrebi rade vanredne preglede.

Da ne zaboravimo da se rent a car vozila redovno peru i čiste od prašine i nečistoća, što svakako produžava njihov životni vek.

Pre same prodaje, vrši se još jedna veoma detaljna provera kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Dobro i redovno održavanje omogućava prodavcu da kupcu daje dužu garanciju.

 

2. Radi se o relativno novim vozilima sa većom kilometražom

Druga stvar što brine potencijalne kupce je velika kilometraža rent a car vozila. Ali kod procene vozila, kilometraža je samo jedan faktor. Gledaju se i druge stvari, stanje karoserije i motora, kako je vozilo održavano (prethodno smo već rekli da agencije dobro održavaju svoja vozila), da li su rađeni redovni servisi i popravke, itd.

Možete da imate siguran i odlično održavan automobil i pored velike pređene kilometraže, nećete ništa izgubiti od udobnosti, komfora, brzine, ubrzanja i bezbednosti.

Agencije povlače svoja vozila nakon 2 do 3 godine, to su skoro novi automobili, sa savremenim motorima i karserijama, neki su još uvek pod fabričkom garancijom. Isti takvi modeli kod dilera polovnih vozila koštaju nekoliko hiljada evra više.

 

3. Niža cena

Agencije za iznajmljivanje prodaju svoje automobile po veoma prihvatljivim cenama.

Tokom pandemije koronavirusa, cene i novih i polovnih vozila su u početku padale. Ali sada, kako se zalihe automobila smanjuju, cene rastu. Dosta vlasnika koji su nameravali da prodaju su povukli svoja vozila čekajući veće cene.

Međutim, kompanije za iznajmljivanje vozila koje su već planirali zamenu svog voznog parka, nastavili su sa prodajom sa već određenim cenama.

Uostalom, one zarađuju od svoje redovne aktivnosti, a ne od prodaje svojih polovnih automobila. Otprilike su njihova vozila za 10% povoljnija od ostalih.

 

4. Probna vožnja

Rent a car agencije dozvoljavaju dužu probnu vožnju svojih vozila za razliku od auto dilera koji omogućavaju samo jedan krug od 15 minuta oko njihovog auto placa.

Neke imaju praksu iznajmljivanja vozila koji se prodaje (uz manji ili veći popust) na dan, dva ili više dana. Novac se vraća ako se kupac odluči na kupovinu.

Za to vreme kupci tačno da vide kakav automobil kupuju i šta mogu da očekuju od njega.

 

Nedostaci kupovine iz agencije za iznajmljivanje vozila

 

1.Mnogo prethodnih vozača

Kod vozila koja su bila u procesu iznajmljivanja je veoma teško utvrditi broj vozača. Svaki vozač ima svoj stil vožnje, neki voze oprezno i pažljivo, neki agresivno ne vodeći računa o vozilu.

Jedino što vode računa je da ne oštete vozilo pa da moraju agenciji da plate štetu. 

 

2. Staro i neodržavano vozilo

Postoji velika mogućnost da u prodaju stigne i previše staro, izrabljeno i loše održavano vozilo. Svet nije idealno mesto, ima nas svakakvih, kao i kod svake kupovine, kupci moraju da budu pažljivi.

Ukoliko se radi o takvom vozilu, kupci će imati velike troškove prvo u potrošnji goriva, saniranja ogrebotina, većih ili manjih kvarova, zamena unutrašnjih navlaka i tepiha, itd.

Ako se već odlučite da kupite takvo vozilo, tražite još nižu cenu.

 

3. Siromašna dopunska oprema

Kompanije za iznajmljivanje obično kupuju osnovne modele vozila, kako zbog niže cene tako i zbog jednostavnosti naručivanja kada se kupuju veće količine.

Ukoliko kupac traži skupu i luksuznu dopunsku opremu, bolje da je potraži na drugom mestu.

 

 

Pre kupovine...

Kao i kod kupovine bilo kog polovnog vozila potrebno je da se držite sledećih saveta:

  • Povedite sa sobom pouzdanog automehaničara koji će izvršiti stručan pregled vozila
  • Zatražite evidenciju o održavanju i kopiju izveštaja o obavlenom tehničkom pregledu
  • Zatražite izveštaj o istoriji vozila. Ukoliko se radi o vozilu koje je imalo sudar ili neka teža oštećenja, bolje nemojte da ga kupite

 

Završna reč

Vozila koja prodaju rent a car agencije su odlična mogućnost da se dobije pristup novim tehnologijama po veoma povoljnoj ceni. I pored izvesnih nedostaka, koja lako mogu da se izbegnu, radi se o dobrim i sigurnim automobilima koje ne treba izbegavati.