Kupovina polovnog vozila iz rent a car agencije

Kupovina polovnog vozila iz rent a car agencije

 

Rent a car agencije se dosta često rešavaju da prodaju svoja vozila kako bi obnovili svoj vozni park. Iako dosta ljudi smatra da je kvalitet ovih automobila upitan, kupovina polovnih vozila iz agencija za iznajmljivanje može biti veoma isplativa opcija.

U nastavku pročitajte koje su prednosti i mane kod kupovine polovnih vozila iz rent a car agencije.

 

Prednosti kupovine polovnih vozila iz rent a car agencija

Redovno održavanje

Alfa i omega u poslovanju rent a car agencija su njihova vozila. Kako bi mogli da privuku i zadrže što je moguće više klijenata, sva vozila moraju da imaju dobre performanse, da budu udobna, čista i bezbedna. Zbog toga se vodi stroga briga o održavanju, servisiranju i popravci kvarova. Tehnički pregledi su redovni i rade se dva put godišnje.

 

Relativno nova vozila

Vozila koja se nude su skoro nova, u nekim slučajevima su stara samo jednu do dve godine. Nova vozila su veoma sigurna i pouzdana, imaju malu potrošnju goriva, retko se kvare i nisu prešli veliku kilometražu. 

 

Širok izbor vozila

Rent a car agencije imaju raznolik vozni park sa različitim klasama i modelima vozila koji omogućava veći izbor pri kupovini. Kupci mogu da kupe po dosta povoljnim cenama savremene modele, i da biraju vozila prema njihovim potrebama i željama. 

 

Povoljne cene

Vozila iz rent a car agencija su povoljnija u poređenjui s drugim polovnim vozilima. Budući da je cilj njihove prodaje obnova voznog parka, mogu da ponude dosta konkurentnije cene kako bi privukle kupce.

 

Nedostaci kupovine polovnih vozila iz rent a car agencija

 

Velika kilometraža

Da vas ne zbunimo, već smo rekli da vozila iz rent a car agencija imaju malu kilometražu, ali nisu sva takva, ponekad se prodaju i starija vozila. Agencije za iznajmljivanje vode rečuna o svom renomeu, veoma su iskrene i poštene, tako da kupci mogu da budu sigurni da neće da im podvale i da im prodaju vozilo sa vraćenom kilometražom. Ukoliko je vozilo staro, oni će to i reći. Ako ipak naletite na starije vozilo, budite spremni na veliku kilometražu i amortizovanost. Naravno, i cena će biti adekvatno smanjena.  

 

Intenzivno korištenje i veliki broj vozača

Vozila koja se iznajmljuju se voze po različitim terenima i u različitim uslovima, vozi ih veliki broj vozača koji imaju različito znanje i stil vožnje. Neki ih voze preagresivno, ne vode računa o njima, nepravilno menjaju brzine, loše rukuju sa komandama, itd.

Iako se redovno servisiraju, zbog velikog intenziteta vožnje takva vozila mogu imati češće i teže kvarove, udubljenja, ogrebotine, koroziju, prljave presvlake i tepihe, i slično.

 

Manjak dodatne opreme

Polovna vozila iz rent a car agencija obično u prodaju dolaze s osnovnom opremom, bez GPS navigacije, radija, krovnim nosačima, elektronike, električnim retrovizorima, itd.

 

Na šta treba obratiti pažnju?

Evo nekoliko saveta koje treba imati na umu prilikom kupovine polovnih automobila iz rent a car agencija:

 

Pregled vozila

Kako bi kupac doneo odluku da kupi već korišćeno vozilo iz rent a car agencije, prvo mora da ga dobro pregleda, kako iznutra, tako i spolja. Treba obavezno da se pogleda motor, podvozje, amortizeri i vešanje, kočnice, gume. Treba obratiti pažnju na bilo kakve znake oštećenja, habanja ili lošeg održavanja.

Ali pre toga treba pogledati podatke o konkretnom modelu, o njegovoj pouzdanosti, uobičajenim problemima i prosečnim cenama. To će kupcu u velikoj meri pomoći da bude dobro obavešten i da može da donese ispravnu odluku. Postoje odlični sajtovi na internetu koji nude obilje informacija i testova vozila.

 

Provera kilometraže

Iako rent a car agencije ne prodaju vozila koja su previše stara i koja su mnogo prešla (obično se prodaju novija auta do 25000 km), kupac ipak treba da pogleda pređenu kilometražu i da je uporedi sa sličnim automobilima koja su na tržištu. Prekomerna kilometraža može da utiče na pouzdanost i vrednost polovnog vozila.

 

Probna vožnja

Kao i kod svake kupovine, a posebno kod polovnih vozila, probna vožnja je neophodna. Kod nekih rent a car agencija probni period može da traje nekoliko dana do jedne nedelje, ako kupac nije zadovoljan, može da vrati vozilo.

Ako se ne razumete dobro u automobile, povedite sa sobom kvalifikovanog i pouzdanog mehaničara.

 

Dokumenti i istorija vozila

Od rent a car agencije koja prodaje vozilo, treba zatražiti da dostave njegovu kompletnu istoriju, uključujući obavljene tehničke preglede, popravke, promenjene delove, male i velike servise, eventualne saobraćajne nesreće. Dokumentacija mora da bude originalna i u skladu sa zakonskim odredbama. Na taj način kupac može da sazna o potencijalnim problemima i manjkavostima koje vozilo eventualno ima (što će uticati na krajnju cenu).

Treba proveriti i podatak da li je vozilo još uvek pod garancijom, i ako jeste, da li se ona može preneti na novog vlasnika.

 

Upoređivanje cena

Traženu cenu treba uporediti sa polovnim vozilima sa sličnim stanjem, starošću, kilometražom, i karakteristikama.

 

Završna reč

I pored navedenih prednosti polovnih vozila iz rent a car agencija, neki će i dalje biti protiv njihove kupovine. Ali uz neophodnu pažnju, istraživanje i oprez, kupovina ovih vozila može da bude veoma povoljna i isplativa.

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi