Ko vozi opreznije, muškarci ili žene?

Ko vozi opreznije, muškarci ili žene?

Odgovor na ovo pitanje često je povod za veliku raspravu, a za žene se već poslovično misli da su sklone izazivanju saobraćajnih nesreća. Naravno, nijedan od polova ne priznaje da je suprotan pol bolji u vožnji, pa bi trebalo pogledati statistike o saobraćajnim nesrećama za neki duži niz godina. Ništa od toga nije sigurno, ali hajde da bar pokušamo da odgovorimo na pitanje ko vozi opreznije, muškarci ili žene?

Statistika saobraćajnih nesreća

Kako stoje stvari, muškarci su ti koji u saobraćajnim nesrećama ginu mnogo češće od žena. A jedan od glavnih razloga za smrtnost je taj što se muškarci često upuštaju u rizične vozačke prakse kao što su:

#1. Brza vožnja

#2. Vožnja u pijanom stanju

#3. Nevezivanje sigurnosnih pojaseva

#4. Prebrzo i nepropisno uključivanje u saobraćaj.

Ako pogledamo izveštaj o bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji za 2019. godinu, koji je svima dostupan na internetu, žene su svuda u manjini.

Ono jeste, obično se misli da je „statistika je tačan zbir netačnih podataka“, ali ovde to možete videti crno na belo. Možda je razlog za to u tome što su žene često te koje voze decu u školu i na razne vannastavne aktivnosti, kao što su muzičke i baletske škole, treninzi, škole stranih jezika, itd. Jer, kad vozite decu, naravno, vozite mnogo pažljivije i opreznije.

Ipak, žene čak četiri puta ređe iznajmljuju automobile kod rent a car agencija kao što je Autorent, tako da su ovo podaci vezani za vozače sopstvenih automobila. Jer bez obzira na pol, kada vozimo iznajmljene automobile, svi smo mnogo pažljiviji, pošto svaka greška može skupo da nas košta. Osiguranje iznajmljenog vozila ne pokriva štetu nastalu recimo pod uticajem alkohola, lekova i droga, kao ni nesavesne, brze vožnje. Sve o tome možete pročitati u uslovima najma vozila.

A kako to izgleda u svetu

Žene u svetu, uglavnom, osiguranje plaćaju manje. Kompanije za osiguranje automobila izračunavaju rizik kada određuju stope. Neke stvari koje istražuju su model vozila, marka i godina, kao i dosije vozača, njegova starost i kreditna istorija. Zbog toga žene uglavnom plaćaju manje za osiguranje vozila nego muškarci.

A zašto? Pa, zato što statistički podaci i kod njih pokazuju da je manje verovatno da će žena napraviti saobraćajnu nesreću, prekršiti pravila o putu, kao i kupiti automobil koji je mnogo skuplje osigurati. Zbog svih ovih razloga, žene kao vozači za osiguranje plaćaju znatno manje od muškaraca.

Pomanjkanje pažnje

Manjak pažnje je jedan od glavnih uzroka automobilskih nesreća. U njima često učestvuje naš „najbolji prijatelj“ – mobilni telefon. Prema studiji koju je podelio Mail Online veća je verovatnoća da će mlađi muškarci, redovni vozači, nervozni ljudi ili ekstroverti biti mnogo lakše ometeni tokom vožnje. Starije žene uglavnom znaju kako da se nose sa elementima ometanja, tako da obraćaju više pažnje na vožnju.

Prema istraživanju Instituta za ekonomiju transporta utvrđeno je da su žene veštiji vozači od muškaraca.

Testovi su pokazali da muškarci češće rizikuju da prođu kroz crveno svetlo, ne drže odstojanje, seku krivine i koriste mobilni telefon bez odgovarajuće opreme. S druge strane, žene su bile pažljivije i preduzimale dodatne mere opreza u vožnji, poput zaustavljanja kada je crveno svetlo na semaforu, pravilnog korišćenja ogledala, kao i usporavanja vozila prilikom približavanja opasnostima.

Budite pripremljeni i zaštićeni

Istina je da vozači nisu bezbedni, ni dovoljno zaštićeni od saobraćajnih nesreća bez obzira na pol i opreznu vožnju. Svaki izlazak na put ima svoje rizike i nemoguće je pripremiti se za sve neočekivane opasnosti koje se mogu pojaviti.

Isto je i sa iznajmljenim vozilima, pa zbog toga rent a car agencije kao što je Autorent nude različite polise osiguranja, tako da klijenti imaju mogućnost da uzmu neko drugo, koje će obuhvatiti mnogo više stavki koje se odnose na štetu na automobilu. Jer, kao što rekosmo, nezgode su nepredvidive, a opreznosti nikada nije previše.

I za kraj...

Bez obzira da li ste muškarac ili žena vozač, važno je da budete pripremljeni za eventualnu opasnost u svakom trenutku. Jer, biti bezbedan vozač je nešto što treba da dokažete prvenstveno sebi, a ne bilo kome drugom.

Kada sednete u automobil i izađete u saobraćaj, vi dobro znate ko sedi za vašim volanom, ali nemate pojma ko je za volanom automobila koji vam dolazi u susret, ide pored ili iza vas. Zato u svakom momentu morate da budete skoncentrisani na vožnju, da biste izbegli neku moguću, neprijatnu situaciju.

Kada vozite iznajmljeni automobil, rizici su malo veći, jer auto koji vozite ne poznajete dovoljno. Zbog toga je dobro uzeti ga malo ranije, da biste se navikli na njega, pre nego što krenete na put. To se preporučuje, naročito zbog komandi koje su na nekim od automobila na drugom mestu, što može izazvati paniku ukoliko se niste pripremili, a upravo ona je čest uzrok saobraćajnih nesreća.

Bez obzira da li ste muškarac ili žena vozač, u našem bogatom voznom parku sasvim sigurno ćete pronaći automobil po svojoj meri. A za sva vaša pitanja, ljubazno i iskusno osoblje rent a car agencije Autorent stoji vam na usluzi.