Na putu sa kućnim ljubimcem

Na putu sa kućnim ljubimcem

 

Nema ništa lepše od putovanja sa svojim kućnim ljubimcem. Za vlasnike kuca, maca, hrčaka i ostalih slatkih, dražesnih životininja oni su kao članovi porodice bez kojih se ne kreće na odmor.

Ako ljubimac ostane kući, umesto uživanja na putu, vlasnik će  biti obuzet brigama i pitanjima:

  • Šta li radi sam po kući?
  • Da li je dobar?
  • Da li ima šta da jede?
  • Da li mu nedostajem, kao on meni?
  • Kako da nadjem pouzdanog čoveka koji će da brine o njemu dok sam otsutan?

Povesti kućnog ljubimaca sa sobom na putovanje ublažava neke od ovih briga, ali može da donese neke nove.

U produžetku vam donosimo nekoliko saveta kako da putovanje sa kućnim ljubimcima prođe u najboljem redu.

 

Probna vožnja

Ako vaš kućni ljubimac nije naviknut na vožnju, ako idete negde daleko ili ako putujete prvi put zajedno, preporučujemo da orgaizujete probnu vožnju. Odaberite neku bližu desitnaciju i pratite kako reaguje.

  • Da li mirno sedi na sedištu ili skače po vozilu?
  • Da li izgleda uplašeno i uznemireno?
  • Da li mu je muka i neudobno?

Ako vidite da mu vožnja ne prija, preporučujemo da ga vozite svaki dan postepeno povećavajući kilometražu. Na taj način vaš će ljubimac postepeno da se navikava na duže vožnje.

I vrsta vozila ima uticaj na njihovo prihvatanje (ili neprihvatanje) vožnje. Ako iznajmljujete vozilo, tražite veće, komfornije i što je najvažnije, klimatizovano vozilo.

 

Pravite više pauza tokom putovanja

Ako nisu naviknute na vožnju, životinje će se brzo umoriti. Potrebno je češće da se zaustavljate na putu i da ga pustite da prošeta po svežem vazduhu. Dajte mu nešto da pojede i da popije malo vode. Česte pauze gode i vozačima da se malo odmore od vožnje.

Apelujemo na vlasnike da leti kada su velike vrućine, ne ostavljaju svoje ljubimce u zatvorenim vozilima. U zagrejanim automobilima temperature mogu da budu nekoliko stepeni veće od onih napolju, i da izazovu dehodraciju i kolabiranje životinja.

 

Održavanje higijene

Dok putujete održavajte higijenu svog ljubimca. Ponesite dovoljno ubrusa, maramica, krpa, peškira, rezervne plastične kese za hranu i otpadtke, itd.

Ne puštajte vašeg psa da ulazi u auto ako su mu noge blatnjave i prljave.

Ako umokri svoje krzno na kiši ili u nekoj barici, ćebetom ili peškirom ga obrišite i osušite.

Ako je napolju hladno, pustite grejanje u vozilu kako bi se što pre osušio i ne bi prehladio.

Obavezno ponesite kese, metlice i lopatice kako bi čistili iza svog ljubimca. To je i znak dobrog vaspitanja.

 

Bezbednost ljubimca u toku vožnje

U toku vožnje ljubimac mora da bude dobro obezbeđen. Ukoliko nije, naglo kočenje ili menjanje pravca može da izazove povredu, a dešava se da zbunjene životinje iskoče kroz otvoreni prozor tokom vožnje.

Ako imate psa, koristite pojas ili kaiš kako bi ograničili njegovo kretanje.  Na ovaj način on će i dalje moći da gleda vani ali kretanje će mu biti ograničeno. Ako vozite mačku, stavite je u kutiju sa mekim stranicama, a unutra stavite igračku kako bi se igrala. Papagaji, kanarinci i ostale ptice treba da budu u kafezu, gmizavci u terarijumu.

U svakom slučaju nikako nemojte da dopustite da vaš ljubimac, ma koliko istreniran i dresiran bio, skače po vozilu i smeta vozaču.

 

Briga o zdravlju

Kada idete na odmor ponesite celokupnu medicinsku diokumentaciju vašeg ljubimca, sa podacima o izvršenoj vakcinaciji i čipovanju.

Ako je na nekoj terapiji, ponesite i njegove lekove, samo pazite da ih ne pomešate sa vašim.

Pre puta odvedite ga kod veterinara na preventivni pregled.

Pri ruci obavezno imajte kontakt podatke vašeg veterinara, kako bi zatražili savet ako se dogodi nešto nepredviđeno.

Ponesite njegovu fotografiju i dokaze o vašem vlasništvu, u slučaju da se vaš ljubimac izgubi.

 

Ponesite dovoljno hrane i vode

Kućni ljubimci mogu da ogladne i dehidriraju baš kao i ljudi, zato obavezno ponesite dovoljno hrane i vode. Ponesite njihove omiljene poslastice koje jedu kod kuće kako bi se lakše i brže smirili ukoliko se uznemire.

Izračunajte njegove obroke dok ste na odmoru i za svaki slučaj dodajte još nekoliko. Na putu može mnogo toga nepredviđeno da se dogodi, saobraćajne nesreće, zastoji na putu, vremenske neprilike, itd. Hrana i voda može brzo da se potroši, a nemaju sve benzinske pumpe i moteli hranu za životinje.

 

Ponesite odeću svom ljubimcu

Kada pakujete odeću za vas, ne zaboravite da ponesete odeću i za vašeg ljubimca.

Psi koji žive u zatvorenim stanovima nisu tolerantni na hladno vreme, lako se prehlađuju i razboljevaju, tako da vlasnici moraju da im oblače specijalne džempere i jaknice za pse.

Obložite ćebencetom i unutrašnjost sanduka u kome putuje. Osim zaštita od hladnoće na ovaj način se smanjuje rizik od potenacijalnih povreda usled naglog kočenja i saobraćajnih nesreća.

 

Umesto zaključka

Lepo je putovati sa svojim ljubimcem. Životinje se brzo navikavaju na vožnju i na novu sredinu i biće vam zahvalni što ste ih poveli.  

Sa vaše strane, vi kao njegov vlasnik treba da se postarate da putovanje protekne u najboljem redu, da bude bezbedno i prijatno. Tako ćete uživati i vi i oni.