Kako pripremiti vozilo za prodaju

Kako pripremiti vozilo za prodaju

 

Ako planirate da prodate svoje vozilo i da za njega dobijete dobru cenu, onda treba da odvojite malo vremena i napora da ga sredite. Svaki i najsitniji nedostatak na motoru, karoseriji, na amortizerima, gumama, u unutrašnosti putničke kabine i gepeku, ima ogroman uticaj na sumu koja može da se dobije. Dovoljno je da potencijalni kupac pronađe samo malo rđe ispod poda i da vaša ponuda padne u vodu.

U nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da dobro pripremite vaše vozilo za prodaju.

 

Dobro očistite vozilo

Temeljno čišćenje značajno povećava privlačnost, a time i cenu vozila. I novo vozilo ukoliko je zapušteno i prljavo, neće privući pažnju i neće postići svoju realnu cenu. Zato ne treba biti lenj nego prionuti na posao i dobro ga očistiti. Ako baš nemate vremena, možete da koristite usluge perionice, ali najbolje je kada ga vi sami očistite.

Krenite od karoserije – operite je počevši od vrha i spuštajte se naniže kako biste sprečili da prljavština pada na čista područja. Koristite crevo i blagi rastvor nekog sredstva za pranje vozila. Možete da koristite i običnu sapunicu. Posle pranja, osušite karoseriju jelenskom kožom ili krpom od mikrofibera. Da biste pojačali utisak, ispolirate vašeg četvorotočkaša polir pastom i namažite ga voskom. Velika pažnje treba da se posveti podvozju, revnosni kupoci će svakako tu da zavire. Sunđerom ili vlažnom krpom operite točkove.

Kada je spoljašnost gotova, posvetite se unutrašnjosti vozila - obrišite prašinu i prljavštinu, usisajte pod i sedišta, prebrišite instrument tablu, prozore i druge površine, operite patosnice i navlake na sedištima. Posebnu pažnju posvetite skrivenim mestima i uglovima na kojima se sakuplja smeće, prašina i nečistoća. Ne zaboravite da proverite i očistite gepek, koji može da bude izuzetno prljav, posebno ako u njemu čuvate motorno ulje, neočišćeni alat i rezervne delove.

Na kraju pređite na motor - podignite haubu i dobro prebišite metalne delove krpom i specijalnim sredstvom. Kada ste već tu, dopunite ulje, tečnost za kočenje i za pranje prozora. Iako niste u obavezi, na taj način postižete dojam da se brinete o svom ljubimcu, što kupci znaju da cene.

pranje vozila

Popravite kvarove

Pored starosti, na cenu vozila najviše utiču njegovo stanje, stepen održavanja i ispravnost.

Prodaja vozila sa kvarom ne samo što smanjuje njegovu cenu, nego nije ni moralna. Zamislite samo situaciju da kupac ne primeti kvar i da se zbog toga dogodi saobraćajna nesreća. Neće vam biti svejedno.

Zato odvezite vozilo u servis na proveru. Profesionalni mehaničari će proveriti motor, menjač, kočnice, gume, električne sisteme. Ukoliko postoji kvar, najbolje da ga vi popravite. Ako već ne možete, onda prilikom prodaje obavestite potencijalne kupce o tome.

Neke jednostavnije stvari kao što su zamena filtera za vazduh, sijalice u farovima, metlice na brisačima, pumpanje guma i slično, možete i samu da uradite.

 

Skupite neophodnu dokumentaciju

Da bi se vozilo prodalo mora da ima sva potrebna i relevantna dokumenta. Tu spada saobraćajna dozvola, potvrda o registraciji, garancija (ako je vozilo još uvek u garantnom roku). Da bi se kupci uverili da je vozilo dobro održavano, možete im pokazati i evidenciju o održavanju i servisiranju vozila, servisne zapise i priznanice za popravke.  

 

Tačno procenite cenu

Možete ceo dan da provedete na autopijaci, a da se niko ne zainteresuje za vaše vozilo, zato što ste ga precenili. Nije dobro ni kada se vrednost automobila potceni pa dobijete daleko manje nego što vredi.

Da bi ste tačno procenili vrednost svog polovnog auta, istražite na internetu cene sličnih vozila. Tako ćete imati dobru predstavu o cenama. Ostalo zavisi od vaših trgovačkih veština. Počnite sa malo većom cenom kako bi ostavili prostor za pregovore, ali nemojte da budete previše agresivni kako vas kupci ne bi zaobilazili u šitokom luku.

pranje točkova vozila

Reklamirajte vozilo

Možete da imate odlično održavano, ispravno i privlačno vozilo, kao i vrlo konkurentnu cenu, ali bez dobre reklame niko neće znati šta to posedujete i prodajete.

Reklamiranje možete da izvedete i sami. Jednostavno postvite oglase na dobro posećenim i renomiranim sajtovima i on line oglasnicima. Neki su besplatni dok drugi naplaćuju reklamni prostor (većina ima kombinovani pristup, oglas je besplatan, ali ako hoćete da vaš oglas bude na istaknutijem mestu, onda morate da platite).

Osim na specijalizovanim sajtovima, oglasi mogu da se postave i na društvenim mrežama - na Facebooku, Instagramu, TikToku, X-u (bivši Twitter), itd.

Osim digitalnih, još uvek postoje i stari dobri kanali kao što su novine, štampani mali oglasi, radio i televizija, itd. Treba koristiti sve mogućnosti i kanale kako bi se domet i efekt reklama maksimalno povećao.

Koji god način reklamiranja da izaberete, veoma je važna koncepcija i sadržina oglasa. Oni treba da sadrže detaljne opise, tehničke detalje, starost i pređenu kilometražu vozila. I da ne zaboravimo krucijalnu stvar - fotografije.

 

Napravite kvalitetne fotografije

Prilikom reklamiranja vozila fotografije su veoma važne. Naš savet je da koristite digitalne fotoaparate, a ne mobilne uređaje (iako i oni mogu da imaju dobru kameru). Treba voditi računa o pozadini i birati privlačnu i prijatnu okolinu, kao na primer livadu, šumu, planinu, plažu i slično. U obzir dolaze i urbani prejzaži, soliteri ili moderna arhitektura. Za starije automobile i old tajmere odlične su retro i vintaž pozadine, stare ulice, objekti i gradski kvartovi.

Nemojte da slikate u sumrak ili u senci, kada je oblačno i kada pada kiša, nego kada sija sunce i ima puno prirodnog svetla.

Slike moraju da budu oštre i jasne i iz više uglova. Na njima treba da se vidi prednji, zadnji i bočni izgled. Slikajte i motor (ali pre toga ga dobro očistite), kao i unutrašnjost putničke kabine i gepeka gde se vidi volan, instrument tabla, sedišta, menjač, itd.

 

Prodaja otpadu

Otpadi su poslednja destinacija na kojoj završavaju vozila koja su previše stara, pokvarena, koja više nisu u voznom stanju, čija je vožnja neisplativa, nebezbedna i opasna.

Ako se rešite da vaše vozilo prodate otpadu, onda neće biti potrebno da ga čistite, popravljate i da ga reklamirate. U otpadu će izvaditi još uvek upotrebljive delove, a ostatak reciklirati i prodati kao staro gvožđe. Cena se određuje prema težini vozila, i možete da budete sigurni da nećete previše dobiti.

 

Izvor slika Pexels i Piqsels

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi