Koliko veliko vozilo iznajmiti?

Koliko veliko vozilo iznajmiti?

Kada se priča o iznajmljivanju vozila, treba znati da velike i renomirane rent a car agencije poseduju veoma širok spektar vozila. Obično oni svoja vozila grupišu u nekoliko kategorije:

  • Mali gradski automobili
  • Vozila u ekonomskim klasama
  • Srednja klasa (koja može dalje da se deli na nižu srednju, srednju ili višu srednju klasu)
  • Limuzine
  • Kombi vozila
  • Terenska i SUV vozila, itd.

Da vas ne zbunimo, postoje i drugačije podele, najčešće se klase vozila obeležavaju slovima A, B, C, D, itd; ali ono što je za klijente bitno, je da im klasifikacije pomažu da lakše odaberu vozilo koje najviše odgovara njihovim željama i potrebama.

Kada klijenti iznajmljuju vozilo kod rent a car agencija potrebno je da donesu pravilnu odluku koji od ponuđenih modela da izabreru.

 

Koliko veliko vozilo iznajmiti?

Različita vozila imaju različite performanse, a jedna od bitnijih je njihova veličina. Veća vozila imaju veće gabarite, udobnija su, sigurnija, imaju snažnije motore, ali i veću potrošnju goriva i skuplji dnevni najam. U ovim vremenima gde je gorivo sve skuplje i skuplje, nije baš racionalno iznajmljiti veće vozilo sa velikom potrošnjom, a koje vam nije stvarno potrebno.

Postoji više faktora koji utiču na odluku klijenata koliko veliki auto da iznajme, a u ovom vodiču analiziramo nekoliko najbitnijih.

 

Broj putnika

Kada se putuje sam ili udvoje, u obzir dolaze i manja vozila. Ali duža porodična putovanja zahtevaju veća vozila gde će svi članovi biti zadovoljni njihovim komforom.

Kada se putuje sa decom, vozila sa troja vrata nisu pogodna, pošto pri svakom izlasku i ulasku u auto, treba dizati i pomerati prednja sedišta. Iz tog razloga naša preporuka je da se iznajmi auto koji ima 5 vrata.

Za veće familije koje imaju više dece najbolje je iznajmiti prostrani Fiat Multipla u koji mogu da stanu šestoro putnika. Za još veće familije i veće grupe putnika sa mnogo prtljaga treba razmišljati o iznajmljivanju kombi vozila.

Pri biranju vozila obavezno treba uzeti u obzir količinu kofera, torbi, rančeva i ostalog prtljaga. Dešava se da modeli u istoj klasi imaju drastično različite veličine gepeka. Kada imate mnogo prtljaga, karavan se sam nameće.

Manja vozila nisu pogodna za visoke i krupne ljude. U manjim vozilima njihova će glava stalno udarati u plafon, noge biti savijene i skvrčene. Neudoban položaj sedenja svakako će uticati na koncentraciju vozača i bezbednost vožnje.

Za starije ljude je bolje da vozilo bude veće, zato što se iz njih lakše izlazi i ulazi. Postoje modeli sa kliznim vratima koji još više olakšavaju ulaženje i izlaženje teško pokretnih osoba.

 

Destinacija i kvalitet puteva

Ako putujete na godišnji odmor, na udaljeno more ili planinu, putovanja su duža, mogu da traju i više dana, onda je prirodan izbor iznajmiti veću limuzinu.

Veoma je važno dobro proceniti puteve. Ukoliko putujete negde gde su putevi loši, strmi, sa mnogo krivina i uspona, iznajmite agilno i snažnije vozilo. Ako idete van asfalta, onda vam je potrebno terensko vozilo.

Ali ako vozite širokim i ravnim autoputevima, onda zbog ekonomičnosti potrošnje preporučujemo veća vozila sa dizel agregatima.

Za gradsku vožnju, zna se, najbolji su mali gradski automobili, i zbog potrošnje i zbog lakšeg nalaženja parking mesta.

Ako idete na zimovanje, ne zaboravite da uzmete u obzir veličinu skija, pancerica i ostale skijaške opreme.

Ukoliko vam ja vozilo potrebno da vas odveze od aerodroma do vašeg apartmana ili hotela, nema potrebe da iznajmljujete veliko i skuplje vozilo, dužina putovanja je kratka, možete da se ugurate i u manji auto.

 

Godišnje doba putovanja

Leti, kada su vrućine velike, obavezno treba razmišljati o vozilima sa klima uređajem. Ranije su cene iznajmljivanja  takvih vozila bile veće, ali danas se računa da su klime standardna oprema, jedino će potrošnja goriva biti veća.

Ako putujete zimi, naravno da će biti potrebno grejanje, ali i veći prostor za zimsku opremu - lanci za sneg, lopata, topla obuća i odeća, itd.

 

Dodatna oprema

Kada se putuje sa malom decom, zakonska obaveza je da se oni voze u specijalnim dečjim sedištima. Ova sedišta su malo glomaznija i zauzimaju dosta prostora. Dva dečija sedišta jedva stanu u manje vozilo, a posebno je nezgodno ako je auto sa troja vrata.

Skije, daske za boarding i ostalu zimsku opremu je najpraktičnije smestiti na krovnim nosačima koja se mogu dobiti u rent a car agenciji ponekad i bez dopunske naknade. Tako nećete morati da iznajmljujete veći i skuplji auto koji ima veliki prostor za prtljag.

 

Umesto zaključka

Prilikom izbora veličine vozila sve se svodi na analizu potreba i veličinu budžeta klijenata.

Na neki način radi se o traženju kompromisa, veće vozilo je udobnije, ima bolju vožnju, snažnije je, ali ima veću cenu iznajmljivanja, veću potrošnju, teže je naći parking.

Još pre nego što kontaktirate rent a car agenciju, vi morate pažljivo razmisliti i znati koliko i gde će se vozilo kretati, koliko će ljudi putovati, kakav je kvalitet i stanje puteva, kolika je količina vašeg prtljaga, itd.

Dobra procena veličine vozila je neophodna kako ne bi pogrešili i iznajmili previše mali ili previše veliki auto.

Ukoliko ipak imate neku dilemu, radnici u našoj rent a car agenciji će ljubazno da vam pomognu u izboru.