Greške koje bi vas tokom zimske vožnje mogle dovesti u opasnost

Greške koje bi vas tokom zimske vožnje mogle dovesti u opasnost

Za bezbednu zimsku vožnju otprilike su podjednako važne dve stvari, a to su pojačana opreznost i izbegavanje opasnih grešaka. Opreznosti nikada nije previše, ali kada je u pitanju zmska vožnja, treba je udvostručiti jer su uslovi za vožnju mnogo teži. A koje su to greške koje bi vas tokom zimske vožnje mogle dovesti u opasnost – saznaćete ako ostanete sa nama do kraja ovog teksta.

#1. Vožnja sa praznim rezervoarom

Ako imate lošu naviku da često vozite sa gorivom na minimumu, to vam se nekada može osvetiti. Naime, zimsko vreme često može da izazove neočekivane zastoje na putu, pa vam se tako može desiti da stojeći u koloni, ostanete bez goriva. I sad, zamislite scenu kako stojite i ne možete da maknete s mesta, svi vam trube, a auto nije u kvaru nego je vašom nepažnjom ostao bez goriva. Neprijatno, zar ne? Zbog svega toga, ako putujete negde zimi, držite rezervoar bar do pola pun, i u slučaju nužde uvek imajte telefon sa punom baterijom, da biste u slučaju da auto stane, mogli da pozovete pomoć na putu.

#2. Zaboravljanje na kontrolu automobila pre puta

Pre kretanja na put, zamolite svog mehaničara da vam prekontroliše automobil. Jer, kada su u pitanju niske temperature, znajte da na -10˚C akumulator vašeg automobila gubi oko 60% svoje snage, dok na O˚C gubi samo 35%. Zbog toga je zaista neophodna temeljna provera kompletnog auta. Akumulator, sva svetla, metlice brisača, sve tečnosti i pritisak u gumama (koji na nižim temperaturama pada), su neke obavezne stavke čiju ispravnost uvek treba proveriti pre puta u zimskim mesecima.

#3. Ignorisanje uputstva za upotrebu

Mnogi svoje uputstvo za upotrebu automobila drže zakopano u pregradi za rukavice i mahom ga ne gledaju, ali tokom zime, to baš i nije preporučljivo. Iskopajte uputstvo za upotrebu i po onome što tamo piše pregledajte antiblokirajuće kočione sisteme, kontrolu proklizavanja i pogon na sve četiri točka (ako je automobil tog tipa u pitanju), da biste bili sigurni da sve funkcioniše kako treba. Ako nemate ovo uputstvo, nije problem. Ukucajte u pretraživač svog pametnog telefona brend, model i godinu proizvodnje svog automobila, pa proverite savete za bezbednu vožnju, naročito one zastrašujuće. Čisto da se uverite da ste proverili sve što je potrebno.

#4. Vožnja bez odgovarajućih guma

Zimska vožnja sa gumama koje nisu predviđene za to može biti opasna greška jer, zimske gume obezbeđuju dodatnu trakciju u snegu i ledu, čak i za vozila koja su već opremljena pogonom na sva četiri točka. Ako redovono vozite po hladnim i teškim uslovima, set zimskih guma može biti pametna i sigurna investicija jer se za njihovu izradu koriste gumene mešavine koje ostaju fleksibilne i na hladnoći, obezbeđujući bolje prijanjanje i bolje kočenje čak i po ekstremnim vremenskim uslovima.

#5. Zimska vožnja bez potrepština za hitne slučajeve

Pored nošenja standardne četke za sneg i strugača za led, dobra je ideja da tokom zime u automobil stavite i lopatu za sneg, kao i malo pakovanje peska za mačke, za slučaj da se zaglavite u snegu. Ono što je takođe preporučljivo poneti su i kablovi za startovanje automobila, baterijaska lampa, fluorescentni prsluk, a za duže putovanje i toplija odeća, ćebad, rezervni punjač za telefon, malo hrane (recimo kaloričnih, nekvarljivih grickalica) i flaširane vode. Jer kad sve to imate, verovatno vam se ništa neplanirano neće dogoditi.

#6. Sedište podešeno suviše nisko

Ako imate podesivo sedište, preporučuje se da ga u zimskim mesecima malo podignete, da biste imali bolju preglednost i vidljivost. Jer, uslovi na putu su lošiji, pa može da vam se dogodi da ne vidite sve prepreke na putu ispred sebe. A u takvim uslovima, sve je opasno; kako rupe na putu, tako i ležeći policajci. Budite sigurni da ste učinili sve da imate dobru vidljivost.

#7. Nepotrebna promena traka

Nepotrebna šetnja iz trake u traku u zimskim uslovima može dovesti do toga da vaš automobil udari u bankinu, u neki drugi auto ili da prođete kroz dublji sneg ispod koga može biti svašta. Umesto toga, ostanite u svojoj traci dok ne morate da skrenete sa puta, smanjite brzinu i povećajte odstojanje, jer sa zimskim uslovima – nema šale.

#8. Prepuštanje panici

U slučaju da se nađete u situaciji proklizavanja, ostanite staloženi i ne pritiskajte panično kočnicu. ABS će automatski aktivirati kočnicu za vas, pa je zato držite lagano pritisnutu i upravljajte normalno, gledajući u pravcu u kome želite da automobil ide. Bez bilo kakvih ishitrenih pokreta, lagano i staloženo, to je osnovno pravilo prilikom vožnje u otežanim zimskim uslovima.

#9. Korišćenje tempomata

Nikada nemojte koristiti tempomat svog vozila u uslovima klizavog puta. On nema osećaj za ovakve uslove, pa se tako može desiti da doda više snage u pogrešno vreme, što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Umesto toga, zadržite potpunu kontrolu nad papučicom gasa, kočnice i upravljačem, kako biste sebi i bližnjima obezbedili bezbednu vožnju prilikom izazovnih, zimskih uslova.

#10. Brza vožnja na mostovima ili nadvožnjacima

Svi mi vidimo znake upozorenja, ali retko razmišljamo o potencijalno opasnoj grešci, kada prebrzo vozimo preko mosta ili nadvožnjaka. Površinski uslovi mogu biti lošiji na mostu nego na prilaznom putu neposredno pre njega. Zato usporite, jer manja brzina omogućava više vremena za reakciju u slučaju opasnosti.

I to bi, otprilike, bilo to…

Ono što ipak želimo da napomenemo je da na duži put nikada ne bi trebalo kretati automobilom koji nije savršeno ispravan. U tom slučaju, predlažemo vam da iznajmite neki od jačih modela sa pogonom na sva četiri točka iz bogatog voznog parka rent a car agencije Autorent.

Naši automobili su uvek u savršenom stanju, a ako ih iznajmite na više dana, cena će, po danu iznajmljivanja, biti povoljnija. Za sve što vas zanima u vezi sa uslovima najma, možete pročitati na našem sajtu, a za sve ostale nedoumice, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas. Srećan put, želi vam rent a car agencija Autorent!