Kako kiša utiče na vozače?

Kako kiša utiče na vozače?

Stres sa volanom ne može da se izbegne, a kad su uslovi na putu otežani za vožnju onda može da bude veliki problem. Svaki stres alarmira naš organizam tako što će srce početi ubrzano da kuca, mišići se grče, a pluća šire. Tako da svakodnevni stres zbog saobraćajnih gužvi može narušiti zdravlje i prouzrokovati zdravstvene probleme.Još uvek nije poznato zbog čega određeni vremenski uslovi utiču na pojavu depresivnih stanja, ali kiša definitivno može da pogorša psihičko stanje svakog pojedinca. Naravno da je sve mnogo jednostavnije kada je napolju sunčano vreme i kada svi imamo više volje i elana.


Za vozače su najopasnije i najfrustrirajuće iznenadne promene uslova vožnje. Posebno kada posle dužeg suvog perioda počne da pada kiša. Upravo te prve kapi kiše su najopasnije. One u dodiru sa prašinom stvaraju određene kuglice i onda dolazi do proklizavanja vozila. Kada kiša pada više dana, klizavi kolovozi i smanjena vidljivost prave najveće probleme u vožnji.
Svi imamo utisak da svet stoji kada kiša izazove kolaps u saobraćaju. Posebno ako smo zaglavljeni u saobraćaju, a već uveliko kasnimo. Čak prema jednom istraživanju sprovedenom u Engleskoj stres tokom vožnje teže pada muškarcima nego ženama. Zbog gubitka vremena i mogućnosti da ga kontrolišemo  vozači postaju besni, ljuti i isfrustrirani.

Kako umanjiti stres u vožnji dok pada kiša?

U nastavku teksta daćemo neke osnovne smernice koje vam mogu pomoći da ublažite stresne situacije u saobraćaju. Naročito one koje nastaju u jesenjim uslovima vožnje. 


1. Vozite oprezno 

Budite naročito obazrivi i oprezni kada kiša pada nakon dugog razdoblja suvog vremena. U tom  slučaju se na putu nakupi  veća količina prašine, motorno ulje, masnoća i druge nečistoće. Kada se sve to pomeša sa kišom, put postaje veoma klizav. Posle određenog vremena kiša svakako sve to ispere, zato je tokom prvih nekoliko sati najopasnije.

2. Izbegavajte ivicu puta 

Dok vozite izbegavajte ivicu puta, jer se tamo često nakuplja voda. Vozite dakle po sredini svoje vozne trake. 
Ukoliko ugledate veliku baru, pokušajte je izbeći ili se  barem zaustavitie ispred nje. Teško je  proceniti dubinu i šta se skriva u njoj. Ako u baru uđete samo jednom stranom automobila, on se može početi zanositi. Ukoliko uđete u preduboku baru, voda može oštetiti električne sisteme ili motor. 

3. Stavite kvalitetne zimske pneumatike

Po zakonu su zimski pneumatici obavezni od 1. novembra ukoliko se na kolovozu nalaze led i sneg. Međutim, ako je temperatura niža od sedam stepeni, letnji pneumatici gube svoja svojstva, gube mekoću, postaju čvršći i onda se produžava zaustavni put. U nekim delovima Srbije temperature su se već spustile do nule zato na vreme obavite  zamenu letnjih guma.

4. Smanjite stres muzikom 

Pustite muziku u kojoj uživate i koja vas opušta. Dokazano je da je lagana muzika od pomoći da biste koncentraciju usmerili na vožnju umesto na kišu i gužvu.

5. Smanjite brzinu 

Da biste izbegli „aquaplaning“, takozvano klizanje na vodi održavajte pravilan pritisak vazduha u gumama. Smanjite brzinu kad je kolovoz mokar i izbegavajte bare. Pokušajte da vozite po tragovima guma automobila ispred vas. Ako osetite akvaplaning, nikako nemojte naglo kočiti jer bi vaš automobil mogao da sklizne. Ako morate da kočite, učinite to polako. Ako vaš automobil ima sistem ABS, kočite normalno; računar automobila pobrinuće se za kočenje slično pumpanju ako bude bilo potrebno.

Nadamo se da će vam tekst pomoći da ublažite stres, ali dok vozite kroz naselje pazite da vi kao vozači ne napravite stres pešacima. Svi smo svedoci koliko zbog bahate vožnje pešaci budu "okupani", zato se potrudite da zaobiđete bare i vozite dalje od ivice puta. Srećan i bezbedan put želi Vam Autorent rent a car